2013. február 23-án különleges eseményre készül a Miskolci Nemzeti Színház. Az idei Móricz-bemutatóhoz kapcsolódóan, a Kocsonyafesztivál hétvégéjén találkozóra hívják az utóbbi évek három Úri muri bemutatójának Csörgheő Csulit játszó színészeit: Cserhalmi Györgyöt, Gáspár Tibort és Stohl Andrást.

 

2013. február 23-án különleges eseményre készül a Miskolci Nemzeti Színház. Az idei Móricz-bemutatóhoz kapcsolódóan, a Kocsonyafesztivál hétvégéjén találkozóra hívják az utóbbi évek három Úri muri bemutatójának Csörgheő Csulit játszó színészeit: Cserhalmi Györgyöt, Gáspár Tibort és Stohl Andrást.

 

Csörgheő Csuli, Móricz regényének egyik főszereplője, a leghíresebb és legtökéletesebben megrajzolt móriczi figurák egyike. Csörgheő Csuli nélkül nincs Úri muri. Benne fogalmazta meg Móricz mindazt, amit a magyar emberben elviselhetetlennek tartott, és ami mégis annyira a miénk, hogy Csuli figurája mindannyiunknak ismerős. Ahogy ismerős Oblomov az oroszoknak, Svejk a cseheknek. Mind ismerjük lelkünk Csuli-rétegét, amely azt súgja, ne legyen jó másnak se, ha nekünk rossz, ne emelkedjen ki senki a szürkeségből, mert abból csak baj van.

 

„Jaj ezt nagyon szeretem – mondta Csörgheő, s megvakarta a kandisznó hátát. Az a lábához súrlódott, körülment a lábszára mellett, s mikor újra elibe ért, lefeküdt a fűbe. – Jó van; kani, jó van – mondta a gazdája, s úgy duruzsolt hozzá, ahogy a gyerekeivel sose beszélt életében, mert a gyerekeivel szemben az volt az elve, hogy nem szabad kényeztetni. Talán soha életében meg nem csókolta egyiket sem, de ezt, mint egy szerelmest, úgy vakargatta."

Móricz Zsigmond: Úri muri

 

Egy színész számára Csulit játszani életpályát meghatározó feladat. Erről a feladatról, móricz figurájának megformálásáról és a három előadásról beszélget majd a budapesti Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház és a debreceni Csokonai Színház Úri murijának három színésze. A három előadást Bezerédi Zoltán, Keszég László és Vidnyánszky Attila rendezte.

 

Az este azonban nem ér véget a beszélgetéssel, hiszen a „csulisághoz" szorosan hozzátartozik az evés, ivás, mulatás magasszintű művelése.

Cserhalmi György, Gáspár Tibor és Stohl András ezért főzésben is összeméri erejét. A Nyári Színház udvarán délután készülő birka-, szürkemarha- és mangalica-pörköltjeiket a nézők megkóstolhatják a vacsoraszünetben, és eldönthetik, hogy melyik fogás sikerült a legjobban. Ezt követően egy prímásverseny keretében idézik meg az átmulatott tanyai éjszakák hangulatát. Öt kiváló miskolci prímás húzza majd lassan és gyorsan, valamint egyenest fülbe, hogy a színészvendégekből álló háromtagú zsűri az este végén odaítélhessse a legjobbnak járó fődíjat.

 

A műsort Szőcs Artur vezeti.

 

Program:

 

17-től 19 óráig Gáspár Tibor, Cserhalmi György és Stohl András szürkemarha pörköltjeiket készítik
Mindenkit szeretettel várunk, aki tudni szeretné, hogy áll e kiváló színészeink kezében a fakanál.

(A kíváncsiskodás ingyenes!)

19 óra: Egy színész számára Móricz Csuliját játszani életpályát meghatározó feladat. Erről beszélget majd a budapesti Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház és a debreceni Csokonai Színház Úri murijának három színésze Cserhalmi György, Gáspár Tibor és Stohl András. A három előadást Bezerédi Zoltán, Keszég László és Vidnyánszky Attila rendezte.

20 óra: Kóstoló a Kamaraszínház előterében
Vajon kinek a pörköltje sikerült a legjobban? Pörkölthöz méltó borokat is kóstolhatunk Sándor Zsolt Mádi Pincészetéből.

 

20.45: Prímás verseny
Öt kiváló borsodi prímás húzza majd lassan gyorsan és egyenest a fülünkbe.

 

19 órától a program belépőjegyhez kötött.

 

Csörgheő Csuli találkozó és prímásverseny

Február 23. szombat, 19 óra

Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház

 

http://www.kocsonyafesztival.hu/

http://mnsz.eu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük