A MÁV Szimfonikusokkal januárban folytatódnak a gyermekprogramok, a kamarazenei sorozatok a Francia Intézetben, és a hónap végén színes farsangi műsorral örvendezteti meg a közönséget Csaba Péter művészeti vezető. Tek

A MÁV Szimfonikusokkal januárban folytatódnak a gyermekprogramok, a kamarazenei sorozatok a Francia Intézetben, és a hónap végén színes farsangi műsorral örvendezteti meg a közönséget Csaba Péter művészeti vezető. Tekintsék meg a közelgő, aktuális ajánlataikat.

 

2015. január 24. 10.00 és 11.30

Unokák és nagyszülők hangversenyei/2.

Magyar Nemzeti Múzeum

Az, hogy mi a népzene, és miként válhat a hangversenyszerű zenélés alapjává, felnőtt koncertlátogatóknak szinte magától értetődő. Gyermekek számára viszont az újdonság erejével hat az, hogy milyen típusú hangszereket használnak, illetve hogyan énekelnek a hangszeres népzenében – a koncerten ennek rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket.

A Rohoncz Folkműhely elsősorban a népi fúvós hangszerekre helyezi a hangsúlyt.

Furulya, tilinkó, tárogató, duda és más hangszerek szólalnak meg előadásukon, miközben halljuk majd, hogy akár együtt is tudnak muzsikálni a szimfonikus zenészekkel. A koncerten egyebek mellett Bartók Magyar képek című műve, valamint Kodály Marosszéki táncok c. darabja hangzik el; vezényel Dinyés Dániel.

 

2015. január 27. 19.00

Bérleten kívüli koncert

Francia Intézet

A zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője, Csaba Péter jó barátságot ápol a Francia Intézettel, amely az előző évadban két kamarazenei koncertnek adott otthont.

Az együttműködés ebben az évadban is folytatódik három hangversennyel, melynek a második darabjához érkezünk. A sorozatban főként francia zeneszerzők művei csendülnek fel, a zenekar kiváló művészeinek tolmácsolásában. Ezúttal Farkas Ferenc és Saint-Saёns egy-egy darabját hallgathatják meg az érdeklődők.

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Francia Intézet tel.: +36 1 489-4200, e-mail: info@inst-france.hu

 

2015. január 30. 19.00

Zeneakadémia – Erdélyi Miklós-bérlet/4.

2015. január 31. 11.00

Olasz Kultúrintézet – Varga László-bérlet/2.

Farsangi koncerttel kedveskedik a közönségnek Csaba Péter vezető karmester január utolsó péntekén. Az est egyik meglepetése, hogy a karmesteri pálcát időnként hegedűre cseréli.

A műsor másik különlegessége, hogy két európai főváros, Párizs és Bécs hangulatát idézi meg a zene eszközeivel. Utóbbit természetesen a Strauss-dinasztia képviseli keringőkkel és a leghíresebb operett: A denevér nyitányával, a kicsit szentimentális, de tipikusan bécsi zenét komponáló hegedűművész, Fritz Kreisler műveivel. Ízelítőt kapunk a francia zene szomorkás és elmélyülten meditatív vonásaiból Ravel és Massenet művein keresztül, de halljuk majd a felszabadultan mulatozó Párizs hangját is Offenbachtól, Milhaud művében pedig a közönséges mulatók világát is megismerhetjük a 20. század első évtizedeiből.

Milhaud korábban több éven keresztül Brazíliában élt; kevesen tudják, hogy az Ökör a háztetőn is egy népszerű brazil dal címe. Brazil emlékei ihlették a művet, és onnan hozott dallamokat, ritmusokat, hangszíneket dolgoz fel benne.

 

2015. január 31. 17.00

Olasz Kultúrintézet – Kamarazenei bérlet/2.

Az idei évadban is folytatódik a MÁV Szimfonikusok kamarazenei koncertsorozata Tarkó-Nagymengyi Dóra, a zenekar hegedűművészének vezetésével. Január folyamán Vivaldi, Puccini és Albinoni műveiből hallhatnak válogatást.

A hangversenysorozatra tavaly óta bérletet is lehet váltani, egységesen 1500 forintért.

Az egyes koncertekre váltott jegyek ára 500 forint. Bővebb információ itt.

 

http://mavzenekar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük