Az elmúlt hét egyik esős napjának délelőttjén mutatták be Budapesten, a Károly körúti Alexandra Könyvesház Irodalmi Kávéházában, Simonyi András volt washingtoni nagykövetünk „Csúcsrajáratva – A washingtoni diplomácia kulisszatitkai" című kötetét.

 

Az elmúlt hét egyik esős napjának délelőttjén mutatták be Budapesten, a Károly körúti Alexandra Könyvesház Irodalmi Kávéházában, Simonyi András volt washingtoni nagykövetünk „Csúcsrajáratva – A washingtoni diplomácia kulisszatitkai" című kötetét.

Colbert videobejátszás a könyvpremierenColbert videobejátszás a könyvpremierenA könyv a washingtoni diplomácia kulisszatitkaiba enged bepillantani: George Bush amerikai elnökkel való kapcsolatától – a Colbert Reporton keresztül – a nagykövet rockzenekarának történetéig.

Simonyi András -- Apáti Tóth KatávalSimonyi András — Apáti Tóth KatávalSzűknek bizonyult az irodalmi kávéház, eleget téve a meghívásnak nagyon sokan eljöttek a diplomáciai és művészeti élet neves személyiségei valamint a könyvben említettek közül jó néhányan. Apáti-Tóth Kata újságíró moderálásával egy élvezetes, pergő beszélgetés fül és szemtanúi lehettünk a tetőn erőteljesen kopogó eső ellenére.

Simonyi AndrásSimonyi AndrásSimonyi András a washingtoni tartózkodása alatt nagy fegyelmet és erőfeszítést kívánva naplót vezetett, melybe minden említésre méltó eseményt, benyomásokat és kommentárt feljegyzett.

„Néhány nap távlatából a dolgok egészen másképpen festenek. A napló ezért fontos: minden egyes történethez azt a bizonyosságot adja, hogy azokat időben rögzített, valós adatok alapján tudom rekonstruálni" – írja könyvében és most élőben is elmondta Simonyi András. Végre a sok jegyzet könyvvé állt össze bemutatva, mintegy korképet adva a magyar diplomácia személyéhez kötődő washingtoni jelenlétéről. „Célom az volt, hogy bemutassam Amerikát, ahogyan én látom, közel hozzam a világpolitika néhány szereplőjét, bemutassam barátaimat"

A beszélgetés kezdetén Apáti-Tóth Kata elmondta, hogy Simonyi András – talán kevesen tudják – rock zenésznek készült és volt egy köztiszteletben álló magyar zenész, aki csúnyán kettétörte a pályafutását. Ez a zenész itt van közöttünk, Presser Gábornak hívják és egyúttal köszönetét fejezte ki, hogy Andrást visszazavarta az iskolapadba és a diplomácia pályát választotta, mert így tudott Magyarországnak nagyon sokat tenni.

A könyv végén van rá utalás, hogy elhagyná a pályát és a rockzenét választaná, ezért kérte Pressert, hogy ismét rántsa vissza és ne engedje elkallódni a rockzene világában.

Ennek az országnak még sok-sok éven keresztül szüksége lesz egy olyan diplomatára, mint Simonyi András. Talán a zenének köszönhetően nem csak egy nagyon szűk diplomáciai réteg jegyezte meg a nevét, hanem mint elmesélte a metrón jegyellenőrzéskor rákérdeztek, hogy csak nem maga az a gitáros-nagykövet. A zene egy plusz csatornát és utat nyitott meg az amerikai-magyar kapcsolatokban, egy olyan utat, amely szerinte jobban megfelel a XXI. századi diplomáciának. Akármit csinálunk, azt csak magas színvonalon szabad. Elmesélte, hogy amikor megérkezett Nádler István festménye a rezidencia csinosítására gondban voltak, mert nem fért el úgy, ahogy az utasítást adta. Elfordították a képet és aggódva várták, mit fog szólni a Nádler, ha meglátja. Mikor meglátta, csak annyit mondott: új értelmet kapott a festmény, köszönöm. Többek között ezekről is olvashatunk a könyvben.

A beszélgetés közben egy rövid videó bejátszást is megnézhettünk a legendás Colbert showból.

Vujity Tvrtko újságíró gratulált a könyvhöz, és mint mondta – „hogy valaki ilyen módon láttassa hazánkat, az példanélküli … ez egy nagyon jó könyv és nem egy kiváló diplomata emlékirata, hanem egy jó írónak a könyve. András, bűnt követsz el akkor, ha nem folytatod azt a pályát, hogy Magyarországot képviseld a világban. Tedd meg! "

„A világ Amerikára figyel, és nekünk osztozni kell ebben a figyelemben. Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években kiemelten érdekes ország volt Közép-Kelet-Európában a rendszerváltásban betöltött szerep miatt. A kétezres évekre ez az érdekességünk megkopni látszott. Tehát mindent meg kell tennünk azért, hogy hazánk ismét rákerüljön arra a radarernyőre, ahol a világ legjelentősebb országai vannak" – ezzel a mottóval indult útnak 2002-ben Simonyi András nagykövet, és azzal az eltökéltséggel, hogy minél több ajtót nyisson, minél több kapcsolatot létesítsen Magyarország és az Egyesült Államok között. Erre a hagyományos diplomácia egyedül nem képes, ezért nagyköveti munkájában sorra vette a nem hagyományos módszereket is) azt a bizonyos lágy erőt, amellyel a modern nyugati kultúra felőrölte a keleti rezsimeket – a popkultúrát, a modern művészetet és a szerző számára legfontosabbat: a rockzenét. Kint töltött évei alatt – rendkívüli módon – négy csúcstalálkozó jött léter az amerikai elnök és a magyar politikai vezetés között. Élvezhettük Georges Bush elnök kiemelt bizalmát. Hogyan érte el mindezt a washingtoni nagykövetség lelkes csapatának élén? Ebből a könyvből kiderülnek Simonyi Andás titkai." – olvashatjuk a kötet hátoldalán.

Lantai József

Simonyi András

Csúcsrajáratva – A washingtoni diplomácia kulisszatitkai
ISBN : 9632971032
Alexandra Kiadó 2009.
Kötésmód : cérnafűzött kötött, védőborítóval
Oldalszám : 336
Méret [mm] : 164 x 235 x 28

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük