2022.05.16.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dijazottak a Nemzetiben

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/80869"><img class="image image-preview" src="/files/images/nemzeti_0.preview.jpg" border="0" width="469" height="454" /></a></span>2014. június 6-odikán évadzáró társulati ülést tartott a Nemzeti Színház. Az eseményen átadták a Nemzeti négy, új, saját alapítású díját valamint a Farkas-Ratkó díjat is. <p> 

2014. június 6-odikán évadzáró társulati ülést tartott a Nemzeti Színház. Az eseményen átadták a Nemzeti négy, új, saját alapítású díját valamint a Farkas-Ratkó díjat is.

 

2014. június 6-odikán évadzáró társulati ülést tartott a Nemzeti Színház. Az eseményen átadták a Nemzeti négy, új, saját alapítású díját valamint a Farkas-Ratkó díjat is.

 

A hagyomány szerint a Farkas-Ratkó díjat minden második évben a Nemzeti Színház, a köztes években pedig a Pesti Magyar Színház adja át. Idén a Nemzetin volt a sor, hogy az ezüst vándorgyűrűt annak a 40 év alatti fiatal színésznek vagy színésznőnek adja – a színészkollégák titkos szavazása alapján – aki az adott évadban kiemelkedő alakítást nyújtott. A Nemzeti színészeinek döntése alapján idén Szatory Dávid kapta a díjat.

 

Szatory Dávid 27 éves lesz pár nap múlva, az előző évadban Shakespeare Ahogy tetszik című darabjában, Silviu Purcarete rendezésében, Orlando szerepében aratta legnagyobb sikerét. 2010 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja. A következő évadban, más előadások mellett, Gombrowicz Operettjében, Bánffy Miklós A nagyúr című darabjában és Ibsen Brand című előadásában, Zsótér Sándor rendezésében láthatják majd nézőink.

 

Négy új díjat alapított a Nemzeti: a Sinkovits Imre-díjat, a Szörényi Éva-díjat, a Németh Antal-díjat és a Kulissza-díjat. Az előbbi három díj névadói a hazai színjátszás történetének kiemelkedő személyiségei, akik azokat az értéket képviselték, melyeket a mai Nemzeti Színház is magáénak vall.

 

A Sinkovits Imréről, a Nemzet Színészéről elnevezett díjat a Nemzeti Színház társulata szavazza meg, és az a férfiszínész kapja meg, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és emellett a színházért is feladatot vállalt.

A 2013/2014-es évadban a szavazatok alapján Trill Zsolt kapta az elismerést.

Trill Zsolt 42 éves. Az idén Kiváló művész díjat kapott színész 2013 óta a Nemzeti tagja. Az előző évadban a társulat legfoglalkoztatottabb férfiszínésze volt, többek között főszerepet játszott a Vitéz lélek (Balla Péter) és az Ahogy tetszik (Rosalinda) című előadásokban. A következő évadban, sok más előadás mellett, játszik majd az Operett és az Éjjeli menedékhely című előadásban is.

 

Szörényi Éva már 16 évesen a Nemzeti színpadán játszott, és pályája 23 évig töretlen volt, 1956 után azonban menekülnie kellett. Az Egyesül Államokban élt 2009-ig, ahol a magyar színjátszás hírnevét öregbítette. A művésznő 1991-ben tért vissza Magyarországra, ahol két egymás utáni estén fellépett a Nemzetiben. A róla elnevezett díj azt szimbolizálja, hogy a Nemzeti kultúra nem ér véget az országhatároknál. Az elismerést a társulat szavazza meg, és az a színésznő kapja, aki az elmúlt évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színház közösségéért is feladatot vállalt.

A 2013/2014-es évadban a szavazatok alapján a díjat Tompos Kátya kapta.

Tompos Kátya 31 éves, 2008 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja. Az idén kapta meg a Jászai Mari díjat. A most záruló évadban a Johanna a máglyán címszerepét játszotta, és szerepelt a Boldogságlabirintus című előadásban is. Kátya a jövő évadban a Szentivánéji álom, az Éjjeli menedékhely és Bulgakov Don Quijote című előadásában is színpadra lép majd.

 

A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg.

Az elismerést ebben az évben a társulat Kozma András dramaturgnak ítélte oda.

Németh Antal a Nemzeti Színház volt rendezője, igazgatója, a magyar színházi élet jelentős egyénisége, akit rengeteg méltatlan támadás ért. A most alapított díjjal a Nemzeti Németh Antal színházszervezői tevékenysége megbecsülésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kozma András idén Hevesi Sándor díjat is kapott, ő a dramaturgja a jelenleg is próbált Szentivánéji álom és az Éjjeli menedékhely (melynek fordítója is) című előadásoknak. Anyanyelveként beszéli az oroszt, így a Nemzetiben dolgozó orosz rendezők illetve az idelátogató orosz előadások tolmácsa is.

 

Az idén alapított negyedik díj a Kulissza-díj, melyet az előadások létrejötte érdekében dolgozó „háttérmunkatárs" kap meg a társulat szavazatai alapján.

Az elismerést ma Márton Éva, a színház művészeti főtitkára kapta meg.

Márton Éva a Nemzeti Színház 2002-es alapítása óta – egy rövid időszakot leszámítva – a színházban dolgozik. Szakmájának országszerte elismert szakembere. A művészeti főtitkár egy színház művészeti munkájának „lelke", feladata a színészek, a közreműködők és a produkciók összehangolása színházon belül és a színházak között.

 

Az évadzáró társulati üléssel lezárult a Nemzeti 2013/2014-es évada, melynek során 358 előadás került színre, ebből 49 vendégjáték volt, döntően vidéki és határontúli magyar színházakból. A Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) 12 ország 14 színházának 22 előadása szerepelt a Nemzeti színpadán. Az előadások összességében 83 %-os látogatottsággal zajlottak.

 

A próbák azonban nem állnak meg, javában készül a Gyulai Várszínházzal közös Szentivánéji álom, melyet Gyulán július 3-án, a Nemzetiben szeptember 19-én láthat először a közönség a grúz David Doiasvili rendezésében. Vidnyánszky Attila Molnár Ferenc A fehér felhő című darabját próbálja, melynek bemutatója szeptember 22-én lesz a Nemzetiben, Béres Ilona, Nagy-Kálózy Eszter, Blaskó Péter és Rubold Ödön főszereplésével. Elkészült Gombrowicz Operett című darabja – Andrzej Bubien rendezésében, többek között Bánsági Ildikó, Trill Zsolt, Reviczky Gábor, Szűcs Nelli, Horváth Lajos Ottó, Szatory Dávid szereplésével -, a bemutatója szeptember 5-én lesz.

 

A Nemzeti Színház köszöni minden nézőjének, hogy eljöttek az előadásaira, és nagy szeretettel várja nézőit a következő évadban is.

 

www.nemzetiszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.