2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Délre mennek az EU-s pénzek – Európa keleti része bánja

3 perc olvasás

index_130.jpgOlaszországban még feszültebb a helyzet azok után, hogy Mattarella államfő Carlo Cottarellit, egy korábbi IMF tisztségviselőt kért fel kormányalakításra, miután megakadályozta, hogy ezt a jobboldali koalíció tegye meg. A legfrissebb felmérések szerint egy új választás során megerősödne a két populista párt támogatottsága. Az Európai Unió vezetőinek nem lesz könnyű olyan elképzeléssel előállnia, amely meggyőzi a az olasz választókat arról, hogy az akár már szeptemberben sorra kerülő új választásokig megváltoztassák a véleményüket.

 

Ha az olaszországi helyzet nem lenne elég az aggodalomra, akkor itt van ráadásnak a spanyol politikai válság is, amelynek új fejezeteként Mariano Rajoy miniszterelnök bizalmatlansági szavazással néz szemben ezen a pénteken. A közvéleménykutatások alapján nem túl fényes Rajoy pártjának, a Néppártnak a megítélése, de a spanyol helyzet annyiban is különbözik az olasztól, hogy a politikai válság egyik fő nyertese, a Ciudadanos, amely amúgy egy félig nacionalista liberális párt, nem euroszkeptikus. De ezzel együtt Spanyolország helyzete nem segíti a piacok megnyugvását.

 

Ilyen körülmények között jött a hír, hogy az Európai Unió egyértelműen megváltoztatja a támogatási preferenciáit, és a felzárkóztatási alapok jelentős részét elvonja a közép-kelet-európai régiótól, és az unió déli határán lévő országokba irányítja 2020-tól. Jelentősen nő Görögország, Spanyolország, Portugália és Olaszország támogatása, míg Magyarország, a Cseh Köztársaság, Észtország és Litvánia támogatása 24%-kal csökken. A kelet-európai devizák még úgyis nagy nyomás alá kerültek, hogy az euró gyengélkedik az Unió létét is elbizonytalanító események miatt.

 

És ne feledkezzünk meg Törökországról sem, amely a jelen állapotában komoly kockázatot jelent az uniós bankoknak, amelyek komoly kintlévőségekkel rendelkeznek török pénzintézeteknél. A piac üdvözölte a török jegybank legutóbbi jelzéseit a monetáris politika normalizálását illetően, a török líra is fellélegezhetett, de a piac azért tisztában van azzal, hogy ha Erdogant a jövő hónapi elnökválasztáson megerősítik a hivatalában, akkor a korábbinál nagyobb hatalmú elnök lesz, és ez a török központi bank feletti kontrollban is meg fog nyilvánulni.

John Hardy, Saxo Bank

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.