"Drámai hiba" lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból – mondta hétfőn az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője.

 

"Drámai hiba" lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból – mondta hétfőn az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője.

 

    Ed Miliband Labour-aktivisták előtt tartott manchesteri beszédével hivatalosan megnyitotta pártja választási kampányát. Nagy-Britanniában május 7-én tartják a parlamenti választásokat.

    Miliband a rendezvényen kijelentette: 3 millió brit munkahely függ az EU-val folytatott kereskedelemtől. Hozzátette: David Cameron konzervatív párti miniszterelnök – aki népszavazást tervez a brit EU-tagság sorsáról – hagyta, hogy pártja "elkezdjen sodródni az EU kijárati ajtaja felé", és ezzel "kockázatos, felelőtlen játszmába" kezdett.

    Cameron két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel.

    A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna, és a brit választók e tárgyalások eredménye alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

    A brit kormányfő legutóbb éppen Miliband hétfői kampánynyitó beszéde előtt egy nappal, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában szólt részletesen erről, kijelentve: annak örülne igazán, ha a referendumot a 2017 végére kijelölt határidőnél korábbi időpontban meg lehetne rendezni. Cameron szerint ez akkor lenne lehetséges, ha hamarabb lezárulnak az Európai Bizottsággal a brit-EU viszony átalakításáról London által igényelt tárgyalások.

    A hétfői brit lapok egybehangzó értelmezése szerint a brit kormányfő az EU-tagságról szóló népszavazás előre hozatalának lehetőségére tett utalással igyekszik maradásra bírni a Konzervatív Párt azon szavazóit, akik késztetést éreznek arra, hogy átálljanak az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjához (UKIP). A UKIP elsődleges politikai programja Nagy-Britannia kilépése az EU-ból és az uniós állampolgárok szabad munkavállalásának megszüntetése. A párt májusban megnyerte a brit európai parlamenti választásokat, nemrégiben pedig két időközi választáson is győzelmet aratott, megszerezve első két képviselői mandátumát a brit parlamentben.

    Arra a kérdésre, hogy ha a Brüsszellel tervezett tárgyalások nem hozzák a London által várt eredményeket, akkor ő a népszavazás kampányában szorgalmazná-e Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, Cameron a vasárnapi BBC-műsorban csak annyit mondott, hogy ebben az esetben semmit nem zár ki.

    Hétfői beszédében a Munkáspárt vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy jóllehet ő is elengedhetetlennek tartja az EU reformját, Nagy-Britannia kilépése az EU-ból azonban "drámai hiba" lenne a brit gazdaság és az ország egésze szempontjából. Ed Miliband hozzátette: bármit hozzon is a brit politika az idén, ő nem csatlakozik olyanokhoz, akik "cinikus módon reális jövőként kínálják a brit családoknak" Nagy-Britannia távozását az EU-ból.

    A Munkáspárt vezetője ezzel alig burkoltan elvetette a választások utáni koalíció lehetőségét bármelyik olyan párttal, amelynek programja nem zárja ki a brit EU-tagság feladását.

 

Kertész Róbert

 

gke \ kto \ kvs

 

MTI 2015. január 5., hétfő 16:20

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük