Az elmúlt évek legsikeresebb karácsonyi előadását, a Dima karácsonyát teltház előtt búcsúztatta a Fővárosi Nagycirkusz. 41 nap alatt csaknem 70.000 néző láthatta a kis Dimitrij által porondra álmodott csodavilágot, melyben az emberek szárnyalnak a levegőben, az elefánt fejen áll, a vadállatok pedig szelíden és békésen élnek.

 

Az elmúlt évek legsikeresebb karácsonyi előadását, a Dima karácsonyát teltház előtt búcsúztatta a Fővárosi Nagycirkusz. 41 nap alatt csaknem 70.000 néző láthatta a kis Dimitrij által porondra álmodott csodavilágot, melyben az emberek szárnyalnak a levegőben, az elefánt fejen áll, a vadállatok pedig szelíden és békésen élnek.

 

Heteken keresztül ismét ki kellett tenni minden jegy elkelt táblát, karácsony és szilveszter között teltházzal dübörgött a cirkusz. Az állatszámok mellett zsonglőr- és akrobataprodukciók, valamint görgő-, rúd- és levegőszámok kápráztatták el a közönséget.

A műsorban az ukrán Alex Mruz az egyensúlyérzékével ejtette ámulatba a nézőket, míg az öt kubai artistaművész alkotta Flying Havana a magasban bemutatott bizalomjátékával nyerte el a közönség elismerő ovációját. A produkcióban fellépő nagysikerű külföldi előadók mellett látható volt a Trio Power Line nevezetű háromtagú magyar erőemelő csoport lélegzetelállító mutatványa, Komenda Zsófia lenyűgöző levegő-rúdszáma, valamint a Baross Imre Artistaképző diákjaiból álló High5 nevű formáció Men In Black című gumiasztalszáma is, mellyel októberben elnyerték a wiesbadeni XXV. Európai Ifjúsági Cirkuszfesztivál aranyérmét és közönségdíját. A műsor megkoronázásaként a kis Dima az édesanyjával, az édesapja által alátámasztott, hihetetlenül magas perzs tetején mutatott be lélegzetelállító mutatványokat, melyekkel a család már meghódította az egész világot, s ezúttal a magyar közönség szívébe is belopta magát.

 

A Dima karácsonyának 67 előadását töretlen siker övezte, s legtöbb teltház előtt zajlott. A Fővárosi Nagycirkusz jótékonysági céllal összesen mintegy 900 hátrányos helyzetű embernek – köztük 400 mélyszegénységben élő gyermeknek – adott lehetőséget a felhőtlen kikapcsolódásra. Decemberben vakok és gyengén látók 150 fős csoportja vehetett részt egy – a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, Fekete Péter által narrált – előadáson. Immáron 12. alkalommal, 2016-ban is a Nagycirkusz adott otthont a Fényszóró Kulturális Alapítvány Karácsonyi Gálájának, mely szintén a nehezebb sorsú embereket gazdagította felejthetetlen élménnyel. A Fényszóró Gálára az ország számos pontjáról érkeztek fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek, akik az eseményt követően a cirkuszi műsort is megtekinthették.

 

A Dima karácsonya című előadás újabb tökéletes példája a cirkuszművészet megőrzésére és egyben megújítására vonatkozó törekvéseknek, ezért a sok munkával és eredményekkel teli 2016-os év méltó lezárásaként tekinthető.

 

Dima – a műsor címadója, a Moszkva melletti kisvárosból érkező kilencéves kissrác -, akár mi is lehetünk: elbűvöli a karácsonyi forgatag, a sok ajándék, a rengeteg fény, a szikrázó csillogás. Miközben kiderül, hogy elérhetőek az olyan valódi értékek, mint az egymásra figyelés, a társunkban való hit, az összetartó, szeretetteljes család, a kitartó munka gyümölcse és a feltétlen bizalom édessége -, akár a fa alá rendezett ajándékok.

Csak észre kell vennünk.

 

http://www.fnc.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük