2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dr. Hautzinger Gyula: Pandémia idején kirándulás a Fertő-tó körül (I. rész)

3 perc olvasás
dsc00002 scaled

Már nagyon zavart a járvány miatti bezártság. Lestem a híreket, mikor enyhül a szorítás és végre megindulhatunk valamerre. Május felé egyre jöttek a jó hírek, így foglaltam szobát  képek alapján egy a Fertő-tóra kiváló panorámával rendelkező panzióban Fertőbozon. Közvetlenül a tó partján, a híres Gloriette kilátó alatt.

dsc00001

Régen dédelgetett tervünk volt, hogy diákkorunk-ifjúkorunk kirándulásainak színhelyeire egyszer visszatérünk. Most azzal az elgondolással készültünk, hogy Ausztriába is átutazva, megkerüljük a tavat – kocsival. Bár a tó körül kiváló kiépített végig tó közeli kerékpárút van, 70 felett, gyakorlat hiányában – talán érthető – nem vállalhattuk ezt a kihívást. De adódott más gond is. A sógorok a mai napig nehezen engednek a szigorításokból. Nem egyszerű a határon való átkelés.

Először a szállás. A XIX. században a Széchenyiek idején épített a tóra gyönyörű kilátást adó domb tetején lévő kilátó közelében a szintén régen, kőből épített panzió tulajdonosa Miklós feleségemmel együtt kedvesen fogadott. Számunkra korábbi email váltásunk szerint a legszebb, tóra nyíló erkélyes szobát nyitotta meg.  Érezhető volt még a járvány miatti turizmus lassú éledése. Ott tartózkodásunk ideje alatt mi voltunk az egyetlen vendégei.

Miklós elmondta, hogy a panzió sok funkciót töltött be az elmúlt évtizedekben. Ezek közül az egyik legfurább – az elzárkózottság szomorú évtizedeiben határőr laktanya is volt a múltban. Kint ülve az erkélyen, előttünk a hatalmas nádrengeteg. Szinte felrémlik a kísérők nélküli a határt illegálisan átjutni próbálkozó, a nádrengetegben eltévedtek kiáltásai. A magyar oldalon csak a nád látszik. Jó párszáz méterre kezdődik a nyílt vízfelület, de az már nem magyar terület. Érdekes lenne tudni, miért és hogyan alakulhatott ki a nádtenger, amely mára valószínűleg visszafordíthatatlan és terjeszkedik.

dsc00003

Magyarországon, egyedül Fertőrákosnál van valami kis vízfelület, de az manapság valami grandiózus építkezés miatt megközelíthetetlen. Így magyar oldalról az általunk vágyott hajókázás sem lehetséges.

A fiatalok nem is tudják elképzelni, milyen is volt itt az élet korábban, amikor még ide is csak engedéllyel, úgynevezett határsáv engedéllyel lehetett bejönni. A sors fintora, hogy most ugyan a járvány harmadik hulláma végén járunk, nem egyszerű a határon való átjárás.Volt is részünkről izgalom, amikor másnap nekivágtunk Fertőd felé kerülve a „kishatárnak”.

 

dsc00013 1 Hiába az angol nyelvre is lefordított oltási igazolvány, az osztrák formanyomtatványon is kitöltött, orvos által aláírt-lepecsételt igazolás, nem tudtunk az osztrák igények szerint az interneten regisztrálni. Hiába próbáltam kitölteni, a rendszer állandóan kérte az osztrák szállás címét. De mi csak egy napra szeretnénk átjönni! Hiába, a rendszer állandóan visszadobta.

Pamhagen (Pomogy) felé a határhoz érve, a határőr okosabb volt a kitölthetetlen (vagy én ügyetlenkedő!) rendszernél. Ékes angolsággal megértettem a dolgot, miért nem regisztráltunk, és már mehettünk is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.