77 Elektronika

A ?csendes gyilkos"-nak is nevezett cukorbetegséggel szembeni egyéni küzdelem legfontosabb eleme egy kisméretû, hazai fejlesztésû és gyártású készülék, a vércukorszintmérõ. Megvalósítása azért igényel csúcstechnikát, mert az önellenõrzés otthoni körülményei között, olcsón és egyszerûen kell a drága laboratóriumok képességeit megközelíteni.

 77 Elektronika

A ?csendes gyilkos"-nak is nevezett cukorbetegséggel szembeni egyéni küzdelem legfontosabb eleme egy kisméretû, hazai fejlesztésû és gyártású készülék, a vércukorszintmérõ. Megvalósítása azért igényel csúcstechnikát, mert az önellenõrzés otthoni körülményei között, olcsón és egyszerûen kell a drága laboratóriumok képességeit megközelíteni.

A gyakori, naponta többszöri méréseket az indokolja, hogy minden cukorbeteg és betegsége egyéni jellemzõkkel bír. Ilyen az anyagcserén belül a táplálék felszívódás, a hasnyálmirigy inzulin és a máj glukóz (cukor) kibocsátásának idõzítése és üteme, amelyeket az örökletes tulajdonságok és az élethelyzetekre (stressz) adott eltérõ válaszok tovább motiválnak. Példaként egy egészséges ember hullámzó inzulin és cukorszintjeit szemléltetjük.

A szervezet természetes cukor-inzulin visszacsatolási görbéje --Klikk a képre!A szervezet természetes cukor-inzulin visszacsatolási görbéje –Klikk a képre!, ha valaki a diabétesszel egészségesként, harmonikusan akar élni, annak tisztában kell lennie szervezetének és kezelésének egymásra hatásával. Csak így válhat az egyéni küzdelem hatékony támaszává az orvosa.

A kézi eszköz  Az 1986-ban alakult 77 Elektronika cég 20 éves erõfeszítései testesülnek meg a portfóliójuk hangsúlyos részét adó vércukormérõ reflexiós fotóméterekben. A mérés vázlatos elrendezése látható alább.

A fotometrikus mérés elve -klikk a képreA fotometrikus mérés elve -klikk a képreA vállalat missziót teljesített és teljesít a támogatással hozzáférhetõ Dcont családdal, melyet OEM alapon külföldre is fejlesztenek, gyártanak. Termékskálájukba beletartoznak a laboratóriumi automaták is.

A tesztcsíkA tesztcsíkA mérés elve egyszerû, de a reprodukálható és pontos megoldás a készülékeket és a mérendõ vérmintát hordozó és elõkészítõ tesztcsíkokat tekintve folyamatos minõségellenõrzést (ISO 9001:2000, ISO 14001) és csúcstechnikát (SMD) igényel. A tesztcsík alapanyagait a nemzetközi szabványt adó Roche cég szállítja, ebbõl készíti a 77 Elektronika a szendvics szerkezetû mintahordozókat, melyre igen szigorú ellátási kötelezettség is vonatkozik. Egy mérõkészülék-típus utolsó eladási dátumától számított 6 (hat) évig kell biztosítani a hozzátartozó tesztcsíkokat.

A készülék vért vesz automatikusanA készülék vért vesz automatikusan A legújabb fejlesztés eredményeként olyan kis vérmennyiség szükséges, hogy az már nemcsak az ujjbegyrõl, hanem szinte bárhonnan – célszerûen a kevés idegvégzõdést tartalmazó helyekrõl – levehetõ.

Dcont Personal optimumDcont Personal optimum A Dcont Personal Optimum család funkciói nagyon könnyûvé teszik a használatot. A készülék a tesztcsík behelyezésére bekapcsol. A tesztcsík felszívja a cseppbõl a szükséges vért, és néhány másodperc múlva megjelenik a mérés eredménye, majd egy gombnyomásra kilökõdik a minta, és a készülék kikapcsol.

Dcom PlusDcom PlusA Plusz jelzésû csúcskészülék hangosan is közli az eredményt, illetve ismerteti a teendõket a mérés folyamatában. Erre magyar és angol nyelven képes.

A hangos üzemmód azért igen fontos, mert a cukorbetegség egyik gyakori következménye a látásromlás. Ezzel megérkeztünk a szövõdményekhez, melyeknek a csendes gyilkos név tulajdonítható. A tartósan megemelkedett – nem ellenõrzött – cukorszint károsítja az ereket és az idegpályákat. Így, amikor egy szerv, vagy egy alrendszer már nem mûködik megfelelõen a szervezetben, az idegek nem továbbítják az erre vonatkozó információt, a romlás szinte a teljes mûködésképtelenség határán kerülhet csak felismerésre, amikor rendszerint késõ van.

Az idõben felfedezett diabétesz diétával, késõbb tablettával, más esetekben inzulin adagolásával kézben tartható. Maga a betegség és a kezelés együtt – odafigyelés nélkül -halálos kockázatot jelent azáltal is, hogy amennyiben a vércukor szint túl alacsony, vagy magas értékû, életfunkciók sérülhetnek.

A statisztikák szerint egy civilizáció cukorbetegség-veszélyeztetettsége a fejlettségével nõ. Becslések alapján nálunk az érintettek száma 5-10% közé tehetõ. Ezért jó érzés látni, hogy egy példaszerû orvos-szakmai és ipari együttmûködés eredményeképpen született meg minden érintett számára a betegség kézbentartása, a harmonikus életvitel lehetõsége.

Hecks Ferenc

 

(Repost az elveszett Euroastra adatbázisból – az eredeti 2005 11.27-én jelent meg )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük