Dr.Szalontai Éva: Eger és Gál Lajos a Magyar Borok Házában
4 perc olvasás?Hol jó bort érzek,betérek.
Ne térnék hát Egerbe?
Ha ezt a várost elkerülöm,
Az isten is megverne." /Petõfi Sándor/
?Hol jó bort érzek,betérek.
Ne térnék hát Egerbe?
Ha ezt a várost elkerülöm,
Az isten is megverne." /Petõfi Sándor/
A Hónap Borkóstolóján a fõszereplõ a jól felkészült szõlõsgazda,Dr Gál Lajos,aki egyuttal az Egri Szõlészeti -Borászati Kutató Intézet igazgatója,és az Olasz rizling volt.
A borkostolót a Borház igazgatója,Nyikos István nyitotta meg, értékelve az Olasz rizlinget. A szõlõ-bor és mámor istenérõl elnevezett Dionüszosz terem tele lettborkedvelõ-és szakértõ vendégekkel,ujságírókkal.
Egyes kutatók szerint az Olasz rizling a l9.században Franciaországból került hozzánk.Valószínü ennek köszönhetõen a borkóstolón részt vett egy francia vendég is,aki a magyar Olasz rizling iránt mutatott érdeklõdést. Bakonyi Júlia rendezvényfelelõs készített vele sikeres ,jó hangulatu interjút.
A borkóstolón beköszöntõként már a bejáratnál,nemcsak az igazgató,de az Olasz rizling is fogadott-hosszúlépés formájában.Hiszen jól tudjuk,hogy a fröccs is Hungarikumnak számít,amióta Jedlik Ányos a dinamó mellett felfedezte a szódát is.A szódavíz nagyobb,4-6 atm.nyomás alatt széndioxid- gázzal telített forrás,kút,vagy folyóvíz.A szódavíz sokban megváltoztatta a magyar,de az európai iváskulturát is. Dr.Gál Lajos színes,érdekes elõadóként több borvidékrõl,több pincészetbõl,több évjáratból,s különbözõ technnológiai eljárásokkal készült Olasz rizlinget,mint Hungarikumot mutatott be.Azt is elmondta,hogy Egerben a magas minõségü Olasz rizling elõállítását elõsegíti a kisebb sortávolság,a magas tõkeszám.
A szorgalmasan töltögetett Olasz rizling borfajtákból nekem leg jobban a Szó-Lá-Ti 2oo5.száraz ízlett Gál Lajos Egri Pincészetébõl.És ugyancsak ízlett a 2oo6-os évjáratu,száraz Olasz rizling a badacsonyi Borbély család pincészetébõl.Ez utóbbinál mintha a badacsonyi vulkánikus Hegyvidék bazaltkõ illatatát is éreztem volna,ahogy az elõadó erre felhívta a figyelmet.
Gál Lajostól megtudtuk,hogy a fajtát az elõzõ évtizedekben nem tartották értéknek.Szinte csak a keleti piacokon értékesítették.Tömegtermelésre használták.De az l95o-es évektõl megkezdõdött a fajta klónszelekciója Badacsonyban, Pécsen, Keszthelyen.
Ma egyike a Kárpát-medencében legjobban elterjedt fehérbort adó szõlõfajtáknak.Kiváló pezsgõt is készítenek belõle.Enyhén keserû mandulára emlékeztetõ,kissé kesernyés ízü,zamatos,elegáns savú minõségi bor a magyar Olasz rizling.A jó hangulatu borkóstolón hírnevét az elõadó,az aktív hozzászólók,és az aktív kóstolgatók szerintem-sikeresen helyre állították.(legalábbis az irodalomban mindeképpen…)
Márai Sándor,aki l948-ba Franciországba emigrált,napjainkban egyre jobban ünnepelt,felfedezett írónk , ugyancsak értékelte az Olasz rizlinget.
?A rizling az,amit a franciák általános szóval fehér bornak neveznek.A rizlingben ritkán csalódik a magyar.Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországom,én már nem akarok élni…"
Fotó: Dr Révay András
(Nem lát kettõsen kedves Olvasó, és jól emlékezik. Az Olaszrizling bemutatóról már közöltünk cikket Dr Révay András tollából, ki a gasztronómia avatott írója. De érdekes a masik oldal is: Mit lát mindebbõl a nem gasztronómiával, hanem inkább az emberekkel foglakozó kolléga. Ezért adtuk közre ezt az írást, mint korábban a megsemmisült EuroAstrán jópárszor.. -a szerk)