Első alkalommal hirdeti meg közös e-könyv-írói pályázatát a Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország. A műveket két kategóriában várják, a legjobbnak értékelt művek szerzői értékes könyvcsomaggal bővített e-köny-olvasókat, Microsoft termékeket, notebookot, s nem utolsósorban kiadói szerződést nyerhetnek.

Első alkalommal hirdeti meg közös e-könyv-írói pályázatát a Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország. A műveket két kategóriában várják, a legjobbnak értékelt művek szerzői értékes könyvcsomaggal bővített e-köny-olvasókat, Microsoft termékeket, notebookot, s nem utolsósorban kiadói szerződést nyerhetnek.

 

A Microsoft nemcsak szerte a világon, hanem hazánkban is hosszú évek óta elkötelezett támogatója az oktatásnak, a civil szervezeteknek és a kultúrának. A vállalat folyamatosan keresi azokat a területeket, ahol innovatív termékeivel és szoftvereivel érdemben hozzájárulhat a fejlődéshez, ezért örömmel csatlakozott a Kossuth kiadó kezdeményezéséhez, amely a hazánkban ma még fejletlen, de várhatóan igen nagy jövő előtt álló e-könyv univerzum felvirágoztatását szolgálja.

 

A Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország két kategóriában várja 2012. január 15-ig a kéziratokat. Az írók egyrészt pályázhatnak szépirodalmi alkotásokkal, krimikkel és sci-fikkel, másrészt pedig az informatikát vagy valamely természettudományt bemutató ismeretterjesztő művekkel. Ezen utóbbi kategóriába egy szakterület kiválasztott témájával vagy különféle tudományterületek konkrét összefüggéseivel foglalkozó, az átlagos műveltségű érdeklődő számára közérthetően megfogalmazott, a tudományosság kritériumainak megfelelő módon feldolgozott és összeállított írással lehet pályázni. A szakmai zsűri előnyben részesíti a tudományterületek aktuális kérdéseit, a legújabb ismereteket, tudáskört feldolgozó pályaműveket. További előnyt jelent az elbíráláskor, ha a mű alkalmazkodik az oktatásban történő felhasználás szempontjaihoz.

 

„A Microsoft számára stratégiai kérdés az oktatás támogatása, amelynek alapkövét évszázadokon keresztül a nyomtatott könyvek adták. A digitális világban – ahogy sok minden más – ez is óriási változáson megy keresztül. A Kossuth Kiadó és a Microsoft közös pályázata erre a változásra kíván választ adni, egyben esélyt adni azoknak a tehetséges íróknak, akiktől eddig a drága papír vette el a lehetőséget a publikálástól" – emelte ki Lerch Attila, a Microsoft Magyarország oktatási üzletágának vezetője.

 

A három legjobbnak ítélt pályamű szerzője szépirodalmi kategóriában a Havon N526 e-könyv-olvasó készülék mellett több tízezer forint értékű Kossuth könyvtárcsomagot, míg a legkiválóbb ismeretterjesztő írás alkotója egy Microsoft programokkal felszerelt notebookot, a másik két dobogós pedig a szoftvervállalat egyéb termékeit kapja. A díjazott művek elektronikus forgalmazására a Kossuth Kiadó szerződést köt a szerzőkkel, de olyan pályaművek is eséllyel pályáznak erre, amelyek nem kerültek be a három legjobb közé. „Manapság nyomtatott könyvet kiadni drága mulatság. Ha egy szerző gyorsan és olcsón szeretne megjelenni, az e-könyv az ideális választás, így a Kossuth Kiadó és a Microsoft közös pályázata remek lehetőséget jelent számukra" – mondta Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezérigazgatója.

 

Dr. Kerekes Pál, az „E-book kalauz" című szakkönyv szerzője, a Könyvkonnektor blog szerkesztője hozzátette: „Az olvasásban a betű a lényeges, a tartalom hozza lázba az olvasókat. A hangulati elemek, mint a könyv illata, fogása, papírjának anyagisága, a lapozás suhogása ugyan fontos, de nem meghatározó. Aki már használt olyan e-könyv olvasót, amilyen például az Amazon Kindle 3, az nem vágyakozik a könyv fizikai valójának esztétikai átélésére. Ugyan nincs illata, de van kiterjedése: böngészni, levelezni, zenét hallgatni is lehet a segítségével, ráadásul egyetlen érintéssel hozzáférhetők a legkülönbözőbb szótárak és lexikonok. Ezek az előnyök szerintem egyértelműen felveszik a versenyt a nyomtatott könyv romantikájával!"

 

A Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország e-könyv-írói pályázatára a szerzők eredeti, saját, korábban nem publikált írásokat adhatnak be. Minden pályázó tetszőleges számú pályaművet küldhet be. Az eredményt a 2012. áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon hirdetik ki, és a díjakat is ekkor adják át. A pályázatról további információ a http://multimediaplaza.com/palyazat weboldalon található.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük