Kalmár János: Pierrot1Kalmár János: Pierrot1

Szentendrén a Művészetmalom adott otthont az I. Szobrász Biennálé kiállításnak. Hat szinten 800 négyzetméteren közel 300 szobor és kisplasztika kapott bemutatkozási lehetőséget, betekintést nyújtva a hazai szobrászat jelenébe.

 Kalmár János: Pierrot1Kalmár János: Pierrot1

Szentendrén a Művészetmalom adott otthont az I. Szobrász Biennálé kiállításnak. Hat szinten 800 négyzetméteren közel 300 szobor és kisplasztika kapott bemutatkozási lehetőséget, betekintést nyújtva a hazai szobrászat jelenébe.

Több mint 400 pályázat érkezett és ebből került ki zsűrizés után a közel 300 alkotás.

A zsűri tagjai Körösényi Tamás és Csíkszentmihályi Róbert szobrászművészek, Szeifert Judit, Dr. Fabényi Júlia és Wehner Tibor művészettörténészek voltak. Nagyon sok kiváló munkát kellett elbírálni és igazán nehéz volt a döntés. Most, amikor mindenki a krízisről beszél, a kultúra financiális nehézségekkel küzd és évek óta pénzelvonással birkózik, a szobrászat mégis egy ilyen európai szintű anyagot tud felmutatni, akkor oda kell figyelni rá.

2007-ben volt nagyobb szobrászati kiállítás a Művészetmalomban, ha jól emlékszem Mágia címmel. Sok pozitív visszajelzést kapott a szakma és a sajtó részéről, mindenki üdvözölte a kiállítást és jelentős közönségsikert is aratott. Ekkor vetődött fel, ha ilyen nagy a siker érdemes lenne folytatni, mert remek a kiállítóhely és talán hagyományt is lehetne teremteni. Szentendre most megvalósította akkori elképzelését. A jelenlegi kiállítás az I. Biennálé és ez jelzi, hogy bíznak a jövőben, két év múlva lesz folytatás és talán a hagyományteremtés is megvalósulhat. Szentendre valóban a kultúra városa lett nemcsak azzal, hogy közel kétszáz művész él itt és jelentős kulturális és művészeti intézményei vannak, hanem a jövőbeli terveik is a kultúra szélesítésére építkeznek.

Az épület és a közeg nagyon hat a kiállításra, a Művészetmalom kiválóan alkalmas arra, hogy meglássuk milyen egyedi csodák rejtőznek a művekben. A szobrászat üzenetét mindig abban keressük, ami a korszakra vonatkozik és amit a korszak felé szólni szeretne, van e benne utópia, van e benne ami a műfaj további definiálását próbálná fejtegetni és van e benne az a feladat ami esetleg mindkettőt megoldja és egy újabb anyagot próbál kiterjeszteni vagy egy anyagot próbál a saját keretein belül megteremteni. A feladat átfogó, van ebben a filozófiai oldal és az anyagi értelmezési oldal a legmateriálisabb szinten egyaránt. A kiállítás egy színes egyveleg, de nem súlytalan, a művészek megérezték mit kíván a korszak. Minden mű, alkotás egy üzenettel bír, van ahol túlsúlyos a személyesség és van ahol olyan inter-mediális kilépések akadnak, ami egy másféle térértelmezést vezet be. Igényes, jó anyag-kivitelezések, jó anyagválasztások és az anyaghoz autentikus megjelenések születtek. A kiállítást végigszemlélve az igazi élményt az nyújtja, amikor ki tudjuk bontani azt a csodát, ami egy műben van.

 

A zsűri döntése alapján a díjazottak:

I. díj Antal Balázs

II. díj Németh Ágnes

III. díj Kelemen Zénó

A Pest megyei önkormányzat elnöki díját Kalmár János vehette át.

 

Kelemen Zénó: Csapásirány1Kelemen Zénó: Csapásirány1

A kiállítást június 22-ig lehet megtekinteni a szentendrei Művészetmalomban.

Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük