2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dávid Ibolya (MDF) közleményben tiltakozik: Az APEH mint poltikai fegyver

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/6647"><img class="image thumbnail" src="/files/images/apech.jpg" border="0" width="56" height="56" /></a></span>Dávis Ibolya az MDF elnöke tiltakozik, és törvényi garanciákat sürget arra az egyre erősabb gyanúra az APEH-egyes esetekben a vagyonvizsgálatokkal politikai cált szolgál. Ennek magakdályozására a Gyurcsány Ferenc tisztasági csomagjába egy garancia törvény beiktatását követeli nyilatkozatában, amelyet szó szerint közlünk. <p align="center"><strong> 

  apechDávis Ibolya az MDF elnöke tiltakozik, és törvényi garanciákat sürget arra az egyre erősabb gyanúra az APEH-egyes esetekben a vagyonvizsgálatokkal politikai cált szolgál. Ennek magakdályozására a Gyurcsány Ferenc tisztasági csomagjába egy garancia törvény beiktatását követeli nyilatkozatában, amelyet szó szerint közlünk.

 

  apechDávis Ibolya az MDF elnöke tiltakozik, és törvényi garanciákat sürget arra az egyre erősabb gyanúra az APEH-egyes esetekben a vagyonvizsgálatokkal politikai cált szolgál. Ennek magakdályozására a Gyurcsány Ferenc tisztasági csomagjába egy garancia törvény beiktatását követeli nyilatkozatában, amelyet szó szerint közlünk.

 Az MDF a vagyongyarapodási vizsgálatokról

A Magyar Demokrata Fórum azt javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Veres János pénzügyminiszternek, hogy a Kormány tisztasági csomagját egészítse ki egy nyolcadik törvénnyel: adjon törvényi garanciát arra, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat eljárása nem a megfenyegetés, a zsarolás eszköze, nem politikai megrendelés a válogatás alapja. Az APEH illetékeseinek ellentmondásos nyilatkozatai ugyanis sajnos ezt a gyanút erősítik.

A Magyar Demokrata Fórum a középosztály védelme érdekében többször hangoztatta: a középosztály újabb sarcokkal, adókkal tovább nem terhelhető. Ezért az MDF partner abban, hogy tisztességes adófizetők túladóztatása helyett vonják be az adózásba azokat, akik eddig nem, vagy hiányosan teljesítették adófizetési kötelezettségeiket. Fontos a közteherviselés, fontos, hogy mindenki fizesse be adóját, hiszen a törvényt egyformán be kell tartania minden magyar állampolgárnak.

Tízezer embert érint Magyarországon a vagyonosodási vizsgálat, természetes, hogy néhány politikus is vizsgálat alá esik. Ám az adóhatósággal szembeni közbizalom erősen meginoghat az elmúlt napok ellentmondásos fejleményei után. Az APEH szóvivője azt nyilatkozta, „több ezer vizsgálat, amibe belefér, hogy politikusok is bekerüljenek a revízió körébe, főleg úgy, hogy amikor a számítógép kidob egy nevet, nem veszik figyelembe foglalkozását". Október 25-én a Magyar Hírlapnak az APEH szóvivője elmondta: a vizsgálatokat véletlenszerűen végzik.

Ennek ellent mond az APEH honlapján olvasható, a magánszemélyek vagyongyarapodásának vizsgálati rendjére vonatkozó dokumentum.  A „II. A kiválasztás alapját képező információk" fejezet így rendelkezik: „A vagyongyarapodási vizsgálatokra az adózó magánszemélyek nem véletlenszerűen, hanem célzottan kerülnek kiválasztásra. Az ellenőrzés tehát már egy gyanút fogalmaz meg…"

A baj azzal van, hogy nincs Magyarországon ember, aki elhiszi, hogy ugyanolyan elvek, módszerek és következetesség vezényli az APEH-et, mikor a „főnökeit", a miniszterelnököt és a pénzügyminisztert vizsgálja, mint mikor vállalkozókat vagy az ellenzéki képviselőket. Hiszen az APEH vezetőit a Kormány képviseletében a pénzügyminiszter nevezte ki és bármikor fel is mentheti.

Az MDF azt javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Veres János pénzügyminiszternek, hogy a Kormány a tisztasági csomagját egészítse ki egy további törvénnyel: adjon törvényi garanciát arra, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat eljárása nem a megfenyegetés, a zsarolás eszköze, nem politikai megrendelés a válogatás alapja.

Törvényi garanciákat várunk

  • a bizonyítás szabályaira,
  • a bizonyítási teher törvényi feltételeire,
  • az átlátható eljárási szabályokra,
  • az adatvédelem szabályainak pontosítására, illetve arra, hogy
  • végezhet-e az APEH készletező nyilvántartást?

Ma ellentmondásos a helyzet, a pénzügyminisztérium készíti el az APEH működési szabályzatát, eljárási rendjét, az APEH a pénzügyminiszter irányítása alatt áll. Márpedig törvényi garanciák nélkül, a hitelét vesztett Kormány nem teremtheti meg ezek nélkül az adóhatóság iránti közbizalmat sem.

Budapest, 2007.október 28.                                                                                          

dávid ibolya, az mdf elnökeDávid Ibolya, az MDF elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.