A Bakony szívében megbújó eplényi Nordica Síaréna még most, február 20. után is síelésre alkalmas hóval várja a kezdő (különböző nehézségű, tanulófelvonókkal felszerelt tanulópályák), haladó (piros), és kiváló síelőket (fekete pálya meredek lejtőkkel) hazai áron, ám a nyugati síterepeken megszokott szolgáltatással és infrastruktúrával.

A Bakony szívében megbújó eplényi Nordica Síaréna még most, február 20. után is síelésre alkalmas hóval várja a kezdő (különböző nehézségű, tanulófelvonókkal felszerelt tanulópályák), haladó (piros), és kiváló síelőket (fekete pálya meredek lejtőkkel) hazai áron, ám a nyugati síterepeken megszokott szolgáltatással és infrastruktúrával.

Délben szűk ötszázan síeltek most szombaton, ragyogó napsütésben – bőven elfértek, sorok a felvonók előtt nem alakultak ki, legfeljebb egy-két perc várakozás fordult elő, de az is csak igen ritkán. Családok picikkel – apa a lába közé fogva irányítja a legkisebb sírajongót, baráti társaságok, síelni tanuló gyerekek, felnőttek helyi oktatók vagy épp apa szakavatott irányításával egyként élvezik a mozgást. Aki nem szánja rá magát a síelésre vagy épp a snowboardozásra, az is jöhet családjával, társaságával a síarénába, mert míg a többiek síelnek, ő addig nyakába veheti az erdőt túrabakancsban vagy mezei sportcipőben De a lelátó padjairól is kíváncsiskodhat, vagy épp asztalnál ülve piknikezhet. Egy biztos: mindenki élvezi a tiszta levegőt, a nyüzsgés ellenére a nyugalmat.

Hangulata van a Nordikának. Kicsik és nagyok, ügyesek és még fejlődésben lévők figyelnek, rámosolyognak egymásra ismeretlenül – mindenki örül a sztresszmentes aktív (vagy épp passzív) pihenésnek.  A síelésben elfáradtak az étteremben, vagy a lelátó asztalainál gyűjthetnek erőt a következő erőpróbára – az étterem marhapörköltje kiváló (egy ebéd áráért a franciáknál legfeljebb krumplit csipegethetett volna az ember). Egyébként öt vendéglátóhely várja változatos kínálattal a vendégeket. Aki meg csak munka után akar mozogni egyet, annak ott az este: több mint négy kilométer a kivilágított sípálya hossza – az osztrák sípályák általában 4-kor bezárnak…

Még a fővárosból is (Lánchíd) másfél óra alatt ide lehet érni, segítenek a parkolásban (jól működik a „Praktikus és Kényelmes" rendszer), minden szervezett.

Lehet sí- vagy éppen snowboard felszerelést is kölcsönözni, sőt megéleztetni a saját lécet, ha épp arra van szükség.

Egyet azonban érdemes tudni: mikor hagyja abba az ember a síelést, a snowboardozást. A tapasztaltabbak azt tanácsolják, hogy az utolsó kört ki kell hagyni, mert akkor történhetnek a nemkívánatos dolgok.

 

A pályákról

A több mint 7 kilométer hosszú pályarendszer minőségéről 44 modern hóágyú és három korszerű ratrak gondoskodik. Hét sílift üzemel, három csákányos, két tolókaros, egy négyüléses és egy műanyagköteles  tanulólift. A felvonópark bővítésére terveznek egy újabb ülőszékes felvonót is  építeni, melyhez egy újabb kivilágított kezdő-középhaladó pálya társul majd.

Külön síiskola várja azokat, akik meg szeretnének tanulni síelni vagy snowboardozni. A on szakképzett oktatók kezei alatt könnyedén elsajátíthatók a téli sportok alapjai. Akinek nincsen saját felszerelése, az bérelhet a kölcsönzőben, ahol sí és felszerelések széles méret és típusválasztékban állnak rendelkezésre.

ki meg ezek után úgy dönt, hogy haza se akar menni, az megszállhat például a Holle Anyóban.

 

Magyarországi „legek" Eplényben:

Magyarország legnépszerűbb, legmodernebb és legkiterjedtebb síkomplexuma

Magyarország leghosszabb lesiklópályája – teljesen kezdőbarát, kék jelölésű, 1927 méter hosszú

Magyarország legmeredekebb sípályája található itt, mely tavaly nemzetközi minősítést kapott, így alkalmassá vált akár női világkupa-futam megrendezésére is

Magyarország egyetlen négyüléses felvonója

 

Eplény nyáron

2012 óta nyaranta itt kerékpáros parkot üzemeltetnek, mely egy magyar viszonylatban egyedülálló. A Bringarénában felvonóval vihetjük fel kerékpárunkat a hegyre, ahonnan a kerékpáros élménypályák indulnak. A kisgyermekes családok, az izgalomra vágyó fiatalok, valamint az extrém sportolók is jól érzik magukat a pályákon.  

 

Bodrog Beáta

Nigicsern Bálint felvétele

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük