A sajtóban sokszor ellentmondásos hírek terjengenek az új vírusról – mert mivel nem sertésekkel terjed, félrevezető a korábban használt sertésinfluenza név. Mit lehet tudni róla ma 2009 április 30-án. Fontos a dátum is, mert ismereteink napról napra változnak erről a kórról. Ezért a jelenlegi ismereteket tudakoltuk Dr Ócsai Lajostól, az ÁNTSz főosztályvezetőjétől:

 

 A sajtóban sokszor ellentmondásos hírek terjengenek az új vírusról – mert mivel nem sertésekkel terjed, félrevezető a korábban használt sertésinfluenza név. Mit lehet tudni róla ma 2009 április 30-án. Fontos a dátum is, mert ismereteink napról napra változnak erről a kórról. Ezért a jelenlegi ismereteket tudakoltuk Dr Ócsai Lajostól, az ÁNTSz főosztályvezetőjétől:

– Mit lehet tudni erről az új vírusról? Hogyan alakult ki, hogy néz ki?

– Erről az új vírusról annyit kell tudni, hogy ennek ugyan sertésinfluenza néven került be a köztudatba, de ennek a neve egy új influenza vírus és így kapja majd a hivatalos nevét, amit már a WHO is jóváhagyott. Ez egy influenza A vírus, amely gyakorlatilag új, teljesen új génszakaszokat tartalmaz, ami azt a problémát jelenti, hogy a lakosságnál nincs ellene kialakult immunitás, a lakosság egy részénél se, és ez a félő, hogy ez miatt a vírus szabadon tud terjedni a lakosság körében.

– Mitől alakulhatott ki?

– Hát ez a vírus úgy alakul ki általába, tehát ezek a nagy változások a vírusokba, ezek úgy alakulnak ki általába, egy állati influenza vírus szegmens és egy humán, tehát egy emberi vírus szegmens valakiben, valamiben összetalálkozik és géncserét hajt végre. Na most ez vírus ez három részből illetve négy részből tevődik össze, két sertésinfluenza vírus szakaszból, egy madárinfluenza vírus szakaszból és egy emberi vírus darabkából. Az emberi vírus darabka sajnos biztosítja azt a tulajdonságát a vírusnak, hogy emberről emberre képes terjedni.

– Miért pont Mexikóban alakulhatott ki először ez a vírus?

– Az influenza vírus kialakulásának a tudósok által két megfigyelt helye van. Ez a déli- kínai tenger és környéke, illetve a karibi szigetvilág. Hát az utolsó két pandémia az az ázsiai részről indult el, hát most meg talán a karibi térségnél. Tehát miért ez a két hely jöhet szóba? Azért, mert itt van meg az az állatsűrűség, illetve az emberek által is sűrűn lakott terület, ami elősegíti a vírusoknak a terjedését. Az más kérdés, hogy ezt még elősegíti egy nem európai mértékkel higiéniai kultúra, az állatokkal való szoros együtt élés. Magyarországon még nem mutatták ki és mindent megteszünk azért, hogy ha behurcolásra kerül, akkor minél előbb kimutatásra kerüljön és minél előbb izoláljuk azt az illetőt, aki behozta a vírust, minél előbb megkapja a megfelelő gyógykezelést, hogy a vírust ne tudja másnak tovább adni, mert itt aki időt nyer, az nagyon sok megbetegedést meg tud takarítani, tehát, mert a vakcina kitermeléshez, ahhoz azért idő kell.

– Kezelhető ez a vírus? Gyógyítható ez a betegség?

– Szerencsére az antivirális szerekkel szemben ez a vírus nem mutat rezisztenciát, tehát a vírus jól reagál ezekre a szerekre, tehát gyógyítható a vírus. De szeretném megjegyezni, hogy mint minden influenzánál a legbiztosabb megelőzés az a betegség elkerülése, aminek viszont az egyik leghatékonyabb része a védőoltás.

– Hogy kell azt értelmeznünk, hogy most már ötös szintre emelték a veszélyeztetettséget?

– Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vírus már elérte, az új vírus, az új influenza vírus elérte azt a képességét, hogy emberről emberre aránylag jól terjed.

– Európában mely országokban jelent már meg a vírus?

– Hát Európában Spanyolországról tudunk egyértelműen, Nagy-Britanniáról, Németországról és Ausztriáról.

– Ausztria nagyon közel van hozzánk, mennyire vagyunk veszélyeztetett helyzetben?

– Hát én nem hiszem, hogy azért, mert egy beteg van Ausztriában, azért Magyarország különösebben veszélyeztetett lenne, de sajnos azt tudomásul kell venni, hogy ezt a vírust, akár Magyarországra is be lehet hozni.  Akár Mexikóból, akár az Egyesült Államokból. Viszont ilyenkor a lakosságnak a feladata az ha ilyen helyről jött, és a betegség tünetei jelentkeznek rajta, ami a hagyományos influenza tüneteivel azonos, akkor minél előbb forduljon orvoshoz, első sorban a saját érdekében, tehát hogy meg tudják gyógyítani, másodsorban pedig a közösség érdekében, hogy másokat ne fertőzzön.

– Mennyire veszélyes most Mexikóba utazni, és ha mégis valakinek muszáj kimennie, milyen védőoltásokat adasson be magának, van -e egyáltalán erre valamiféle védőoltás?

– A Mexikóba utazás gyakorlatilag, hát jelen pillanatban én azt tudnám mondani, hogy ha valaki tudja halasztani, akkor halasszon, de ez ellen az új influenzavírus ellen még nincsen védőoltás, tehát ez ellen nem tud hatékonyan védekezni, viszont más betegségek ellen én azt hiszem hogy nem árt hogy ha beoltatja magát valaki. 

(Freepress)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük