Meglehetősen hosszú sétára invitálta vendégeit az egy évvel ezelőtt alakult „Borkorzó". No nem a találkozó helyszíne – a budapesti DOBLÓ borkereskedés – volt messze, inkábba a végcél, mely Franciaország volt.

 

 Meglehetősen hosszú sétára invitálta vendégeit az egy évvel ezelőtt alakult „Borkorzó". No nem a találkozó helyszíne – a budapesti DOBLÓ borkereskedés – volt messze, inkábba a végcél, mely Franciaország volt.

 Egy lelkes, fiatal, borszerető testvérpár, Süli Tamás és Süli András határozta el, hogy létre kell hozniuk egy olyan internetes borportált, ami a kezdő borszeretőknek segíthet eligazodni az évjáratok, borvidékek, tanninok és savak rejtelmeiben. Azt persze ők is tudták, hogy a borral kizárólag képernyőn keresztül ismerkedni szinte büntetés, ezért aztán kóstolót is szerveztek az alig egy hónapja elkészült borkereskedésbe, a VII. kerületi Dob utcába. Az útikalauz szerepére Süli Tamás vállalkozott az ő vezetésével indultak a vendégek először Elzász, majd Bordeaux, végül pedig a Rhône-völgye tájékára. A borok bemutatásán kívül azt is bizonyítani akarták, hogy a hazai boraink „túlárazottak". Érthetetlen számukra, miért termelne egy magyar gazdaság drágábban, mint egy hasonló méretű francia. Ugyanazt a támogatást kapja, azonos pályázatok nyílnak meg előtte. Bár ez a kérdés eldöntetlen maradt, a palackok már annál kevésbé!

 A poharakba elsőként a Domain Kumpf et Meuer: Pinot Blanc 2008 került. Elzászban ez a mindennapok bora. Reduktív eljárással készült, gyümölcsös íze nagyban hasonlít a magyar ízlésvilághoz. Nyugodtan megihatunk belőle több pohárral is, semmi bajunk nem lesz tőle! A Muscat Alsace 2008 viszont egészen más, mint a nálunk megszokott két muskotály. Csak ezen a vidéken termelik, óriási fürtöket hoz, igen látványos. Fajbort alig készítenek belőle, inkább házasítják. Aperetifként fogyasztják a „rendesen" öt – hétfogásos francia vacsorák előtt.

A mindössze 35 éves Etienne Loew máris elismert borász Nyugat-Európában. 2008-as Riesling-jével bizonyítja, hogy reduktív módon is lehet eltérő, nem uniformizált borokat készíteni. Tízféle különböző rizlingje van, melyek egyenként, dűlőszelektált tételek. A hangsúlyt a szőlőművelésre helyezi. Biotermelő. Módszere: semmi gépesítés, csak kézi munka! Észak-Elzász a talajok egyvelege és ez a borokban is megmutatkozik.

A fehérbor sor utolsó tagja egy Loire vidékéről származó Sauvignon Blanc volt, Touraine környékéről. Már illata is roppant sokat ígérő. Az ízre pedig az a jelző, hogy gyümölcsös – ide már kevés!

 A vörösborokra térve alapszabály: Bordeaux-ban sem jó minden bor! A franciáknál szintén a mindennapok bora a Bordeaux Superieur 2006. Termelője, Alain Dumon nem használ fahordót. A 80 : 15 : 5 Merlot : Cabernet Sauvignon : Cabernet Franc összetételű cuvée csak tartályban érlelődött. Szinte porzik, olyan száraz, még sincs zavaró tanninossága. Nem „beszélgetős" bor. Ehhez enni kell és étel mellett mutatja meg valódi arcát. A Dumon – Borseau: Lussac – St-Emilion 2005 összetétele azonos az előzővel. Bátran elmondhatjuk róla: még vagy három évre van szüksége, hogy nagy bor legyen belőle. Ugyanennek a bornak a 2001-es évjárata viszont már jól példázza, mekkora különbség van egy érett és egy érésre váró bor között. Ez a bor most van a csúcson!

 A Rhône völgyéből két olyan bor érkezett erre a bemutatóra, melyek nálunk szinte teljesen ismeretlenek. Franciaországban Strassbourgban minden évben rendeznek borfesztivált. A belépés ingyenes, a kóstolás is, mégsem látni ott részeg embert! Rendszerint itt vásárol be a borkedvelő kisember. Igen népszerű itt a Cotes du Rhône Tradition 2006. A fele Syrah, a másik felét négy – nálunk nem ismert – francia fajta alkotja. A bor tizennyolc napig erjedt, és tizennyolc hónapig volt fahordóban. Az édes bort kedvelő hölgyek ezt keresik. Azonos összetételű a Cotes du Rhône Villages Cairanne 2003, de sokkal férfiasabb, komolyabb, olyan „régi bútor" szerű, ha szabad borról ilyet mondani.

A testvérpár a boron kívül különleges mustárokat is importál Franciaországból. A mustármag ezekhez is Dijon-ban terem, de a nálunk ismert, csípős dijoni mustárok mellett konyakos, fekete ribizlis, zöld borsos, paradicsomos-bazsalikomos ízesítésű mustárok is kaphatók.

http://www.borkorzo.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük