2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Daumier francia karikaturista műveiből nyílt tárlat

2 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65268"><img class="image image-preview" src="/files/images/daumier-le-mal-de-tete.preview.jpg" border="0" alt="Daumeier: Fejfájás (Le mal de tete)" title="Daumeier: Fejfájás (Le mal de tete)" width="510" height="640" /></a><span style="width: 508px" class="caption"><strong>Daumeier: Fejfájás (Le mal de tete)</strong></span></span>Honoré Daumier francia karikaturista műveit bemutató kiállítást nyitott meg Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára 2012. október 10-én a Szépművészeti Múzeumban.</p> <p> 

daumeier: fejfájás (le mal de tete)Daumeier: Fejfájás (Le mal de tete)Honoré Daumier francia karikaturista műveit bemutató kiállítást nyitott meg Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára 2012. október 10-én a Szépművészeti Múzeumban.

 

daumeier: fejfájás (le mal de tete)Daumeier: Fejfájás (Le mal de tete)Honoré Daumier francia karikaturista műveit bemutató kiállítást nyitott meg Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára 2012. október 10-én a Szépművészeti Múzeumban.

 

„Daumier munkái, amelyek rendkívüli jellemábrázoló képességről, a részletek aprólékos megfigyeléséről, fanyar humorról, ugyanakkor mély humánumról és együttérzésről tanúskodnak, plasztikus bizonyítékai annak, hogy a karikatúra és a magas művészet szembeállítása ebben az esetben biztosan értelmetlen: Daumier litográfiái igazi műalkotások" – mondta megnyitó beszédében Hammerstein Judit.

 

Honoré Daumier (1808-1879) a 19. századi grafikatörténet kiváló képviselője. Legismertebb rajzai a sajtó- és a szólásszabadság védelmében született politikai karikatúrái, de híresek azok a sorozatok is, amelyekkel a párizsi polgárság hétköznapjait, szokásait figurázta ki.

 

Az Így éltek ti címmel most nyíló, Daumier politikai, társadalmi, színházi és történelmi tárgyú munkáit mintegy 170 lapon bemutató tárlat 2013. március 3-ig látható a Szépművészeti Múzeumban.

 

A Szépművészeti Múzeum kiállításával egy napon a Magyar Nemzeti Galériában megnyílik a Faragó József karikatúráit bemutató tárlat, Karikatúrák a Borsszem Jankóból címmel. A két hasonló témájú kiállítás az újraegyesített intézmény első közös szervezésű kiállítása lesz.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.