Nikodém GabriellaNikodém GabriellaA havi esedékes Múzeumi Sajtókávéházat Demeter Judit a világ egyetlen olyan múzeumába szervezte, ahol a világ minden bélyege megtalálható (1074 Budapest, Hársfa utca 47.). Itt igazi világsztárokat őriznek – bélyegekben!

 

Nikodém GabriellaNikodém GabriellaA havi esedékes Múzeumi Sajtókávéházat Demeter Judit a világ egyetlen olyan múzeumába szervezte, ahol a világ minden bélyege megtalálható (1074 Budapest, Hársfa utca 47.). Itt igazi világsztárokat őriznek – bélyegekben!

 

(kép:   Nikodém Gabriella)

Nikodém Gabriella igazgató büszkén mesélte, hogy a Bélyegmúzeum 2014-ben elnyerte a Múzeumpedagógia Nívódíjat. A Háború és bélyeg című kiállításon most nemzetközi szemszögből tanulmányozhatjuk az eseményeket, a csatákat, a propagandát, a naprakész hadi helyzetet és változásokat a földgolyó különböző területein – egész történelem kerekedik ki a kiállított tábori képeslapokból és bélyegekből.

 

Fáradhatatlanul dolgoznak a múzeum új arculatának kialakításáért. Két újabb időszaki kiállítást mutatnak be idén: Elekes Attila gyűjteményét, majd szeptembertől a posta hajnalán a kézbesítést hajón, vízen és levegőben. Március 31-én a kamara-kiállítás és foglalkozás témája a tojásfestés, tojásírás a valóságban és a bélyegeken. Készülnek a Múzeumok Éjszakájára május 29-én. Vidékre is látogatnak a kiállításaikkal: Sárvárra, Győrbe és más városokba. A bélyeg kulturális emlékeket hordoz.  

 

Schuller Ágnes muzeológus ebben a tanévben iskolásoknak ingyenes múzeumpedagógiai programokat hirdet. Albert Péter színész a Mesekuckó keretében az óvodásoknak mesél a bélyegek csodáiról. Drámapedagógia foglalkozásokat tart, a legkisebbek bélyegeket színezhetnek ki. Verssel, mondókákkal, énekekkel szórakoztatja a kicsiket. Az általános- és középiskolások részére 30 féle óravázlatot dolgoztak ki, hiszen a muzeológusok is tanár-szakos kollégák. A történelmet Vajda Károly hagyatékából ismerhetik meg, együtt dolgozzák fel a polgári korszakot. A földrajzi ismereteket 5+1 kontinens postai kommunikációjából sajátíthatják el. Irodalmi tanulmányaikat segítik, hogy Áprily Lajos verseihez készítenek bélyegeket, majd jelmezes jeleneteket mutatnak be, például Visegrád történetéről. Népművészeti ismereteiket háromnapos tojásírással bővíthetik.

   Az első és második osztályosoknak a bélyegek mesélnek. Csoportokra osztva eljátsszák az azokon látható jeleneteket. Közben figyelnek az ország-jelzésre és a névértékre – így kapnak korai filatéliai tudást. Elénekelhetik az adott ország dalát.

    A IV. osztályosok foglalkozásán a magyar királyokról, legendáiról és jelképeiről tájékozódhatnak. A VI. osztályok összefoglalót kapnak az Árpád-házi királyokról, szentekről, az Aranybulláról. A megemlékezések keretében a gyerekek a bélyegterveket kiegészíthetik. Itt elevenítik fel például az 1956-os eseményeket is.

   A bélyeg bármely témakörhöz hordoz információkat, sőt fontos szerepe van közoktatásban és a felnőttoktatásban is. A bélyeggyűjtés tartalmas időtöltés, hiszen rendszerező készségre, történelmi- és földrajzi ismeretekre tanít az értékismeret mellett. Az itt bevezetett struktúra alkalmazkodik a közoktatás rendszeréhez minden korosztály számára. A múzeum kihelyezett bélyeges tanórákat is vállal! Természetesen a pedagógusok bevonásával. Műveltségi kártyákon a reál és a humán tantárgyak egyaránt szerepelnek, mivel a bélyeg komoly információforrást jelent. Családoknak egy-két órás játékra van lehetőségük a Schuller Ágnes kitalálta társasjátékkal.

   Minden hónap 2. és 4. szombatján összejön az Ifjúsági Klub, hogy a fiatalok filatéliai alapfogalmakat szerezzenek: áztatás, csipesszel fogás, berakóba helyezés, vagyis ismerkedés a gyűjtés szépségével, mint hasznos tevékenységgel. Szombatonként 10-15 fővel zajlanak a foglalkozások, de 50 fő regisztrált a Klubba. Pályázatokból sikerült interaktív eszközöket beszerezniük. Szombatonként bélyeges árveréseket rendezek – a múzeum saját pénzével, a pikulával. Mártélyon ifjúsági táborban fogadják a résztvevőket. A „bélyeges karácsonyra" bemutató készül a gyerekek bélyegterveiből. A fenntartók jóvoltából sikeresek a foglalkozások. Eddig 400 fő vett részt a kihelyezett tanórákon. Most három újabb iskolával kötöttek szerződést.

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük