2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Cukor baj ok

6 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><span class="inline left"><span style="width: 98px" class="caption"><strong><span class="inline left"><a href="/node/6920"><img class="image thumbnail" src="/files/images/CukormentesCukrok.thumbnail.jpg" border="0" alt="Cukormentes cukrok" title="Cukormentes cukrok" width="100" height="75" /></a></span>Cukormentes cukrok</strong></span></span></span>Magyarország lakosságának közel 5%-ról tudott, hogy cukorbeteg, s egy felmérés szerint még 5% azok száma, akik nem tudnak betegségükről. Az ezredfordulón a Földön mintegy 171 millió ember volt ismerten cukorbeteg, ez 2007-re, 7 év alatt 246 millióra növekedett. Félelmetes ez a több, mint 40 %-os emelkedés néhány év alatt. November 4.-én a XII. kerületi Művelődési Központban rendezték meg a diabétesz világnaphoz kapcsolódó rendezvényt.</p><p>

 

cukormentes cukrokCukormentes cukrokMagyarország lakosságának közel 5%-ról tudott, hogy cukorbeteg, s egy felmérés szerint még 5% azok száma, akik nem tudnak betegségükről. Az ezredfordulón a Földön mintegy 171 millió ember volt ismerten cukorbeteg, ez 2007-re, 7 év alatt 246 millióra növekedett. Félelmetes ez a több, mint 40 %-os emelkedés néhány év alatt. November 4.-én a XII. kerületi Művelődési Központban rendezték meg a diabétesz világnaphoz kapcsolódó rendezvényt.

 

cukormentes cukrokCukormentes cukrokMagyarország lakosságának közel 5%-ról tudott, hogy cukorbeteg, s egy felmérés szerint még 5% azok száma, akik nem tudnak betegségükről. Az ezredfordulón a Földön mintegy 171 millió ember volt ismerten cukorbeteg, ez 2007-re, 7 év alatt 246 millióra növekedett. Félelmetes ez a több, mint 40 %-os emelkedés néhány év alatt. November 4.-én a XII. kerületi Művelődési Központban rendezték meg a diabétesz világnaphoz kapcsolódó rendezvényt.

A Nemzetközi Diabétesz Világnap november 14.-én van, mikor az inzulin felfedezőjének – Frederick Banting (1891-1941)- születésnapja is. Az eseményt először 1991-ben tartották, s az idei évig az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség (IDF) rendezte. Tavaly azonban az ENSZ határozata alapján az ENSZ Hivatalos Világnapjai közé sorolták.

prof. dr. halmostamásProf. Dr. HalmosTamásProf Dr. Halmos Tamás a szív-, és érrendszeri szövődményekről tartott tájékoztatót. Elmondta azt is, hogy már egyiptomi leletekben is vannak olyan utalások, melyek arra engednek következtetni, hogy lehettek már akkor is cukorbetegek, cukorbetegséghez igen hasonló kórképek.

A betegséghez kapcsolható szív-és érrendszeri szövődmények jelentősége exponenciálisan megnőtt az utóbbi időszakban.

probiotikumokprobiotikumokElmondta, hogy az 1-es típusú cukorbetegség (kb 5-10%) főleg a gyermekekre, a 2-es ( 90-95%) főleg a felnőttekre, idősödő korosztályra jellemző, de vannak a két csoportban átfedések.

Halmos Professzor szerint nagy problémát okoz, az ún. pre-diabeteses állapot, mely azt jelenti, hogy erről az érintettek nem tudnak, nincsenek még tünetek, nincsenek még panaszok. Ez érintheti akár a lakosság 20%-át is, ezért igen fontos lenne, a rendszeres szűrővizsgálat, melyet ma már mindenhol elérhetünk. Rizikófaktorok a család halmozott 2-es diabeteses megbetegedése, ha az anya 4 kg feletti csecsemőt hoz a világra, a túlsúly, vagy a magas vérnyomás.

prof. dr. winkler gáborProf. Dr. Winkler GáborProf Dr. Winkler Gábor a diabétesz népegészségügyi jelentőségéről tartott előadást. Szintén szót ejtett a cukorbetegek számának növekedéséről, a szövődményekről. Elmondta, hogy nem csupán magukkal szemben van felelősségük az embereknek, hanem a társadalommal szemben is. Rengeteg pénzt emészt fel a betegség, annak a betegségnek a kezelése, melynek jó része már az elején kezelhető, megakadályozható lenne, megfelelő, rendszeres szűrővizsgálatra járással.

Elmondta azt is, hogy sokan tévesen ítélik meg az inzulinkezelést. Úgy gondolják, hogy ha valakinek inzulint adnak, az már csak súlyos állapot lehet. Az inzulinkezelés az egyik legjobb megoldás lehet. Például egy „bázis-.inzulin" beadása hosszú távra segítség a nap folyamán a beteg számára. Minél hamarabb kezdik el az inzulint, annál biztosabb a kedvező állapot elérése.

