Az utolsó. Legalábbis erre az évre, és egy hónapra kigyűjtve. Maradt még néhány program a karácsonyi ünnepek elöttre, alattra, és utánra is. Kellemes ünnepvárást!

 

Az utolsó. Legalábbis erre az évre, és egy hónapra kigyűjtve. Maradt még néhány program a karácsonyi ünnepek elöttre, alattra, és utánra is. Kellemes ünnepvárást!

 

Tematikus hétvégék a gyenesdiási Természet Házában; december 10.; Gyenesdiás, Természet Háza; www.gyenesdias.info.hu; Tematikus hétvégi programok, amikor előadásokkal, vetélkedőkkel, foglalkoztató termi programokkal várja a Természet Háza Látogatóközpont az érdeklődőket. Következő program: Téli madárvendégek – előadás, interaktív programok – madáretető készítés

 

Adventi Vásár; december., 10-11 és 17-18.; Balatonalmádi; www.balaton-almadi.hu; Kézművesek, népi iparművészek adventi hangulatban adnak ötletet egy szép karácsonyi ajándék beszerzésére. Helyi kórusok, gyerekek előadásait hallgatva csodálhatjuk meg Nagy András fafaragó, népi iparművész ember nagyságú, vörös platánfából készített betlehemi életképét. Hagyományos ételekkel jóllakhatunk, forralt bort iszogathatunk.

 

Ünnepváró játszóház; december 10.; Tihany, Levendula Ház; www.levendulahaz.eu; A karácsonyváró foglakozáson díszeket készíthetnek a látogatók.  A foglalkozáson a látogatók részére a részvétel ingyenes. A belépőjegy megváltásával vendége a háznak egy csésze teára, aki viszi magával a bögréjét. Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67. GPS: 46.908901,17.888293 Időpont: 10.00 – 15.00 óráig

 

Mindenki karácsonya; december 16.; Balatonkenese; www.hellobalaton.eu; A szabadtéri karácsonyi vásár mindenkit ínycsiklandó finomságokkal vár, a kicsiktől a nagyokig. Ünnepi hangulat és édes illatok lengik be a Városháza előtt felállított Betlehemet és környékét, ahol nehéz a választás a bejgli, a kalács, a sült alma vagy a forralt bor között. Az utolsó karácsonyi ajándékok megvásárlására is lehetőség nyílik, mire megkezdődik az ünnepi színpadi produkció. A gyerekek Betlehemezése minden évben a nézők kedvence.

 

Adventi Kastélynapok; December 17- 18.; Gödöllői Királyi Kastély; www.kiralyikastely.hu; Az esztendő legbensőségesebb időszakában ünneplőt ölt a Gödöllői Királyi Kastély. Az ünnepre készülődve családi programokkal és gazdag látnivalóval várnak minden kedves látogatót. A gyermekeket különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal és kézműves foglalkoztatóval, a felnőtteket karácsonyi koncertekkel és operaelőadásokkal várák a kastélyba.

 

Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál; December 9-11; http://www.gyulaimezfesztival.hu/; Egy hosszú hétvégén át több helyszínen csábítják a Vendégeket a mézédes élvezetekre. Mézfajták, mézeskalácsok, cukrászati különlegességek bemutatása, kóstolása és vására, méhészeti kiállítás ás vásár, mézzel készített különleges ételek készítése és kóstolása. Adventi készülődés kézműves programokkal gyermekeknek. Hangulatos műsorok, Luca-napi meglepetések színesítik a programot.

 

Adventi Nyitott Pince Napok; December 10-11; Hajós; www.hajosbajaiborok.hu; Hajós pincefalujában hagyománnyá nőtte ki magát a Nyitott Pince Napok eseménysorozat, aminek keretében rendszeresen sok-sok bortermelő mutatja meg borait az egyre lelkesebb és kíváncsibb érdeklődőknek.

Már megbizonyosodhattunk róla, hogy a bor és a mézeskalács kitűnően megférnek egymás mellett. Újra karácsony-illatúak lesznek a pincefalu utcái: kürtős kalács, sült gesztenye és sült kolbász illata járja át a tereket. A borospincék közötti tájékozódást térképek, a présházak elé tűzött zászlók és az ablakokban világító gyertyák segítik. Aki a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, az kényelmes szállást is találhat valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban.

 

Forralt bor és Kolbász ünnep; december 10.; Paks; www.paks.hu; A rendezvény két fő eleme a forralt bor és a sült kolbász; de találunk itt teát, házi készítésű forró csokoládét is. A városban működő zenekarok koncertje mellett a Sárgödör tér karácsonyfája, a 100 méternyi fényfüzér és további 30 hőgomba ad kellemes hangulatot a térnek.

 

Lucázás, adventi készülődés a Sóstói Múzeumfaluban; december 10.; Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu; www.muzeumfalu.hu; A Sóstói Múzeumfaluban december 10-én az adventi rendezvény keretében az idei évben utoljára telik meg élettel a faluközpont. A régi falusi adventi készülődés hamisítatlan hangulatát elevenítik fel a házról-házra járó kántálókkal és a lobogó tűzzel.

A gyűjtött, hagyományos Betlehemek kiállítását a múzeumfalu saját Betlehemének felállításával színesíti majd. A rendezvényen a kézügyességüket is próbára tehetik a résztvevők, ugyanis a szervezők gyertyamártásra, mézeskalácssütésre és házi szaloncukor-készítésre invitálnak mindenkit.

 

XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozó; december 10-12.; Debrecen, DMK Belvárosi Közösségi Ház; www.debrecenimuvkozpont.hu; A Nemzetközi Betlehemes Találkozó a Kárpát-medencében élő magyar hagyományőrző csoportok, együttesek téli ünnepköri játékainak egyik legrangosabb hazai szemléje. A debreceni betlehemes találkozót szellemi kulturális örökségként tartják számon. Célja a betlehemezés hagyományának életben tartása, a kulturális identitást erősítése, a közös szellemi haza kincsek, szakrális hagyományok bemutatása.

 

Karácsonyi Falu; december 10-13; Tiszafüred; www.tiszafured.hu; Adventi vásár, zenés szórakoztató rendezvényekkel, helyi csoportok fellépése

 

Szépkorúak karácsonyi ünnepsége; december 12.14.; Tiszaújváros, Sportcentrum; www.tiszaujvaros.hu; Hagyományosan az évet záró kulturális rendezvény a város nyugdíjasai részére, meghitt, karácsonyi hangulatban.

 

Magyarok Karácsonya; December 16.; Ópusztaszer; http://www.opusztaszer.hu/esemenyek/1087-magyarok-karacsonya; A Magyarok Karácsonya a Magyar Nemzet jelképes, közös karácsonya. A rendezvény évről évre olyan üzenetet, felhívást, kérést fogalmaz meg, amely minden magyarhoz szól és segíti a nemzeti egység megteremtését. Az adventi időszak jó alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet az egymás iránti felelősségérzet fontosságára. Hiteles egyházi, közéleti szereplők, előadóművészek segítségével üzenünk Ópusztaszerről honfitársainknak. 2016-ban a rendezvény díszvendége Délvidék lesz.

 

Adventi Sokadalom; december 16.; Salgótarján, Fő tér; www.stkult.info; Karácsonyt megelőzően a salgótarjáni civil szervezetek, a városi kulturális intézmények és az önkormányzat Adventi Sokadalomban ünnepli közösen a város polgáraival az év legszebb ünnepét. Idén is számos program, kirakodóvásáros, forralt bor és korhű ruhás szervező emeli az ünnep hangulatát december 18-án, délutántól estéig.

 

Erzsébet királyné karácsonyai; December 28.; Gödöllői Királyi Kastély; www.kiralyikastely.hu; Az 1870-es években a királyi család előszeretettel töltötte a gödöllői kastélyban a karácsonyi ünnepeket. A karácsony és újév közötti időszakban a kastély 2008 óta várja a látogatóit az Erzsébet királyné karácsonyai címet viselő rendezvényre. A családoknak kínált kulturális program egyfajta karácsonyi ajándékként is értelmezhető, ugyanis a kastély sok izgalmas lehetőséget kínál a gyermekek számára.

 

János napi boráldás; december 27.; Balatonlelle; www.balatonlelle.hu; János napi boráldás a római katolikus templomban a Balatonlellei Hegyközség szervezésében.

 

Városi Karácsonyi Koncert; december 21.; Fonyód; www.fonyod.hu; Fonyód város hagyományos Karácsonyi Ünnepsége az Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak részvételével.

 

Nyitott Pincék; december 27-30.; Lovas; www.lovas.hu; A két ünnep között minden nap más-más pince várja a látogatókat Lovason, ahol a látogatók megkóstolhatják a környék legjobb borait. A településen évek óta nagy hagyomány, hogy Karácsony és Szilveszter között a helyi borászok nyitott kapukkal várják a vendégeket.

 

Óévbúcsúztató túra a Keszthelyi-hegységben; december 30.; Gyenesdiás, Nagymező; www.gyenesdias.info.hu; A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szeretettel invitálja a természetbarátokat, hogy csatlakozzanak az idei évbúcsúztató túrájukhoz. 2016.dec.30-án az egyesület szokásához híven Óévbúcsúztató túrát szervez a Keszthelyi-hegységbe.

Útvonal: Nagymező, Vadlánlik, Dolomit tanösvény, Fénykereszt, Mária szobor; Indulás: 13 órakor a Községháza elöl. Érkezés túrafelszerelésben. A túra várhatóan vidám szilveszteri hangulatban zajlik, mindenki ennek megfelelően készüljön.További információ: forrasviz@freemail.hu

 

XVI. Borszalon; december 29.; Eger; www.egrihegykozseg.hu; Eger, Hotel Eger&Park Konferencia és Wellness Szálloda (Eger, Szálloda u. 1-3.). Legjobb egri borászatok 3-3 legjobb bora mutatkozik be ebben az évben is, mely színvonalas zenei kísérőprogrammal alkot egy egységes arculatot az estének.

 

Óévbúcsúztató Operettgála; December 30. 16:00; Aggtelek; www.anp.hu; A Világörökség részét képező Baradla-barlangban hagyományosan minden évben megrendezésre kerül az Óévbúcsúztató Operettgála.

 

Utcabál; december 31; Tiszafüred, Nemzeti Étterem előtti tér; www.tiszafured.hu; Óév búcsúztató szabadtéri rendezvény zenével, tánccal, fellépőkkel.

 

Óévbúcsúztató Szilveszteri Csergetés; december 31.; Hajdúszoboszló, Hősök tere; www.hajduszoboszlo.hu; Az hajdúszoboszlói Óévbúcsúztató szilveszteri csergetésnek több évszázados hagyománya van. Úgy tudni ugyanis, hogy a város népe 1559. december 31-én kolompszóval és ostorpattogtatással ijesztette el a várost fenyegető török hadsereget.  E neves eseményre emlékezve telik meg minden év utolsó estéjén a város főtere. A rendezvény hagyományos programelemekkel, nagyszabású koncertekkel és tűzijátékkal űzi el a „gonosz erőket" és köszönti az újévet.

 

Pécsi Városi Szilveszter; december 31.; www.zsn.hu; A hagyományoknak megfelelően december 31-én már kora estétől helyi zenekarok lépnek fel a város főterén, éjfél után pedig tűzijáték, majd utcabál következik

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük