1.ábra: hadvezérnek adja ki magát egy magyar e-mail címekben „utazó” árus1.ábra: hadvezérnek adja ki magát egy magyar e-mail címekben „utazó” árus 

Az eredetinek kinéző hamisítvány a legjobb üzlet. Úgy látszik, erre az internetes bűnözők is rájöttek, hiszen az idén minden eddiginél tökéletesebb ál-honlapok és valódinak tűnő e-mailek révén próbálták az adathalászok megszerezni személyes, banki adatainkat, illetve vásárlásra bírni bennüket, átlagos felhasználókat

1.ábra: hadvezérnek adja ki magát egy magyar e-mail címekben „utazó” árus1.ábra: hadvezérnek adja ki magát egy magyar e-mail címekben „utazó” árus 

Az eredetinek kinéző hamisítvány a legjobb üzlet. Úgy látszik, erre az internetes bűnözők is rájöttek, hiszen az idén minden eddiginél tökéletesebb ál-honlapok és valódinak tűnő e-mailek révén próbálták az adathalászok megszerezni személyes, banki adatainkat, illetve vásárlásra bírni bennüket, átlagos felhasználókat

. „A bűnözők a profi üzletemberekhez hasonlóan a marketing eszközeivel támogatják, propagálják tevékenységüket – természetesen saját, külön bejáratú csatornáikon keresztül." – mondja Tom Liston az SANS Internet Storm Center képviselője. Minél többen tudnak majd arról, hogy spamek segítségével a szó szoros értelmében fillérekért lehet elérni a fogyasztókat – egy több millió e-mailt kiküldő számítógépes zombi hálózat, vagyis egy botnet már 100 dollárért is bérelhető, tehát feleslegesnek tűnik többezer dollárért hirdetni – annál többen fognak élni is a lehetőséggel.

Természetesen az internet és az e-mail forgalom biztonságát garantáló programok fejlesztői sem ülnek babérjaikon, hiszen egyre gyorsabban ismerik fel az új vírusokat, kémprogramokat, így a felhasználók egy-egy káros alkalmazás felbukkanása után akár egy órán belül is védelmet kapnak, a spamszűrők pedig egyre több szűrési módszert alkalmaznak, amelyek képesek az Excel, PDF, vagy akár az MP3-as formátumban érkező kéretlen leveleket is kiszűrni. A bűnözők ezért nem nyílt támadásokkal gyűjtenek adatokat, hanem valódinak tűnő e-mailek, honlapok mögé rejtőzve kémprogramok segítségével nyitnak hátsó kiskaput számítógépünkhöz. Így például a YouTube-on is számtalan olyan videó tekinthető meg, amely lejátszása alatt egyúttal jelszólopó, billentyűzetfigyelő szoftver települ gépünkre. S ami a leginkább szembetűnő volt az év folyamán: szinte minden nagyobb támadás pontosan időzített volt, tökéletesen alkalmazkodva az üzleti és a fogyasztói élet szokásaihoz.

 Az amerikai Superbowl döntője előtt az eseménynek otthont adó Dolphin Stadion honlapját fertőzték meg, s az idelátogató szörfözők gépére titokban kémprogramok települtek. A Cyber hétfőn, vagyis a hálaadást követő hétvége után – amely hagyományosan a legnagyobb kiskereskedelmi forgalmat generáló nap az évben – a Sunbelt Software képviselői 40.000 olyan hamis oldalt találtak, amelyek álkulcsszavak segítségével a Google keresési eredményei közt az élre kerültek. Az ajándékok után böngésző internetezők ebben az esetben is kémprogramokkal lettek „gazdagabbak".

2. ábra: a felhasználó jóváhagyását kéri az új Mac-es trójai2. ábra: a felhasználó jóváhagyását kéri az új Mac-es trójai „A Google ugyan viszonylag gyorsan eltávolította ezeket az oldalakat, ám önmagában az is elég ijesztő, hogy a világ legnagyobb keresőjét pár órára is teljesen át tudták verni." – mondja a spamszűrő és védelmi szoftvereket fejlesztő Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője, Bódis Ákos. A 2007-es év arra is rácáfolt, hogy létezik olyan fájlformátum, amely mögé nem lehet trójai programokat csempészni, így például a PDF, a képek és a videók egyaránt fertőzésveszélyt hordozhatnak magukban.

Az év legnagyobb újdonsága a változatos csatolmányformátumok mellett kétség kívül az volt, hogy a legjobban szervezett spamtámadások során a felhasználók teljes neve és pontos e-mail címe jelent meg. A spammerek a MySpace, a Facebook és egyéb közösségi portálokon gyűjtötték össze az elérhetőségeket – s erre Magyarországon is volt példa:

Nagy Sándor nevű e-mailező 600.000 magyar e-mail címet gyűjtött össze és kínált eladásra (1. számú ábra). Amerikában a legsikeresebb Storm worm nevű féregnek hála a becslések szerint 100%-kal nőtt a spamek száma 2006-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy naponta mintegy 120 milliárd kéretlen levél terheli a világ teljes hardver-erőforrásait – vagyis egy átlag felhasználó naponta 20 spamet kap. A pontos e-mail címeknek köszönhetően az adathalászok például az FBI, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vagy a Pénzügyminisztérium nevében küldtek ki eredetinek tűnő leveleket.

 A leggyakoribb módszer szerint a levelek azt állították, hogy panasz, vagy feljelentés érkezett a címzett ellen, aki ezért megnyitotta a feljelentést tartalmazó csatolmányt – ezzel pedig jelszófigyelő programot telepített gépére.

A Stamford cég becslése szerint Amerikában mintegy 3.2 milliárd USD kárt okoztak ilyen támadásokkal – s az ilyen nagyságrendű összegért már minden bizonnyal érdemes vállalni a kockázatot, e-mail címeket gyűjteni, bankszámlákat megcsapolni. Augusztus közepén például a világ egyik legnagyobb állásközvetítője, a Monster.com ismerte be, hogy hackerek 1.6 millió felhasználó adataihoz jutottak hozzá, de olyan spamtámadásokat is megfigyeltek, amelyek célpontjai kifejezetten felsővezetők voltak.

 A tendencia alól úgy tűnik, Magyarország sem kivétel: „Egyik nagyvállalati felhasználónknál 5.000 postafiók spamszűrését biztosítjuk. A beérkező leveleknek több, mint 98%-a spam, ami szűrés nélkül mérhetetlen hardver erőforrást kötne le és azonnal megbénítaná a vállalat levelezését – vagy megfordítva: spamek nélkül töredékére zsugorodna a normál levelezés kiszolgálására alkalmas informatikai rendszer hardver és erőforrás költsége." – mondja Darvas István, az MPP vállalati spamszűrő rendszer fejlesztője.

Ugyancsak újdonságszámba ment, hogy megjelent az első, kifejezetten Macintoshra fejlesztett kémprogram. Az OSX.RSPlug.A nevet viselő káros alkalmazás egy QuickTime beépülő modulnak álcázta magát, valójában pedig egy DNS átirányító, ami a fertőzött számítógépen tetszőleges weboldalt képes átirányítani más weboldalakra: például a Google keresési találatok helyett egy hasonló, de a bűnözők által megszerkesztett oldalra is el tudja vinni a felhasználót, vagy akár meg is tagadhatja bizonyos weboldalak (kiszolgálók) elérését (2. számú ábra).

A következő évben sem fognak unatkozni az IT-biztonsággal foglalkozó cégek fejlesztői. Az USA-ban ismét komoly lehetőséget rejt magában az elnökválasztási kampány, hiszen már 2004-ben is megcsapolták John Edwards adománygyűjtő honlapját, az elnökjelölt, John Kerry portáljára pedig számtalan 5 centes adomány felajánlás érkezett, amely során a bűnözők azt tesztelték, hogy működnek-e még a lopott hitelkártyák. Az Apple termékek – különösen az iPhone terjedésével – 2008-ban is rengeteg újabb lehetőség nyílik adathalászatra és spamküldésre.

 „Ma már csak az a kérdés, hogy mikor érjük el a 99% feletti spamarányt, amikor a spamek száma már több nagyságrenddel a jó levelek mennyisége felett lesz, a jó emailek statisztikailag is nehezen kimutatható arányt fognak elérni." – teszi hozzá mindehhez Bódis Ákos. Az sem kétséges, hogy az internetes kereskedelem és az online banki szolgáltatások bővülésével egyre több lesz a támadás magyar nyelvterületen is – például a Vatera.hu milliárdos nagyságrendű forgalma csábító lehet az internetes bűnözők számára. „A kémprogramok esetében a leggyengébb láncszem továbbra is a felhasználó: ha nem alkalmaz megfelelő szoftveres védelmet, illetve ha meggondolatlanul telepít bizonyos programokat, kiegészítőket, azonnal átengedi az irányítást egy botnet gazdának." – mondja Bódis.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük