2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Digitális átállás előtt a hazai agrárium

2 perc olvasás

aaaa_20.jpgTöbbet termelni kevesebb ráfordítással, ez a kihívás áll az európai és a magyar agrárgazdaság előtt – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Prega Science 2018 elnevezésű szakmai konferencia megnyitóján, Budapesten. Hozzátette: a magyar mezőgazdaság digitalizációjának megvannak az alapjai, az ágazat kész a váltásra.

 

A világ lakosságának egyre nagyobb mennyiségű és javuló minőségű élelmiszerre van szüksége. Az élelmiszertermelő ágazatok azonban kettős szorításban szembesülnek ezzel a kihívással, mert míg keresleti oldalon a népességnövekedés, az urbanizáció és a növekvő életszínvonal jelent kihívást, addig kínálati oldalon az éghajlatváltozás, a természeti erőforrások szűkülése és a környezetterhelés jelent kihívást.

 

Magyarország számára a mérsékelt klíma, a kiváló termőföld és a mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízvagyon évszázadok óta biztosítja, hogy megfelelő technológiával és tudással ne csak a hazai lakosságot lássuk el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel, hanem jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket, élelmiszert exportálhassunk más országok fogyasztói számára is. Azonban a magyar élelmiszergazdaságban a mostaninál 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál van. A hatékonyság növelésének napjainkban egyre fontosabb eszközei a digitális technológiák, köztük a precíziós gazdálkodás alkalmazása.

 

„Meggyőződésem tehát, hogy a precíziós gazdálkodás egyre inkább megkerülhetetlenné válik hazánkban is, és hogy a takarékosabb inputanyag-felhasználás, a jobb minőségű információk vagy egyszerűen az ezek alapján hozott jobb döntések széles körű elterjedtsége több tíz milliárd forinttal emelheti meg az ágazat kibocsátási értékét” – fogalmazott Feldman Zsolt. A helyettes államtitkár hozzátette: a magyar mezőgazdaság munkaerőhiánnyal küzd, amelyben egy fontos megoldási eszköz lehet a növekvő gépesítés és a digitális megoldások elterjedése. Ez nem jelenti azt, hogy csökkenne az ember szerepe a gazdálkodásban. Sőt, a digitalizáció átalakítja a munkaerő-keresletet, elsősorban magasan képzett, a termelésben közvetlenül résztvevő munkaerő iránt növeli az igényt.

 

A fentieket felismerve a kormány kiemelt célja a digitalizáció elősegítése, ennek irányait és fontosabb eszközeit a most készülő Digitális Agrár Stratégia fogja tartalmazni.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.