Winkler professzor beszélt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek egyik lehetőségéről is, a szigetsejt-átültetésről, s más alternatívákról, melyek folyamatos fejlesztés, kutatás alatt állnak.

Gyurcsánné Kondrát Ilona dietetikus érdekes előadást tartott a szénhidrátokról, kalóriákról. Sok nőtársunk elintézi a mozgás azzal, hogy ő bizony házimunkát végez, elég mozgás az számára. Kondrát Ilona elmondta mennyire kevés kalóriát lehet elégetni egy szokványos házimunka alatt. Többet érhetünk egy sétával, és természetesen más mozgásfajtákkal. Vannak ugyan anyagi terhet is hozó mozgások, pl. egy kerékpározás, úszás, síelés, de egy sétához, hosszabb gyalogláshoz, kiránduláshoz, vagy otthoni tornához még a pénztárcánkat sem kell kinyitnunk, és rengeteget tehetünk velük egészségünk érdekében. A kertészkedés sem feltétlen éget sok kalóriát. Például egy metszéssel sokkal kevesebb kalóriát égetünk, mint ha már kapával, gereblyével dolgozunk, nem is beszélve az ásóról. Fontos tehát nem csak azt számolni mennyi kalóriát viszünk be -cukorbetegeknél kiemelkedően fontos a szénhidrátok megfelelő bevitele- hanem az is, mennyit égetünk el belőle. Előadása után így búcsúzott: Jó mozgást, Jó vércukrot kívánok!

pécsi ildikóPécsi IldikóA színpadi tudományos előadások után, szórakoztató előadások következtek. Pécsi Ildikó többek közt az Altatót szavalta el, majd novellákat mondott. Mesélt cukorbetegségéről is, s viszonyáról a csodálatos süteményekkel, s arról is, a napi tornát bizony sosem mulasztja el.

bujtor istvánBujtor IstvánBujtor István a Mama című komolyabb hangvételű vers után, Karinthy Frigyes A fekete kocsi című művét, majd egy Örkény novellát mondott, mely a nápolyiról szólt, s arról, hogy próbálta egy apa az édességgel zsarolva rávenni fiát, hogy kimondja a szavakat, majd hogyan jött rá arra, mennyire helytelen dolog volt ez.

hevesi tamásHevesi TamásHevesi Tamás a dalai közötti apró részeket humorral töltötte ki, de nem mulasztotta el bejelenteni az akkor kapott friss hírt sem, miszerint Talmácsi Gábor világbajnok lett.

A Madách Színház tánckara zenés előadása is csupa élet, tánc volt, önfeledt szórakozást nyújtva a közönségnek.

diabétesz ihlette...Diabétesz ihlette…A Diabetes Ihlette pólót viselő táncosok, vagyis Simonyi Krisztina színitanodájának növendékei megmutatták, hogy bizony diabetes cipőben is lehet mozogni, mi több táncolni is.

 hoffer dani és papp krisztiánHoffer Dani és Papp KrisztiánA vállalkozó kedvűeket, fiatalokat, időseket közös mozgásra bírták. A zenét erre az alkalomra Hoffer Dani és Papp Krisztián szerezte.

Az előadások között számos cég, vállalkozás mutatta be termékeit. A Diabetes folyóirat, a Springmed könyvkiadó hozott hasznos olvasnivalókat.  Megismerkedhettünk jótékony hatású teákkal, cukorbetegeknek készített kakaóval, rozsos-, tönköly-, kukoricás -csoda finom- tallérokkal, krémes-, habos diabetikus süteményekkel, omega-3 zsírsavat tartalmazó készítményekkel, édesítőszerekkel, speciális cipőkkel, rengeteg olyan dologgal, melyek számomra érthetetlen módon a kereskedelemben, alig kaphatóak. De miért?

 

bayer(gyógyszergyár) tanácsaiBayer(gyógyszergyár) tanácsai cbe azaz cukorbetegek budapesti egyesületeCBE azaz Cukorbetegek Budapesti Egyesülete
cukorbetegek naptára - azaz semmit sem elfelejteni, mindent időben mérni, felírni...Cukorbetegek Naptára – azaz semmit sem elfelejteni, mindent időben mérni, felírni… csodacsapatCsodacsapat
csupa (diabetikus) csokiCsupa (diabetikus) csoki diabetes lapDiabetes Lap
diabéteszes -igencsak érzékeny -lábraDiabéteszes -igencsak érzékeny -lábra diabetikus finomságokDiabetikus finomságok
előadásokElőadások karácsonyra cukor nélkülKarácsonyra cukor nélkül
linomLinom egyik nemcukor:canderelEgyik nemcukor:Canderel
springer med: közérthetőenSpringer Med: Közérthetően "tánc diabétesz cipőben""Tánc Diabétesz Cipőben"
tánckarTánckar tánckarosokTánckarosok
tea és kakaó kicsit máshogyTea és kakaó kicsit máshogy vérnyomás?vérnyomás?

Németh Krisztina

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.