A december 15-én kezdődött Szabó Péter és a Sinfonietta Pannonica kamarazenei koncertsorozata január 19-én folytatódik az Urániában. (lásd: http://euroastra.hu/node/107835) Különleges alkalom, hogy a budapesti közönség négy hangverseny keretében élőben is végighallgathatja a zenetörténet e két óriásának összes vonósötösét.

 

A december 15-én kezdődött Szabó Péter és a Sinfonietta Pannonica kamarazenei koncertsorozata január 19-én folytatódik az Urániában. (lásd: http://euroastra.hu/node/107835) Különleges alkalom, hogy a budapesti közönség négy hangverseny keretében élőben is végighallgathatja a zenetörténet e két óriásának összes vonósötösét.

 

2017. január 19., csütörtök, 19:30

Program

Mozart: String Quintet No.2 in C, K.515

Mozart: String Quintet in E Flat Major, K.614

Mozart: String Quintet in G Minor, K.516

 

Fellépők:

 

Szabó Péter

Szabó Péter a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája, a legelismertebb magyar gordonkaművészek egyike. Felsőfokú zenei tanulmányait a kolozsvári Zeneakadémián végezte. Ezt követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Mező László, Rados Ferenc és Kurtág György diákjaként. Számos zenei verseny díjazottja. Szólistaként és kamarazenészként a világ legrangosabb fesztiváljainak és koncerttermeinek a vendége, nemzetközi karrierjének helyszínei a londoni Wigmore Hall, a bécsi Musikverein és Konzerthaus, a salzburgi Mozarteum, a zürichi Tonhalle, a berlini Konzerthaus és a genfi Conservatorie. Kamarazenei és szólórepertoárja a reneszánsz daraboktól napjaink zenéjéig terjed. Pályafutásának kezdete óta tudatosan játssza magyar szerzők, határon túli magyar zeneszerzők és kortárs komponisták műveit. 2011-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

 

Eckhardt Violetta

1969-ben született. 1983-tól a Győri Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója. Tizennyolc évesen megnyerte az Országos Ifjúsági Hegedűversenyt, és felvételi nélkül folytathatta a tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol tanárai Halász Ferenc, Kurtág György, Mihály András és Rados Ferenc voltak. 1992-ben I. díjat nyert a Zathureczky- és a Hubay-versenyen, ugyanebben az évben díjat nyert a Nemzetközi Szigeti József Hegedűversenyen is. A Budapesti Fesztiválzenekar koncertmestere, rendszeres résztvevője a zenekar kamarazenekari sorozatának is. 2009-ben a Fesztiválzenekar Végh Sándor versenyének egyik győztese.

 

Jász Pál

1972-ben született Budapesten. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta,  ahol tanárai Csontha András, Kovács Dénes, Devich Sándor és Bánfalvi Béla voltak. 1994-ben a Hubay Jenő Hegedűverseny 3. helyezettje lett. 1991-96-ig az Erkel Ferenc Kamarazenekar, 1994-96 között pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja volt. 1995-2000-ig a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeként tevékenykedett, és a Grassalkovich Vonósnégyes elsőhegedűse is volt. 2008-tól a Concerto Budapest hegedű szólamvezetője lett. 2011 és 2013 között állandó közreműködője volt a bolognai Orchestra Mozart koncertjeinek Claudio Abbado vezetésével. 2007 óta ismét rendszeresen fellép a Budapesti Fesztiválzenekarban.

 

Sipos Gábor

1967-ben született Budapesten. Hegedűtanulmányait hétévesen kezdte, első tanára Skultéty Erzsébet volt. 1982-től a Bartók Béla Konzervatórium, 1986-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke: hegedűt Natasa Csernogolovkiánál, kamarazenét Devich Sándornál, Mihály Andrásnál, Kurtág Györgynél és Rados Ferencnél tanult. 1991-ben díjat nyert a budapesti Hubay Hegedűversenyen, ugyanebben az évben szerezte meg művésztanári diplomáját. 1989 és 1995 között, majd 2005-től a Budapesti Fesztiválzenekar tagja. Alapító tagja az Auer Vonósnégyesnek, amellyel 2000-ben Liszt-díjat, 2004-ben Artisjus díjat kapott. 2006 óta az Eckhardt-vonósnégyes tagja.

 

Máthé Győző

Máté Győző brácsaművész 1963-ban született Szentegyházán, Romániában. Felsőfokú zenetanulmányait a Bukaresti Zeneakadémián végezte, ahol Valeriu Pitulac és Ştefan Gheorghiu voltak mesterei. Számos rangos előadói verseny résztvevője. 1990-ben telepedett át Magyarországra, ahol három évig a Szegedi Szimfonikusok tagja volt. 1993-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóbrácsása. 2002-ben kiérdemelte az év zenekari művésze kitüntetést, a Dohnányi Ernő-díjat. Koncertjei és hangversenyei során szinte a teljes mélyhegedű-irodalmat eljátszotta. Számos rádió- és CD-felvételt készített; első szólólemeze 2007-ben jelent meg.

 

Jegyár a koncertre: 2000 forint

Uránia Nemzeti Filmszínház

 

http://www.urania-nf.hu

https://www.facebook.com/events/927983253998983

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük