Vajon milyen titkokat rejt a vizek mélye? Ezúttal az óceánok kiismerhetetlen világába kalauzoljuk el látogatóinkat: 2012. szeptember 15-én Óceán címmel lebilincselően izgalmas kiállítás nyílt meg a Mezőgazdasági Múzeumban! A kiállítás azóta is nagy népszerűségnek örvend.

 

Vajon milyen titkokat rejt a vizek mélye? Ezúttal az óceánok kiismerhetetlen világába kalauzoljuk el látogatóinkat: 2012. szeptember 15-én Óceán címmel lebilincselően izgalmas kiállítás nyílt meg a Mezőgazdasági Múzeumban! A kiállítás azóta is nagy népszerűségnek örvend.

 

A Föld felszínének kétharmadát borító óceánok a megismerhetőség határát jelentették a múltban és nagy kihívást jelentenek ma is a kíváncsi és kalandos kedvű ember számára. A kiállítás különböző, szokatlan nézőpontokból veszi szemügyre a nagy titkokat a víz szikrázó tükrétől az éjsötét mélytengeri árkokig. Hatalmas időtávlatokat átfogva pillantunk be az óceánok kialakulásától elválaszthatatlan földtörténeti múltba, kitekintünk a Naprendszerbe hasonlóságok és víz után kutatva, majd a hatalmas léptékek után megvizsgáljuk az óceánok parányi és emberléptékű valóságát is. Tartson velünk!

 

 

Kezdetek

Földünket sokszor nevezik kék bolygónak, pedig Naprendszerünkben más égitesteken is található víz. Az élet kialakulásának is nyomába eredünk – hiszen ahogy saját magzati fejlődésünk, a földi élet is a vízben kezdődött.

 

Éghajlat és kutatás
Már az első hajós népek is ismerték a tengeri áramlatokat, a tengerkutatás mégis Cousteau kapitány óta lett népszerű tudományos téma. Az óceánokat egyaránt tanulmányozza geológus, meteorológus, tengerbiológus és hadmérnök, csak más-más szemszögből.


Élővilág

Az óceánok több millió fajnak adtak otthont egysejtűektől a valaha élt legnagyobb állatig. A vizekben uralkodó speciális körülmények miatt a tengeri állatok gyakran különös érzékszervekkel tájékozódnak.

 

Táplálék és energia

A tengerek sokáig kimeríthetetlen táplálékforrásnak tűntek, ám az ipari halászat elterjedése óta több faj is kipusztult. A tengerek energetikai szempontból is fontosak: a hullámzás, az árapály erejét erőművek foghatják be, és az óceánok alatt nagy kőolajmezők húzódnak.

 

Ember és technika

Óriási árutömegeket mozgatni kontinensek között, híddal kötni össze a tengerszorosok partján fekvő városokat, alámerülni az óceánok mélyére – a technika fejlődésével az ember birtokba vette az óceánokat.

 

Védelem és jövő

Sikerül-e megvédeni a tengereket? A globális felmelegedés, a környezetszennyezés, a túlhalászás, a tömeges fajpusztulás, a vizek elsavasodása egyaránt fenyegeti a tengerek, óceánok jövőjét.

 

A kiállítás 700 m2-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor a vendégek játéklapot kapnak, melyen érdekes fejtörőket oldhatnak meg.

 

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

 

Nyitva tartás:

2012. szeptember 15.-november 4-ig, naponta 10-től 17 óráig (hétfő szünnap)

 

Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoportok) 850 Ft, családi jegy 4950 Ft.
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

 

Csoportok számára bejelentkezés és információ: 06/1-422-0765 vagy 06/1-363-2711
 

 

A kiállítás az F Exhibition szervezésében valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük