2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dr. Hautzinger Gyula: Három nap-két éjszaka Prágában

5 perc olvasás

1_sz_cimkep_3.jpgMég valamikor az ősszel találtam az interneten magukat naponta kínáló discount utazási lehetőségek között, az Arany Prágába a címben szereplő szlogennel hívogató két főre szóló ajánlatot. Az ár elképesztően alacsony, a város villanegyedében lévő négy csillagos újszerű szálloda, teljes panorámával, reggelivel meggyőző volt. Figyelembe véve a hosszú felhasználási határidőt is – leütöttem.

 2_sz_aida_hotel.jpgAIDA hotel

A három nap persze úgy jön ki, hogy közel két nap az oda-, és visszautazás, így marad egy teljes nap a mászkálásra, meg egy este a megérkezés után. De így is megéri. Gyakorlott prágai látogatók lévén, most is tematikusan előre megterveztük, hova menjünk, mit nézzünk meg.

 3_sz_hrabal_kocsmaja.jpgHrabal kocsmája

Megérkezésünk estéjén a cél, az óvárosban Bohuslav Hrabal, a ”Sörgyári capriccio” és a ”Szigorúan ellenőrzött vonatok” írójának, általa méltán világhírű kocsmájának az  ”Aranytigrishez” (U Zlatého Tigra) felkeresése volt. Nem csalódtunk. Hatalmas söröző vendégsereg, főleg fiatalok vidámkodtak a több száz éves ivóban.

4_sz_kep_2.jpgHrabal kocsmája 2.

Hely semmi. Nagy nehezen bekéredzkedtünk egy asztalhoz, hogy mi is leöblítsük a hosszú út porát. Éppen, hogy meg tudtuk enni az ottani specialitásnak számító főtt disznó nyakat mustárral-tormával, amikor finoman figyelmeztettek, hogy akár mehetünk is, mert már érkeznek is az új vendégek a következő foglalásra. Éppen csak arra maradt időm, hogy néhány képet készítsek a valóban nagyszerű helyről.

5_sz_kep_2.jpg Hrabal-Havel-Clinton

Legérdekesebbek egyike, az a huszonnégy évvel ezelőtti kép, amikor Clinton elnök, Vaclav Havel társaságában itt látogatta meg a csehek nagy íróját, miután megüzente, ő nem tud az elnöki palotába felmenni, ha akarnak-jöjjenek ide. Odamentek.

6_sz_zsido_temeto.jpg Zsidó temető

Másnap első állomásunk a prágai zsidóváros, Gólem legendájának a színhelye a Josefov negyed volt. Jól szervezett, több régi zsinagógát, ceremónia hall-t és talán a legérdekesebb helyszínt a régi zsidó temetőt bemutató sétán vettünk részt. A nem csekély belépti díjért. Itt hiába mutattam az újságíró igazolványomat, hivatkoztam Európa uniós 65+ koromra. Nem volt pardon. De így is megérte. A legdíszesebb, legszebb a Spanyol zsinagóga volt, amelyben manapság hangversenyeket tartanak.

7_sz_spanyol_zsinagoga.jpg Spanyol zsinagóga

Érdekes volt az egyik nem működő zsinagógában a régi zsidónegyedet bemutató animáció. A temetőben az évszázadok óta összehordott már olvashatatlan feliratú sírkövek között sétálva emlékeztünk Lőw rabbi és az általa kreált szörny, a Gólem történetére. Figyelemre méltó volt a ceremóniák termében a falakon kifüggesztett képeken végignézni, hogyan temették el rituálisan halottaikat a régi zsidó emberek.

8_sz_kep_svejk_kocsma.jpgSvejk kocsma

Ebédelni a híres Svejk kocsmába, a ”Kehelyhez” mentünk. Sokszor voltunk már itt, mindig tele volt, alig kaptunk helyet. Most, ebédidőben az ürességtől ásított a hatalmas étterem. Az ételek, amit választottunk a párom szerint állottak voltak, de legalább jó sokat fizettünk érte.

 9_sz_kep_svejk_kocsma_belulrol.jpgSvejk kocsma belülről

A sör viszont kiváló volt. Úgy tűnik, a fiatalabb generációk 100 évvel a Nagy Háború után már nem igen olvassák a derék katona történetét és csökkent az érdeklődés a hely iránt is, ahol Jaroslav Hasek hősének kálváriája elkezdődött.

10_sz_kep_svejk_a_derek_katona.jpg Svejk a derék katona

Délutánra volt még egy programunk. Művei alapján nagy tisztelői vagyunk Alfons Muchanak, a csehek múlt századi nagy festőművészének, ha nem a legnagyobbnak. Eddig általam ismert művei alapján a szecesszió (art nouveau) nagy mesterének ismertem. Itt a múzeumban döbbentem rá, hogy bár jelentős nyomokat hagyott maga után a szecesszió művészeti irányzatában is, annál sokkal színesebb, sokrétűbb, időnként eltérő irányzatú volt hosszú munkássága.

11_sz_kep_mucha_muzeum.jpg Mucha Múzeum

Monumentális hazafias festményei, a „szláv korszak” sorozat romantikus stílusban megfestett képei, amelyek jeles bizonyítékai, hogy nem csak kiváló művész, hanem nagy hazafi is volt. Ebből a korszakából egy képet az ”Asszony a vadonban” címet viselőt sikerült a falon felfedezni.

12_sz_kep_asszony_a_vadonban.jpgAsszony a vadonban

Későbbi munkásságban feltűnnek az általunk önkényesen „szocialistának” elnevezett realizmus, mint irányzat képei is, legyen itt bizonyítékul egy feltűrt ingujjú munkás képe. Nagy kár, hogy maga múzeum nagyon szerény mértékben mutatja be ennek a fantasztikus művésznek az életművét. Többet érdemelne. Az életéről szóló film viszont teljes keresztmetszetet ad a nácik 1939-es prágai bevonulása után hetvenkilenc éves korában elhunyt sokoldalú művészről.

13_sz_kep_vencel_ter.jpgVencel tér

Késő délután, visszafelé a kellemes, elegáns helyen lévő szállodánk felé még sikerült néhány jó képet készítenem az általunk szeretett Prágáról. A városban történő tömegközlekedéshez 24 órás napijegyet használtunk. Lenyűgöző a jól szervezett felszíni és földalatti közlekedés.

14_sz_kep_metro_megalloban.jpgMetró megállóban

Feltűnő volt az utcák tisztasága, a belső kerületekben a világhírű látványosságok körül a nagy nyüzsgés. Főleg javarészt külföldi diákok csoportosan bámulták Arany Prága ezer csodáját. Harmadik nap reggelén újabb prágai élményekkel tele indultunk kocsinkon haza.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.