Ebolafertőzéssel kezelnek egy beteget a skóciai Glasgowban. A pácienst hamarosan Londonba, az ebolafertőzöttek kezelésére kialakított kórházi részlegbe szállítják, és felkutatják azokat az utasokat, akikkel a beteg a hétvégén együtt utazott.

 

Ebolafertőzéssel kezelnek egy beteget a skóciai Glasgowban. A pácienst hamarosan Londonba, az ebolafertőzöttek kezelésére kialakított kórházi részlegbe szállítják, és felkutatják azokat az utasokat, akikkel a beteg a hétvégén együtt utazott.

 

    A skót kormány hétfői esti bejelentése szerint a fertőzött egy ápolónő, aki az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból tért haza vasárnap este, Casablanca és London érintésével.

    A beteg hétfőn észlelte magán a fertőzés első tüneteit, ezután vizsgálatoknak vetették alá, és hétfő este kimutatták szervezetében az ebolavírust. Ezután egy skóciai kórház elkülönítő részlegére szállították és megkezdték kezelését.

    A beteg a londoni Heathrow repülőtérről vasárnap késő este, a British Airways légitársaság BA1478-as számú járatával utazott Glasgowba.

    A skót kormány kéri mindazokat, akik ezen a járaton utaztak, hogy a Nagy-Britanniából hívható 08000 858531-es telefonszámon értesítsék az egészségügyi hatóságokat. A British Airways repülőgépén 71-en utaztak.

    Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfő esti edinburghi sajtóértekezletén kijelentette: "ésszerű elővigyázatossági intézkedésként" a skót egészségvédelmi szervezet (Health Protection Scotland, HPS) felkutatja azoknak a járatoknak az utasait, akikkel a beteg a Casablancából Londonba, illetve a Londonból Glasgowba tartó repülőgépeken együtt utazott. Az utasokkal a HPS szakértői kapcsolatba lépnek, és "megfelelő tanácsokkal" látják el őket.

    Nicola Sturgeon közölte azt is, hogy a beteget hamarosan a londoni Royal Free kórházba szállítják át. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel az ebolafertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére.

    Itt kezelték augusztusban az első brit ebolafertőzöttet is. A fiatal férfit – aki egy jótékonyság szervezet egészségügyi szakértőjeként az ebolajárvány leküzdésében segédkezett a helyi hatóságoknak – már betegen szállították haza a brit királyi légierő különlegesen kialakított kórházrepülőgépén ugyancsak Sierra Leonéból. A páciens néhány hét múlva gyógyultan távozott.

    A most megbetegedett egészségügyi dolgozó az első brit állampolgár, akin már hazaérkezése után jelentkeztek az ebolafertőzés tünetei.       

    A skót kormányfő hétfő esti sajtótájékoztatóján jelenlévő egészségügyi szakértők hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a betegség nagy-britanniai továbbterjedésének veszélye "elhanyagolható", mivel a fertőzött ápolónő kezelése a tünetek jelentkezésének rendkívül korai szakaszában elkezdődött, és a vírus egyébként sem terjed közvetlenül a levegőn keresztül.

    A legnagyobb brit repülőtereken – köztük a londoni Heathrow-n is, ahol a beteg ápolónő vasárnap este átszállt a Glasgowba tartó járatra – október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket, de a brit egészségügyi hatóságok is elismerték annak idején, hogy e gyors szűrésekkel aligha lehet hatékonyan megelőzni az ebolavírus nagy-britanniai megjelenését.

    Sally Davies angol-walesi tiszti főorvos a szűrés októberi megkezdése előtt kijelentette, hogy a következő hónapokban előfordulhat "néhány" ebolamegbetegedés Nagy-Britanniában, a brit lakosságot fenyegető kockázat azonban továbbra is alacsony.

 

 

Kertész Róbert

gke \ kpj \ bku

 

MTI 2014. december 29., hétfő 23:55

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük