Közel tizenkilenc év után Budapesten, 2013. március 12-én a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép újra színpadra az EAST. Az EAST 1975 nyarán alakult és még abban az évben, november 15-én mutatkozott be Szegeden.

 

Közel tizenkilenc év után Budapesten, 2013. március 12-én a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép újra színpadra az EAST. Az EAST 1975 nyarán alakult és még abban az évben, november 15-én mutatkozott be Szegeden.

 

A legendás KISZÖV Klubban – a Móczán Péter (basszusgitár), Varga János (gitár), Király István (dob) és Szakcsi Lakatos Béla (el. zongora), felállású zenekar az első fellépésén elképesztő sikert ért el. Ez a koncert és ez a siker indította el a zenekart a közel húsz éves pályáján, amely során több mint ezer koncertet adtak itthon és külföldön, 11 nagylemezük jelent meg, Magyarországon kívül Japánban és Nyugat-Európában is.

Az EAST 1994. szeptember 24-én a Budapest Sportcsarnokban lépett fel utoljára.

 

Tizennyolc év hallgatás után a Pécsi Országos Színházi Fesztivál (POSZT) megtisztelő felkérésére az EAST 2012. június 8-án 20 óra 15 perckor lépett a pécsi Kodály Központ zsúfolásig megtelt hangversenytermének színpadára. A siker minden várakozást felülmúlt.

Az EAST legszebb és legmaradandóbb zenéiből összeállított két és félórás koncert végén a közönség hosszú percekig felállva tapsolt. Ekkor született az elhatározás, hogy „el kell vinnünk az EAST zenéjét más városokba is, első sorban szülővárosukba, Szegedre és Budapestre, a Művészetek Palotájába, a zene felszentelt templomába".

 

A koncertprogram az EAST szinte teljes életművét átíveli. A máig legsikeresebb első, Játékok című album (1981) teljes zeneanyagát, a Hűség című nagylemez (1982) hat opusát az eredeti felfogásban, a számokat összefűzve adják elő. A koncert további részében A szerelem sivataga (1987), a Radio Babel (1994) albumok és Az áldozat (Szodoma) című balettzene (1984) legszebb és legmaradandóbb számai, részletei hangzanak el.

 

A koncerteken az EAST történetének két legsikeresebb formációja lép színpadra.

1980-1983: Zareczky Miklós – ének, Móczán Péter – basszusgitár, Pálvölgyi Géza – billentyűs hangszerek, Varga János – gitár, Király István – dob.

1987-1994: Móczán Péter és Pálvölgyi Géza mellett, Dorozsmai Péter – dob, Takáts Tamás – ének, valamint közreműködő zenészek: Madarász Gábor – gitár, Czerovszky Heni – vokál, Veres Mónika – vokál.

 

EAST Életműkoncert

2013. március 12. (kedd), 19:30

Művészetek Palotája

 

Biográfia – Egy kis EAST történelem

Előzmények:

 Móczán Péter (basszusgitár) és Király István (dob) a szegedi Vedres István Építőipari Technikum Silhoutte nevű zenekarából, a város egyik legnépszerűbb, a főleg bluest és rythm&bluest játszó Angyalok nevű együttesbe igazolt.

A Salgótarjáni Országos Amatőr Könnyűzenei Fesztiválon 1. helyezést érnek el jazz kategóriában.

A Ki-Mit-Tud? televíziós verseny jazz kategóriájában, Vági Jazz Quintet néven szerepelnek és 2. helyezést érnek el.

Varga János (gitár) csatlakozik a zenekarhoz.

1974.  Lengyelországi turnén vesznek részt. A sziléziai Lubinban egy fesztiválon szerepelnek, ahol fellép az SBB is. Móczán és Varga egy kivételes éjszakai koncerten, itt ismeri meg a lengyel együttes zenéjét. Az SBB hatására Móczán és Varga elhatározzák, hogy új zenekart alakítanak, de erre végül is csak a következő év nyarán kerül sor, amikor Király is csatlakozik hozzájuk. Újabb lengyelországi turné. A wroclawi Jazz nad Odra fesztiválon ismét találkoznak az SBB-vel.

 

EAST – 1. korszak.

Megalakul az EAST (Móczán Péter basszusgitár, zenekarvezető, Varga János gitár, Király István dob, Szakcsi Lakatos Béla el. zongora). Szakcsi, aki nem sokkal korábban tért haza az Egyesült Államokból, Móczán felkérésére elvállalja a billentyűs feladatokat a Magyarországon alig ismert irányvonalat képviselő formációban.

November 15-én a szegedi KISZÖV klubban frenetikus sikerrel mutatkoznak be. Az instrumentális, improvizatív jazz-rockot játszó együttesre leginkább az SBB, a Mahavishnu Orchestra, a Soft Machine, valamint a korai progresszív zenekarok (Pink Floyd, Genesis, Yes, King Crimson) hatottak.

A sikeres bemutatkozás után egyre több meghívást kapnak. Első sorban egyetemeken, főiskolákon játszanak (Szeged, Pécs, Budapest, Debrecen, Nyíregyháza, Eger, Miskolc, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár, Veszprém, Győr, Sopron…), de rendszeresen fellépnek a legendás a Metró Klubban, a Petőfi Sándor utcai Jazz Klubban és a Műszaki Egyetem Várklubjában Budapesten.

Szeptemberben Szakcsit Csík Gusztáv váltja a billentyűs hangszereknél. Novemberben Budapestre költöznek. Az EAST első két évében Szakcsi és Csík Gusztáv mellett a magyar jazz élet legkiválóbb muzsikusai fordultak meg a zenekarban (pl. Deseő Csaba hegedű, Németh János szaxofon, Fogarassy János orgona, Füsti Balogh Gábor és Regős István billentyűs hangszerek, Lakatos Antal szaxofon, Babos Gyula gitár)

Császár Ferenc lesz az East új, állandó billentyűse. Az együttes visszatér az eredeti elképzelésekhez: több megkomponált, meghangszerelt rész, kevesebb improvizáció, keményebb dob-basszus alapokra épülő instrumentális, progresszív rock.

Elkészül az Álmok című szvit, majd hamarosan az Utazás is. Virtuóz témák és improvizációk, progresszív hangszerelés, hol kemény, hol lebegő dob-basszus alapok.

Nagy sikerrel szerepelnek a Rock Reflektor elnevezésű fesztiválon a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. A fiatal, még lemez nélküli zenekaroknak rendezett koncerten az Edda, a Rolls Frakció, az Olimpia is részt vesz. A fellépés után az East a Hungaroton kiadótól (Magyar Hanglemezgyártó Vállalat) szerződés ajánlatot kap egy kislemezre. Májustól szeptemberig minden héten a Budai Ifjúsági Parkban lépnek fel. Októberben a Rádió 8. Stúdiójában felveszik az EAST első kislemezének zenéjét: A valóság hangjai, Szirének. A valóság hangjai felkerül a slágerlistákra! A Szegedi Ifjúsági Házban megrendezett koncertjükről a Magyar Televízió felvételt készít, ez az első megjelenésük a képernyőn.

Az új billentyűs Balina Gyula. Hosszas keresés után Zareczky Miklós személyében énekest vesznek be a zenekarba. Nem külső nyomásra teszik ezt, hanem a kezdetektől példaképeiknek tekintett progresszív zenekarok (SBB, Pink Floyd, Genesis, Yes, King Crimson) útját járva szeretnének még több hívet szerezni a minőségi zenének a hazai rock-palettán. Elkezdődnek a Játékok című szvit próbái. Ismét az Ifjúsági Parkban játsszák végig a nyarat. Júliusban a Szelidi tónál, egy viziszínpadon megrendezett koncertről tévéfelvétel készül a zenekarral, ahol először lépnek fel énekessel. Hamarosan Balinát Pálvölgyi Géza váltja a billentyűs hangszereknél.

 

EAST – 2. korszak

Létre jön a legendás csapat: Móczán Péter, Varga János, Pálvölgyi Géza, Király István, Zareczky Miklós. Októberben Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen az egyetemi napokon megrendezett koncerten mutatják be először a Játékok című, csak egy év múlva megjelenő lemezük anyagát. Ezt követően sorra kapják a meghívásokat a vidéki és fővárosi egyetemekre, főiskolákra, ahol a Játékok mellett az instrumentális szviteket is rendszeresen játsszák.

Öt nagylemezre szóló szerződést kötnek a Hungarotonnal. Júniusban és júliusban a Hanglemezgyár Rottenbiller utcai stúdiójában felveszik a Játékok című első nagylemezüket. John Lennon halála után fél évvel az inkognitóban Budapestre érkező Yoko Ono ellátogat az együttes lemezfelvételére és meghívja a zenekar vezetőjét a két nappal később megrendezett fogadására a Hilton Hotelbe. Októberben megjelenik az első EAST album Szurcsik József borítótervével, grafikájával. Az év végén felveszik a Játékok angol nyelvű változatát, a lemez címe: Blue Paradise.

Megjelenik az EAST első lemeze – Blue Paradise – Japánban. Márciusban Ausztriában, májusban Lengyelországban turnéznak. A Lengyel Állami Televízióban, Varsóban elkészül a Játékok című lemez tv-felvétele. A Pécsi Balett a Pécsi Nemzeti Színházban Eck Imre koreográfiájával bemutatja a Gyémántmadár című előadását, amely az EAST első albumának zeneanyagára készült. Eck Imre a munkálatok során ismerkedik meg Móczánnal és ezzel elkezdődik egy többéves együttműködés az EAST és a nemzetközi hírű balett együttes között. Júliusban, augusztusban és szeptemberben országos turnén vesznek részt a Korál társaságában. A turné végén a Kisstadionban játszanak teltház előtt. Szeptemberben és októberben felveszik a Hűség című második albumukat. Október 23-án Hollandiában, Utrechtben lépnek fel, ahol a koncert első részében a Játékok angol nyelvű változatát (Blue Paradise), másodikban a Hűséget adják elő magyarul, nagy sikerrel. Novemberben megjelenik a boltokban második albumuk, Szurcsik József grafikájával.

Japánban kiadják az EAST második albumát is. Meghívást kapnak Nyugat-Berlinbe egy rock-fesztiválra, ahol a várost kettészelő fal közelében felállított színpadon lépnek fel több tízezer ember előtt. Augusztusban részt vesznek a Pilisborosjenőn megrendezet Fenevad Fesztiválon a Nazareth és más angolszász zenekarok, valamint a Kft. társaságában. Az addig Magyarországon nem látott hang és fénytechnikával felszerelt hatalmas színpadon angol nyelven előadott koncertjük nagy sikert arat. Törökbálinton a Hanglemezgyár új, akkor világszínvonalú stúdiójában elkészítik 3. albumukat. A Rések a falon című lemezen új hangszerek, hangszínek és új énekes, Tisza József hallható. Móczán Pétert a szakmai szavazatok alapján az év legjobb basszusgitárosának választják, a díjat a Budapesti Kertészeti Egyetemen (KEK) megrendezett Pop meccs gálán adják át.

Pálvölgyi távozik a zenekarból, helyére Németh István érkezik. Eck Imre felkérésére a Pécsi Balett részére elkészítik és az Omega Stúdióban felveszik Az áldozat című balettzenét, majd augusztusban tíz alkalommal közreműködnek Pécsett, a Tettyei szabadtéri színpadon megrendezett előadásokon. A bemutató napján megjelenik az East negyedik, Az áldozat című albuma. Az év végén Király István elhagyja a zenekart és Nyugat-Németországba szerződik a szórakoztató iparba.

Februárban és márciusban hatvan koncertből álló turnén vesznek részt a Szovjetunió európai területén. Májusban ismét turné, ezúttal Lengyelországban. Újabb felkérést kapnak Eck Imrétől, a Pécsi Balett vezetőjétől, ezúttal Kosztolányi Dezső Lótuszevők című színművére készülő balettelőadás zenéjének megírására, amelyet a Pécs belvárosában lévő szabadtéri színházban mutatnak be. Király helyét a doboknál Dorozsmai Péter foglalja el, Német Istvánt pedig Oláh Ali (billentyűs hangszerek) váltja fel. Augusztusban már ebben a felállásban játszanak a Pécsi Balett előadásain. Ősszel a Hungaroton törökbálinti stúdiójában felveszik az együttes ötödik, 1986 című albumát. A lemezen Homonyik Sándor énekel.

A Hungaroton gondozásában megjelenik az 1986 című nagylemez. Yoko Ono világkörüli turnéja során fellép Magyarországon is. Az öt évvel korábbi találkozásra emlékezve, Yoko meghívja a zenekart a BNV (Hungexpo) területén megrendezett koncert előzenekarának. A húszezer nézőt vonzó koncerten fellép a világhírű argentin jazz-szakszofonos, Gato Barbieri is. Tavasszal Jozef Skrzek-kel, az SBB énekes-billentyűsével országos turnén vesznek részt, amely egyben az új album bemutatója is. Homonyikot, váratlan betegsége miatt, Takáts Tamás helyettesíti a koncerteken, nagy sikerrel. Ő lesz az EAST új énekese. Orosz, német és angol zenekarok mellett – Magyarországot képviselve – meghívást kapnak Nyugat-Németországba, Wunsiedelbe a híres East-West Rockfest-re, amelyet az Magyar Televízió is rögzít és a felvételt hamarosan műsorára tűzi. Az év végén Varga János is távozik a zenekarból, így már csak Móczán Péter marad az alapítók közül.

 

EAST – 3. korszak

Visszatér Pálvölgyi Géza az EAST-be. Elkezdődik egy új, sikeres korszak és olyan közös alkotó munka, amelyre 1981-82-ben volt példa. Az EAST felállása: Móczán Péter, Pálvölgyi Géza, Dorozsmai Péter, Takáts Tamás. Elkészítik A szerelem sivataga című albumot – a lemez felvételein közreműködik Mohai Tamás (gitár), Karácsony János (gitár), Muck Ferenc (szaxofon), Mákó Miklós (trombita) is. Rövid időn belül a lemez angol változatát is felveszik. A Hungaroton a lejárt szerződésre hivatkozva nem vállalja a lemez megjelentetését. Közben az új lemezanyag Ausztriába is eljutott és több producer érdeklődését is felkelti.

A szerelem sivataga című albumot a Ring lemezkiadó jelenteti meg Magyarországon. Meghívást kapnak Robert Pongertől, a neves osztrák producertől (Falco producere és zeneszerzője), hogy a Bécs mellet lévő, a kor legjobbjai között számon tartott stúdiójában, vegyék fel újra a nagylemez zeneanyagát. A munka májusban kezdődik és közel másfél évig tart. Tátrai Tibort hívják meg a gitárszólamok feljátszására. Közben itthon jelentős sikereket ér el a lemez. A címadó dalból, valamint a Mama és a Bál című számokból videóklip készül. Ismét meghívást kap a zenekar Németországba Wunsiedel-be az East-West Rockfest-re.

Márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóprogramjaként az EAST koncertjét közvetíti élőben a Magyar Televízió a Kertészeti Egyetemről. Megszületik az EAST legismertebb, legtöbbet játszott opusa, a rendszerváltozás emblematikus dala, az East '56. Ausztriában elkészül az EAST hetedik, Taking the Wheel című albumának stúdiófelvétele. Az új lemezanyag A szerelem sivataga című albumon is hallható hét, áthangszerelt, angol nyelvű száma mellett, hat vadonatúj dalt is tartalmaz. Megjelenik az East '56 kislemezen. Szeptember 10-én, azon a napon, amikor bejelentik a határ megnyitását az NDK-ból érkezett menekültek számára, a Magyar Televízió Hét című műsorában levetítik az East '56 című dalának titokban készült videóklipjét. A klipben Magyarországon addig soha be nem mutatott archív filmrészletek láthatók az 1956-os forradalom hőseiről, boldog emberekről, az utcai harcokról, az orosz tankok vonulásáról, a rommá lőtt fővárosról. A klip angol nyelvű változata (Wind of Change), bejárja a világot. Szinte minden nagy európai tv-társaság bemutatja, így például a BBC, ZDF, de sugározza a CNN és más tengeren túli televíziós csatornák is. A zenekar fellép több a rendszerváltozás mellett szervezett eseményen, így a romániai falurombolás ellen rendezett koncerten, majd a román forradalom támogatására szervezett hangversenyen is a Budapest Sportcsarnokban. Decemberben Sam Brown-nal koncerteznek a BS-ben.

