A Koreai Kulturális Központ a 2015-ös évet a "Hét a K-klasszik jegyében" című ingyenes eseménysorozatával kívánja megnyitni, melynek keretében január 28-án bemutatja Isang Enders „Cello Suites" című koncertjét a Budapest Music Centerben, majd január 30-án 19 órakor Yang Yoon Jung hegedűművész és Pallavi Mahidhara zongoraművész estjét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

A Koreai Kulturális Központ a 2015-ös évet a "Hét a K-klasszik jegyében" című ingyenes eseménysorozatával kívánja megnyitni, melynek keretében január 28-án bemutatja Isang Enders „Cello Suites" című koncertjét a Budapest Music Centerben, majd január 30-án 19 órakor Yang Yoon Jung hegedűművész és Pallavi Mahidhara zongoraművész estjét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

Hét a koreai klasszikus zene jegyében.

A koreai hullámnak köszönhetően a dél-koreai sorozatok, filmek és pop-zene világszerte hatalmas népszerűségnek örvend. A rekordokat döntő médiaszenzációk reflektorfénye kissé háttérbe szorította a klasszikus művészeti ágakban kiemelkedő tehetségek sikereit, annak ellenére, hogy a klasszikus zene képviselői közt is számos tehetséggel büszkélkedhet Dél-Korea – tájékoztatott Pálffy Dóra. (Koreai Kulturális Központ szóvivő, PR & Kommunikáció)

Az egykori Remete Királyság a huszadik század során néhány évtized alatt felzárkózott a nyugati kultúrákban kialakult klasszikus zene hagyományaihoz. Meghatározó szerepet játszott ebben az 1950-es években – éppen a Koreai háború pusztításai miatt a félsziget déli részeire menekülő művész kolónia, akik először Busanban alakítottak zenei kollégiumot.

A klasszikus zene koreai művészei eleinte ebből a körből kerültek ki. Az új generáció pedig az 1978-as években már külföldi tanulmányutakra is kijutva tökéletesíthette képességeit.

A mai napig jellemző, hogy mind a tanárok, mind a szülők igyekeznek nagy múltú művészeti egyetemekre beíratnia fiatal tehetségeket. Így vált Magyarország is közkedvelt célponttá a klasszikus zenei tehetségek körében.

 

Az előadások ingyenesek, azonban előzetes regisztráció szükséges!

Regisztráció: koreaikultura@koreaikultura.hu

 

2015. január 28. szerda 19.00

Isang Enders "Cello Suites" magyarországi lemezbemutató koncertje

Budapest Music Center- Koncertterem

1093 Budapest, Mátyás u. 8.

 

Isang Enders német-koreai zenész családba született 1988-ban, 12 évesen kezdett Michael Sanderling csellóművész és karmester szárnyai alatt tanulni. 20 éves korában nevezték ki a Dresden Staatskapelle vezető csellistájának, amelyről 4 év után, szólókarrierje építésének kezdetén mondott le. Legutóbbi stúdiófelvétele, Bach – Cello Suites óriási sikert aratott, nem csupán a zenerajongók, de a kritikusok körében is.

"A fiatal csellista minden bizonnyal másképp fogja játszani ezeket a darabokat tíz-húsz év múlva. Mindazonáltal nehéz elképzelni, hogy jobban vagy meggyőzőbben fogja előadni őket, mint ma … [előadásmódját] maga Bach is méltányolta volna."

(Radio Bremen)

 

Az est programja:

Bach Suite 1

Bach Suite 2

Bach Suite 6

 

https://www.youtube.com/watch?v=_oCpgGokZ8s

http://imgartists.com/artist/isang_enders

 

2015. Január 30. 19:00

Yang Yoon Jung hegedűművész estje

Yang Yoon Jung hegedűművészt Pallavini Mahidhara kíséri az est során.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Solti György Kisterem

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

 

A szöuli születésű Yoon Jung Yang tizenöt éves korában nyert felvételt a Curtis Zenei Intézetbe, ahol Aaron Rosand és Pamela Frank művészek tanítványaként fejleszthette zenei tudását. Alapfokú művészeti tanulmányai elvégzése után a New England-i Zenei Konzervatóriumban tanult tovább Miriam Fried és Donald Weilerstein vezetésével, ahol megszerezte mesterdiplomáját. Jelenleg Stephan Picard tanítványaként tanul a Musik Hanns Eiusler Berlin intézményben, és 2011 óta a Yellow Barn Zenei Fesztivál Fiatal Tehetség Program rendszeres résztvevője.

Számos nemzetközi versenyen ért el kitűnő eredményeket: International Violin solo competition (2013) harmadik helyezés; Max Rostal Competition (2012) – különdíj; Music Journal Competition – nagydíj; Sejong Competition – nagydíj; TBC Competition – első helyezett, Seoul Philharmonic Concerto Competition – első helyezett, Ewha Kyung Hyang Competition – első helyezett, Pusan Times Competition – második helyezett.

http://www.yellowbarn.org/artist/yoon-jung-yang

 

Pallavi Mahidhara művészete a sokoldalúságáról ismert, egyesíti a kifinomult zenei képzettséget, az elképesztő technikai tudást és a karizmatikus színpadi fellépést. Érdeklődése a zenei műfajok iránt széleskörű, mely a klasszikus zenei daraboktól a kortárs zeneműveken át a fúziós és crossover stílusokra is kiterjed. Emellett rendkívül büszke indiai származására, és szenvedélye, hogy a keleti és a nyugati zenei világ közötti szakadékot áthidalja és ötvözze előadásaiban. Szóló és zenekari előadóként bemutatkozott már Amerika, Európa, Ázsia és Afrika-szerte is. Így például fellépett már Washingtonban, a Kennedy Centerben, a Madridi Nemzeti Hangversenyteremben vagy a Pekingi Nemzeti Koncert Terem nagyszínpadán. Zenei sokszínűségének köszönhetően pedig olyan előadókkal koncertezett már együtt, mint a Grammy-díjjal jutalmazott „Eighth Blackbird".

Pallavi Mahidhara tehetségével több nemzetközi díjat nyert el világszerte, így legutóbb 2014-ben a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny második helyezését érte el, illetve a Szent Pétervári VI Nemzetközi Prokofjev Versenyen másodikként díjazták.

http://pallavimahidhara.com

 

Az est programja:

Bach Partita

Chausson Poeme

Paganini Caprice No.5, No.15

Beethoven Romance

Prokofiev Sonata

 

www.koreaikultura.hu

www.facebook.com/koreaikultura

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük