2023.március.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

DOStalgia – 30 éves a PC! – kiállítás a Közlekedési Múzeumban

3 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/51382"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/IBM5150.thumbnail.jpg" border="0" alt="IBM5150" title="IBM5150" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>IBM5150</strong></span></span></p><p>A leghíresebb személyi számítógép, az első valódi mikroprocesszor és a világ egyik legelső e-könyv olvasója - amelyet Charles Simonyi ajándékozott családjának - látható a Közlekedési Múzeum új időszaki kiállításán.

ibm5150IBM5150

A leghíresebb személyi számítógép, az első valódi mikroprocesszor és a világ egyik legelső e-könyv olvasója – amelyet Charles Simonyi ajándékozott családjának – látható a Közlekedési Múzeum új időszaki kiállításán.

ibm5150IBM5150

A leghíresebb személyi számítógép, az első valódi mikroprocesszor és a világ egyik legelső e-könyv olvasója – amelyet Charles Simonyi ajándékozott családjának – látható a Közlekedési Múzeum új időszaki kiállításán.

Harminc éve, 1981-ben jelent meg az IBM, az Intel és a Microsoft kooperációjának eredményeként az IBM PC, minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépe. Azóta a PC szó nem csupán a Personal Computert (személyi számítógépet), hanem elsősorban az IBM PC utódait jelenti.

A PC megjelenését az tette lehetővé, hogy 10 évvel korábban készült el az első mikroprocesszor, az Intel 4004, amely egy új generáció kezdetét jelentette az informatika világában. Az Intel első, 1971-es 4004-es mikroprocesszorával összehasonlítva a 2011-es Intel® CoreTM új generációs processzorok négyezerszer gyorsabbak és ehhez akár négyezerszer kevesebb energiára van szükségük. Ezekben a processzorokban már olyan technológiák egyesülnek, melyek a felhasználók számára látványosan jobb PC-használatot, nagyobb teljesítményt és jobb üzemidőt eredményeznek.

A nyolcvanas évek elejétől az SZKI, majd a Műszertechnika, a Videoton és más magyar cégek is bemutattak IBM-kompatibilis személyi számítógépeket. Az évtized folyamán egyre több távol-keleti alkatrész jutott el az országba. A PC és klónjai először az irodákat hódították meg, majd a 90-es évek közepére kiszorították a különböző házi számítógépeket.

Ez az íróasztalunkat uraló „szürke doboz" megváltoztatta mindennapjainkat, ezért kiállításunk a PC – és vezérlőműve: a mikroprocesszor – előtt tiszteleg.

Les Vadasz, a világ első mikroprocesszorának vezető konstruktőre a következő személyes üzenetet küldte a DOStalgia – 30 éves a PC kiállítás látogatóinak:

 „Az első mikroprocesszor 2300 tranzisztorból épült fel. Mára ez a szám a milliószorosára nőtt… több mint 2 milliárdnál tartunk! Az elmúlt évtizedekben ez a technológia gyökeresen megváltoztatta mindennapi életünket, a munkánkat és a számítógépes játékok világát is. Nagy utazást tettünk és a forradalom folytatódik…"

A kiállításon számos ritka relikvia lesz látható: az Intel 4004 processzor, és az IBM Model 5150 – a világ első igazi PC-je – mellett többek között az IBM PC elődje: az IBM Displaywriter, valamint az első magyar gyártású PC – egy IBM-klón, a Proper. A kiállítás bemutatja az Intel termékpalettáját, processzorait, valamint azt a korai e-book olvasót és néhány más olyan tárgyat, amelyet Charles Simonyi ajándékozott édesapjának, Simonyi Károly fizikus professzornak.

A kiállítást Nagy Károly magángyűjtő együttműködésével a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum rendezte az Intel Hungary Ltd. magyarországi közvetlen kereskedelmi képviselete és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

 A kiállítás 2011. december 24-ig látható

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.