Fellépnek a rendszerváltoztató ellenzék által rendezett nagy rendezvényeken: pl. március 15-én a Budai Várban (Ellenzéki tüntetés a rendszerváltozásért), májusban a régi sportcsarnokban a FIDESZ által rendezett Rendszerváltó házibulin. A Tátrai Tiborral kiegészült együttes magyarországi turnén vesz részt. A főleg egyetemeken és főiskolákon megrendezett koncerteken az új lemezanyag mellett az EAST korábbi lemezeiből is válogatnak. Közel ötvenezer ember előtt játszanak Tina Turner előtt az MTK stadionban. Meghívják a zenekart Németországba az 1956-os forradalomra emlékező, az új Magyar Köztársaságot bemutató, október 23-án sugárzott ZDF műsor élő adásába. A műsor vendége, a volt miniszterelnök, Németh Miklós is. A haza érkező csapat busza csak Hegyeshalomig jut, taxis blokád bénítja meg az alig fél éve szabad, demokratikus Magyarországot.

Megjelenik Nyugat-Európában, valamint Japánban és Dél-Koreában a Taking the Wheel című album. Tavasszal koncertek a nagy egyetemi városokban.

Az MMC kiadó gondozásában megjelenik Magyarországon is a Taking the Wheel. A zenekar majd két évre visszavonul a színpadtól; színházi és filmzenéket írnak, stúdiómunkákban vesznek részt.

1993.  Oláh Ali, aki két évig EAST billentyűse volt és részt vett az 1986 című lemez felvételein, júliusban tragikus hirtelenséggel meghal. A kitűnő zenész és barát emlékére a szakma koncertet szervez a Petőfi Csarnokban, amelyen az EAST főszerepet vállal. Szeptemberben elkezdődnek egy új lemezanyag próbái.

Bejelentik, hogy szerződést kötnek a világ egyik legnagyobb lemezkiadójával, a Polygram-mal. A Polygram hamarosan kiadja a korábban bakeliten már megjelent A szerelem sivataga című albumot CD-n, amelyen bonus track-ként az East '56 is hallható. Szeptemberben az új, Radio Babel című album is megjelenik. Szeptember 24-én nagysikerű koncertet adnak a Budapest Sportcsarnokban, amelyen Móczán Péter, Pálvölgyi Géza, Dorozsmai Péter, Takáts Tamás mellett fellép a régi tagokkal felálló zenekar is: Varga Jánossal, Király Istvánnal és Zareczky Miklóssal, valamint Maróthy Zoltán (gitár), Keresztes Ildikó (ének) és a back ground vokál (Tisza Bea, Tóth Edina, Tunyogi Orsi). Ez volt az EAST utolsó fellépése.

Megjelenik az EAST előző évben a BS-ben felvett, Két arc című koncertalbuma.

A Magyar Televízió bemutatja az EAST, 1994-ben rögzített Két arc című koncertfilmjét.

2012. Tizennyolc év után, június 8-án 20 óra 15 perckor a pécsi Kodály Központ hangverseny- termében ismét színpadra lépett az EAST.

A két és félórás koncerten a zenekar két legsikeresebb formációja (1980-1983 között: Móczán Péter, Pálvölgyi Géza, Varga János, Király István, Zareczky Miklós, és 1987-1994 között: Móczán Péter, Pálvölgyi Géza, Dorozsmai Péter, Takáts Tamás) előadásában hangzott el a Játékok című első album teljes zeneanyaga, a Hűség hat opusa, valamint A szerelem sivataga, a Radio Babel nagylemezek, és Az áldozat című balettzene legszebb és legmaradandóbb számai.

A technikailag is igen magas színvonalú produkció sikere minden várakozást felülmúlt. A zsúfolásig megtelt hangversenyterem közönsége hosszú percekig felállva ünnepelte a zenekart.

Ugyanezen a napon megjelent az EAST Csepel felett az ég című, 1981-ben, a csepeli Szabadkikötő művelődési házában rögzített koncertfelvételének CD-je, amelyen a Játékok című album koncertváltozata hallható. A Grund Records gondozásában megjelent 70 perces lemezen több olyan szám hallható, amelyet eddig még nem publikáltak. A koncert után a zenekar tagjai dedikálták az EAST legújabb és korábban megjelent lemezeit.

A következő héten a MAHASZ albumok eladási listáján az EAST Csepel felett az ég című CD-je a 2 helyre került.

 

http://eastzenekar.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük