A Klebelsberg Kultúrkúria február második vasárnapján a Dalnokklub verses, dalos gondolataival várja nézőit, majd 9-én, hétfőn az Egri Gárdonyi Géza Színház vendégeskedik „Annuskával" a Templom utcában.

A Klebelsberg Kultúrkúria február második vasárnapján a Dalnokklub verses, dalos gondolataival várja nézőit, majd 9-én, hétfőn az Egri Gárdonyi Géza Színház vendégeskedik „Annuskával" a Templom utcában.

 

2015. február 8. vasárnap 19:00

Dalnokklub – Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda Radványi Balázs, Balog Péter és Lányi Adél.

Vendég az ECLECTICA Acoustic Quartett

Az ECLECTICA együttes 2000-ben született meg Szathmáry Melinda kezdeményezése nyomán trióként, amely pár éven belül hatfős formációvá nőtte ki magát. A repertoár mindenkori kialakításakor a XVIII-XX. századi kelta és breton eredetű tradicionális népdalokra, csángó táncdallamokra és magyar nyelvű népénekekre és részben ezekből ihletet merítő saját szerzeményekre egyaránt hangsúly kerül. Mindez egy progresszívebb, rockosabb, időnként a blues és a jazz stíluselemeiből táplálkozó előadásmód és hangzásvilág köntösében jelenik meg, amely kezdetektől fogva az együttes védjegye.

Az együttes eddig 2 lemezzel rendelkezik, míg új dalokat és magyar költők verseinek megzenésítéseit tartalmazó korongja 2015-re várható a Gryllus Kiadó gondozásában.

Jelen alkalommal intimebb, akusztikus kvartett felállásban hallhatóak, amelynek tagjai:

– Szathmáry Melinda – ének, akusztikus gitár, zeneszerzés, hangszerelés,

– Dévényi Zoltán – akusztikus gitár, basszusgitár,

– Gózon Éva – hegedű, ének,

– Szabó Dániel – ír és barokk furulyák, klarinét, mandolin.

Jegyár: 700 Ft

www.eclecticaband.blogspot.com

 

2015. február 9. hétfő 19:00

Gárdonyi Géza: Annuska – vígjáték (Egri Gárdonyi Géza Színház)

„Veranda, kert, filagória, jéghideg spriccer, illatos nyárelő. A virágzás pezsdítő készülődése a levegőben, varázslatos vidék. Egy rég letűnt, de örökké vágyott, idilli világot fest az „Annuska" zsánerhangulata. Karakteres, vérbő figurák népesítik be Gárdonyi színpadát. Baráti évődés, szerelem, féltékenység, kiábrándultság és új reménység váltja egymást csipetnyi társadalomkritikával.

A darab két fontos szál körül bonyolódik: a családfő nem tudja kifizetni az adósságot, lánya, Annuska pedig apáca szeretne lenni. A család életmódján nem érzékelhető, hogy adósságokkal küzdenek. Látszólag önfeledten élnek, de a nevetésüktől néha összeszorul a gyomrunk. De hiszen felhőtlen békeidőben is adódnak olyan problémák, amelyeket nagyon nehéz megoldani és feloldani.

Az előadás természetességet, naturalizmus fölött járó realitást igényel. A karakterek a színészek teljes színpadi jelenlétét kívánják. Magunkból kell tehát kiindulnunk, szem előtt tartva az alkotó szándékait is.

Ezzel a kedves-bájos művel emlékezünk színházunk 150 évvel ezelőtt született névadójára, Eger büszkeségére, az író Gárdonyi Gézára." (Blaskó Balázs rendező)

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Jegyár: 2900 Ft

Szereposztás:

Nagyistván Péter, földbirtokos: Várhelyi Dénes

Anna, Nagyistván felesége: Saárossy Kinga

Annuska, Nagyistván leánya: Bánfi Kata

Prépost, Nagyistván testvéröccse: Lisztóczki Péter,

valamint Nagy Barbara, Nagy András, Kelemen Csaba, Káli Gergely, Balogh András, Vókó János, Dér Gabi, Fehér István, Várhelyi Dénes, Rácz János, Nánási Ágnes, Csathó Norbert,

Kovács-Tesléry Ádám, Kovács-Tesléry Luca, Magyar Jázmin Őzike.

Zene: Aldobolyi Nagy György

Rendező: Blaskó Balázs

 

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

 

www.kulturkuria.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük