Az internethez – amely nélkül szinte már nem  tudjuk elképzelni az életünket – a mobil eszközök jelentik a legközelebbi és legkönnyebben nyitható kaput… De hogyan nyitja meg ezt a kaput egy látássérült, egy siket, egy mozgásában korlátozott, miközben számára is természetes létigény a külvilággal tartott kapcsolat? Mit jelent a digitális esélyegyenlőség a fogyatékossággal élők számára és mit tud ehhez hozzátenni a kormány, a média és az infokommunikációs szolgáltató? Erről szólt a Magyar Telekom által szervezett kerekasztal beszélgetés az Esélyegyenlőség napján.

Az internethez – amely nélkül szinte már nem  tudjuk elképzelni az életünket – a mobil eszközök jelentik a legközelebbi és legkönnyebben nyitható kaput… De hogyan nyitja meg ezt a kaput egy látássérült, egy siket, egy mozgásában korlátozott, miközben számára is természetes létigény a külvilággal tartott kapcsolat? Mit jelent a digitális esélyegyenlőség a fogyatékossággal élők számára és mit tud ehhez hozzátenni a kormány, a média és az infokommunikációs szolgáltató? Erről szólt a Magyar Telekom által szervezett kerekasztal beszélgetés az Esélyegyenlőség napján.

 

Az internet és a mobiltelefon mára mindennapjaink elengedhetetlen kelléke lett: beszélünk, üzenünk, fotózunk, jegyzetelünk, időzítünk, bankolunk, olvasunk az okostelefonokon, táblagépeken, laptopokon. Hogyan változtatta meg a digitális forradalom a fogyatékossággal élők helyzetét? Milyen problémákkal küzdenek e téren, és hogyan segíthetné őket még inkább a technológia fejlődése? – ezekre és számos más kérdésre is keresték a választ a Magyar Telekom Esélyegyenlőségi kerekasztal beszélgetésének résztvevői május 5-én, az Európai Esélyegyenlőségi Napon.

"Szektorközi összefogásra van szükség a digitális esélyegyenlőség megteremtéséhez" – mondta Fülöp Attila, család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: "ennek tökéletes példája a mai kerekasztal beszélgetés, ahol érintett civil szervezetek, az üzleti szféra és a kormányzat egyaránt képviseli magát. Közösen kell felhívnunk a lakosság figyelmét a hátrányos helyzetű emberekre. A kormányzat feladata a jogszabályi környezet megteremtése, valamint  különböző fejlesztésekkel a felzárkózás támogatása. Hiszünk az egyetemes tervezés filozófiájában, amely az épek és fogyatékossággal élő személyek számára egyaránt könnyen használható újítások megvalósítására törekszik" – emelte ki Fülöp Attila.

Kósa Ádám, európai parlamenti képviselő hozzátette: "az okostelefon például a látássérültek és a siketek, valamint nagyothallók számára is megnyitja világot, hatalmas szakadékot hidal át. Az Európai Unió programjában kiemelt feladatként szerepel a digitális felzárkóztatás, amelynek fontos eleme a társadalom hozzáállásának megváltoztatása is."

A rendezvényen képviseltette magát minden hazai érintett civil szervezet, akik szerint bár sok még a teendő, de mind a kormányzat, mind pedig az üzleti szféra területén jócskán akadnak példamutató kezdeményezések. "A digitális esélyegyenlőség kiemelkedően fontos a látássérültek számára, hiszen ami korábban síkírás volt, az most szinte mind elérhetővé vált, ezzel pedig hatalmas infokommunikációs űrt sikerült betölteni. Mára a legfontosabb segédeszköz az okostelefon lett számunkra a különböző – elsősorban navigációs – applikációknak köszönhetően." – mondta el Angyal Gábor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének kommunikációs vezetője.

"Hiszünk abban, hogy az információt kell akadálymentessé és mindenki számára elérhetővé tenni. Ezért indítottuk el internetes jelnyelvi tolmács szolgáltatásunkat, amihez fontos a telekommunikációs szolgáltatók támogatása is, hiszen online megoldásról beszélünk. A megfelelő eszközökkel a folyamat még gördülékenyebbé válhat, a jövő már elkezdődött" – tette hozzá Ormódi Róbert, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója.

 

"Vezető telekommunikációs szolgáltatóként kötelességünknek tartjuk az esélyegyenlőség előtérbe helyezését a digitális megoldások terén is. Fontos célkitűzésünk a fogyatékossággal élők körében is fejleszteni a digitális írástudást, hiszen Magyarországon közel hatszázezren élnek közöttünk. Az Esélyegyenlőségi nap alkalmából egy új díjcsomaggal szeretnénk meglepni a fogyatékossággal élőket: a Hello Holnap! díjcsomagunk kedvezményes hozzáférést biztosít számukra szolgáltatásainkhoz, valamint az egyén élethelyzetéhez igazítható opciókat nyújt" – mondta el Rózsa Iván, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója. 

 

A vállalat számára nagyon fontos az edukáció, ezért indította el Mobilsuli programját is, amelynek során az ország számos iskolájában tanítják meg a gyerekeknek az internetezésben rejlő lehetőségeket és veszélyeket, valamint a mobileszközök helyes használatát. A Mobilsuli éppen a múlt héten járt a  Pető Intézetben.

 

"Sajnos gyakran azzal kell szembesülnünk, hogy az ép emberek szemlélete az első gátja a felzárkózásnak, azt feltételezik, hogy az értelmi fogyatékossággal élőknek nincs is erre szüksége. Nagyon fontos, hogy mindenkit megtanítsunk az új eszközök használatára, különben a lemaradás csak növekedni fog." – tette hozzá Kapocsi-Pécsi Anna, az Értelmi Fogyatékosok Országos Szövetségének szakmai vezetője. 

 

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége főtitkára üdvözölte, hogy a mozgáskorlátozottak számára az internet segítségével kinyílt a világ. Eljuthatnak olyan helyekre, amelyek soha nem lesznek akadálymentesítve, mégis a különböző eszközök segítségével megnézhetik azokat. Érdekes kutatást készített az NMHH 2013-ban, ami megmutatja, hogy a fogyatékossággal élők nagy többsége használ infokommunikációs eszközöket és megoldásokat a mindennapi életben, hiszen a modern technológia nagy mértékben segíti az integrációjukat.

 

A kerekasztal beszélgetésen részt vett Adámi Zsanett paraúszó világrekorder is, aki középiskolásként már el sem tudná képzelni az életét a mobil eszközök és az internet használata nélkül.  "Nekem hatalmas segítség a laptop és a tablet, ezeken jegyzetelhetek az iskolában, megkönnyítik a tanulást. Sokkal egyszerűbb ezekkel az eszközökkel kommunikálni, hiszen annak ellenére például, hogy az úszás miatt magántanuló vagyok, nem maradok ki semmiből. Az eredményeimet is meg tudom osztani közösségi oldalakon, de információt is a netről gyűjtök." – mondta el személyes tapasztalatát.

 

A Fenntarhatósági Médiaklub is képviseltette magát a beszélgetésen, György Bence, a TV2 program és hírigazgatója elmondta, hogy tömegkommunikációs nagyvállalatként a TV2-nél nagyon fontosnak tartják, hogy az adások elérhetőek legyenek a fogyatékossággal élők számára is, ezért napi 12 órányi hír- és programműsort nézhetnek a csatorna nézői feliratozva. "Természetesen mint munkahely is törekszünk a teljes akadálymentesítésre" – tette hozzá a  hírigazgató.

 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői mindannyian egyetértettel abban, hogy a digitális esélyegyenlőség megteremtése alapvető feltétele annak, hogy mindenki, egyenlő esélyekkel az információs társadalom részévé válhasson.

 

A Magyar Telekom fogyatékossággal élők számára kialakított díjcsomagja volt  az Európai Esélyegyenlőségi Nap kerekasztalbeszélgetésének apropója. A díjcsomag speciális kedvezményt és élethelyzethez igazítható felhasználási opciókat kínál a különböző fogyatékossággal élők mindegyikének.

 

A hello holnap! díjcsomag konstrukciót a Magyar Telekom az érintett civil szervezetek szakértői együttműködésével, célzottan a fogyatékossággal élők számára alakította ki. Létrehozásában részt vett a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és az Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Szövetsége, mely szakmai összefogás a garancia arra, hogy a szolgáltatást a fogyatékossággal élők teljes körének igényeihez igazították.

A kínálat a különböző mértékű hang, SMS és adatcsomag verziók választásával alakítható a látásukban, hallásukban hátránnyal élők számára, illetve a mozgáskorlátozottak és értelmi fogyatékossággal élők számára egyéni igénytől függően.

A különböző konstrukciók mindegyike speciális díjcsomag-kedvezménnyel párosul.

 

A díjcsomag tarifái elérhetők havidíjas és Domino csomagban is, új szerződéssel vagy a meglévő díjcsomag módosításával is.  A díjcsomag csak személyes ügyintézés kereté-ben igényelhető, az arra jogosító – SINOSZ, MVGYOSZ, MEOSZ, ÉFOÉSZ – tagsági igazolvány bemutatásával.

 

A hello holnap! díjcsomag megszületését Rózsa Iván a Telekom vállalati kommunikációs igazgatója jelentette be május 5-én, az Esélyegyenlőségi Nap alkalmából – kormányzati képviselők, a média és az érintett civilek részvételével – megrendezett kerekasztal-beszél-getésen. „Vezető telekommunikációs szolgáltatóként kötelességünknek tartjuk az esélyegyenlőség megteremtését a digitális megoldások terén is. Fontos célkitűzésünk a fogyatékossággal élők körében is fejleszteni a digitális írástudást, hiszen Magyarországon közel hatszázezren élnek közöttünk." – mondta Rózsa Iván.

 

A hello holnap! díjcsomagról további információ:

http://www.t-mobile.hu/static/DocumentStore/lakossagi/ugyintezes/aszf/e_m2_140401.pdf

(2.1.7. pont)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük