2015. január 20-án rendezik meg a Django Swing Fesztivált a Művészetek Palotájában. (lásd: http://euroastra.hu/node/87366) A koncert „házigazdája" a Swing á la Django egy különleges stílusötvözetet teremtő, innovatív, hattagú zenekar, valamint vendégként a Pankastic! együttes közreműködik. A magyar zenei élet fent említett új színfoltjait szeretném bemutatni, Olvasóink figyelmébe ajánlani.

 

2015. január 20-án rendezik meg a Django Swing Fesztivált a Művészetek Palotájában. (lásd: http://euroastra.hu/node/87366) A koncert „házigazdája" a Swing á la Django egy különleges stílusötvözetet teremtő, innovatív, hattagú zenekar, valamint vendégként a Pankastic! együttes közreműködik. A magyar zenei élet fent említett új színfoltjait szeretném bemutatni, Olvasóink figyelmébe ajánlani.

 

Swing á la Django – hungarian django swing.

Az együttes tagjai:

Lombos Pál – bőgő/zenekarvezető

Lombos Pál, a zenekar nagybőgőse, egyben vezetője, valamint évek óta a Budafoki Dohnányi Zenekar megbecsült tagja. Tanulmányai miatt játékában könnyen felfedezhetőek a klasszikus elemek. A Harmonia Garden zenekarban töltött évek, valamint a formáció útjának egyengetése következtében magas szintű jazz és magyar autentikus zenei tudásra is szert tett. Hazai fesztiválok rendszeres fellépője, de koncertezett Európa szerte és Hong Kongban is. Több alkalommal lépett színpadra Roby Lakatossal, Szirtes Edina Mókussal és Micheller Myrtillel.

Seres Vilmos – klarinét

A zenekar elengedhetetlenül fontos tagja, hiszen a francia manouche swing világával kifejezetten harmonizál a klarinét hangszíne. Seres Vilmos zenei pályafutását korán kezdte, többféle hangszeren játszik. Erőssége, hogy bármely műfajban, bármilyen környezetben magas szinten állja meg a helyét, legyen az autentikus magyar zene vagy a francia manouche swing. Nevét a Besh'o'drom zenekarból ismerhetjük.

Gazda Bence – hegedű

Ha Django, akkor Grappelli. Ha Grappelli, akkor hegedű. Ha hegedű, akkor Gazda Bence. Hegedűművész család sarja, ötéves kora óta hegedül. Többszörös hegedűverseny és ösztöndíj nyertes. A Budapest Klezmer Band-el bejárta a világot. Évek óta a Budafoki Dohnányi Zenekar tagja. Új szerelme a gipsy swing, amelynek a Swing á la django zenekarban korlátok nélkül hódolhat.

Horváth Márk – gitár

A virtuóz gitáros tizenhat évesen kezdett gitározni Mohay Tamásnál, később a Kőbányai Zenei Stúdióban Kormos Jánosnál és Babos Gyulánál tanult. A francia manouche swinggel Frankie Látó zenekarában találkozott először, és ez a találkozás azóta is meghatározza játékát. Évekig a Harmonia Garden zenekar tagja volt, dolgozott együtt Tóth Verával, koncertezett Európaszerte, Amerikában és Afrikában is. Jelenleg is több formáció tagja. Különleges balkezes gitárjátéka és pontos, feszes kísérete nélkülözhetetlen attribútuma a Swing á la Django zenekar hangzásának.

Kardos Dániel – gitár

A rendkívül népszerű gitárművész tizenhárom évesen autodidakta módon kezdett mandolinozni, majd gitározni. Érettségi után két és fél évig volt a jeruzsálemi Rubin Zeneakadémia jazz-gitár szakos hallgatója, majd 2003-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Saját szerzeményeit a „Kardos Négyes" zenekarral adja elő. Zeneszerzői tehetsége több filmben is megmutatkozott. A Vespa című film zenéje 2010-ben a Magyar Filmszemle legjobb eredeti filmzene díját nyerte el. Megszámlálhatatlan formáció tagja, így csak a legfontosabbakat említve, játéka hallható a Pankastic!, Butterfly Effect, Hagesher és Ektar zenekarokban is. Gitárjátékában a jazz, a klezmer és a balkáni zene elemei egyaránt teret kapnak.

Csurkulya József – cimbalom

A ritka hangszert hitelesen és eredeti módon megszólaltató cimbalmos marosvásárhelyi híres cimbalmos család sarja. Már nyolc évesen közreműködött a marosvásárhelyi Állami Népi Együttes előadásain. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kamaraművészi és cimbalomtanári szakon szerezte diplomáját. 1999-től a Besh'o'droM zenekar állandó tagja volt, majd 2014 januárjától a Talamba zenekar Spirit of life produkció cimbalmosaként működött közre. Játszott Ferenczy György Emerton díjas koncertfelvételén, a Cotton Club Singerssel, a Korai Öröm egyik albumán, illetve a Dj Cadik nevével fémjelzett Membrán zenekar egyik lemezén is. Repertoárjában egyaránt megtalálható a klasszikus zene, a jazz és a népzene.

 

Pankastic! az ország első django-pop zenekara.

A Pankastic! zenéje különleges, egyedi, mégis majd' mindenki számára kellemes. A vájt fülűek elvárásainak a tagok lebilincselő és virtuóz játéka, míg az örömzene kedvelőinek a könnyed szövegek és fülbemászó dallamok lehetnek egyaránt kedvesek.

A Pankastic! létrejöttekor a zenekar szeme előtt egy igényes és új popzenei stílus megalkotása lebegett: saját számok,régi sztenderdek és örökzöldek átültetése akusztikus hangszerekkel a francia "manouche swing" világába, megfűszerezve mindezt a cimbalom egyedi hangszínével.

A sajátos, új műfaj neve: django-pop.

A zenekart beválogatták "A DAL 2015″ versenybe. Kicsi a világ, de nagy a világ c. szerzeményük fog versengeni a bécsi döntőn való szereplés jogáért.

http://adal2015.hu/index.php?action=recordView&type=places&id=1028598

A Pankastic vadi új, kifejezetten a zenekarnak íródott dalai országos szinten halhatók rádiók, televíziók műsorában, ami nagyon jó visszajelzés a zenei irány kiválasztása és a tagok elszántságát, elkötelezettségét illetően. A tagok egyébként több formációban igen gyakran kerültek már össze különböző zenei formációban, mielőtt a Pankastic-ot létrehozták volna.

 

2015. január 20. (kedd), 19:30

Django Swing Fesztivál

Művészetek Palotája

 

http://www.swingaladjango.com

http://pankastic.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük