2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dr. Hautzinger Gyula: Téli fürdőzés Egerszalókon

4 perc olvasás
A Club Hotels Europe segítségével jutottunk el Egerszalókra, a természeti szépségű Gyógyvizek Völgyébe, a négy csillagos apartman szállodába - tisztességes áron. Egerszalók nevezetessége a föld mélyéből feltörő termálforrás, amelyet 1961-ben olaj után kutatva fedeztek fel, de olaj helyett, 68 Celsius fokos hévízre bukkantak.

A Club Hotels Europe segítségével jutottunk el Egerszalókra, a természeti szépségű Gyógyvizek Völgyébe, a négy csillagos D&A apartman szállodába – tisztességes áron. Egerszalók nevezetessége a föld mélyéből feltörő termálforrás, amelyet 1961-ben olaj után kutatva fedeztek fel, de olaj helyett, 68 Celsius fokos hévízre bukkantak.

A Club Hotels Europe segítségével jutottunk el Egerszalókra, a természeti szépségű Gyógyvizek Völgyébe, a négy csillagos D&A apartman szállodába – tisztességes áron. Egerszalók nevezetessége a föld mélyéből feltörő termálforrás, amelyet 1961-ben olaj után kutatva fedeztek fel, de olaj helyett, 68 Celsius fokos hévízre bukkantak.

A Gyógyvizek Völgyében található és a völgy bejáratától könnyű sétával megközelíthető a Sódomb, igazán különleges látnivaló. Hasonló látványosságért a törökországi Pamukkale-ba vagy az Egyesült Államokba, a csodálatos Yellowstone Nemzeti Parkba kell ellátogatni. A kiváló víz egyre több vendéget vonz a térségbe (külön gyógyhely és barlangfürdő található a jó egy kilométerre lévő Demjénben is!). A gyógyvíz összetétele alapján a kénes gyógyvizek közé tartozik, 1992-ben a kutak vizét gyógyvízzé minősítették. A következő betegségek esetén javasolt az alkalmazása: krónikus mozgásszervi betegségek, gerinc és ízületi gyulladás, baleseti utókezelés, műtétek utáni rehabilitáció, nőgyógyászati illetve kismedencei gyulladások, idegrendszeri betegségek, bőrbetegségek, a tüdő oxigénfelvételének javítása.

A völgyben két fürdő található. Az egyik, az ötcsillagos, túlzás nélkül állíthatjuk világszínvonalú Saliris Resort, a benne található új fürdővel, amely 1 900 négyzetméteres vízfelülettel, 17 bel-, és kültéri medencével várja a vendégeket.  Gyógy -, és termálvizesek a medencék.

Az élményfürdők, minden a világon máshol is megtalálható vízforgatós, erős vízsugarú zuhanyozós kényeztetéssel rendelkeznek. De van külön medence a kisgyermekeseknek is. Így a gyerekektől, fiataloktól az idősekig mindenki megtalálja a felüdülést.

A napi belépő árak megfizethetők, van családi kedvezmény, de számunkra, nyugdíjasok számára a legvonzóbb a délután öt órától érvényes, három órára 1200 forintért fürdőzést nyújtó belépő volt.

Pontosan annyi, mint a szállásunktól pont szemben lévő régi, mostani nevén Nosztalgia Fürdő egésznapra szóló nyugdíjas belépője kerül, és oda ellentétben az új fürdővel, ki-belépésre is szól a jegy. Nem beszélve arról, hogy a D&A figyelmessége folytán üdülőhelyi kártyát is kaptunk, amely számos helyre, így a régi fürdőbe is tíz százalékos kedvezményt biztosít. Természetesen a Nosztalgia Fürdő kevesebb komforttal és lehetőséggel rendelkezik (nekem kicsit kempingre hajazott!), mint az új, de itt is van három nagy ülő medence (36, 38, 39 C fokos), szauna. A mínuszos télben kicsit kényelmetlen volt a pár tíz méterre található öltözőből a medencékig történő közlekedés, de annál jobban esett a finom meleg vízbe való merülés.

A szállásunk minden kényelemmel felszerelt apartmanokból áll. Két-, és többszemélyes nagyméretű szobák, konyha, fürdőszoba található bennük, így alkalmas nagyobb családok pihenésére is.

Mi, a manapság már mindenütt megszokott büféreggelit kértünk, mivel a vacsorát rendre megoldottuk az apartmanunkban. Ebédet a szépen fejlődő falu sok étterme közül választhattunk, tisztességes áron. De van arra is lehetőség, hogy az egyik közeli étteremből, a la carte, ingyenes kiszállítással rendeljen az, aki nem akar elmenni. Ha valaki finom egri borral kívánja leöblíteni a bőséges ebédet, a Szalókra vezető út mentén egy sor pincészet kínálja termékeit. Nem olcsón.

Feltétlenül beszélni kell a D&A személyzetének kedvességéről! Figyelmes, mindenben segítségre kész recepciósok, a kis, de kedves étteremben lévő felszolgálók, egyben szobaasszonyok tették még kellemesebbé párnapos ottlétünket.

Befejezésül, szükséges megemlíteni a közvetlen környék nevezetességeit. A demjéni Barlangfürdőről már írtam. De a völgy környékén vannak a híres-nevezetes kaptárkövek, amelyeket rövid kirándulás keretében szintén érdemes felkeresni.  Nevezetesség az Egerszalókon található barlanglakások is. Nos, ezek megtekintése mind legközelebbi, tavaszi visszatérésünkre vár, mert ez egy hely, ahová érdemes visszatérni.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.