Az APC by Schneider Electric, bemutatta a moduláris, közvetett elpárologtatású- és levegő-levegő hőcserélős hűtési megoldást, az EcoBreezeTM-t.

 

 

Az APC by Schneider Electric, bemutatta a moduláris, közvetett elpárologtatású- és levegő-levegő hőcserélős hűtési megoldást, az EcoBreezeTM-t.

 

A hűtőrendszer egyedülálló képessége, hogy automatikusan át tud kapcsolni a levegő-levegős- és a közvetett elpárologtatású hőcserélő között, így a leghatékonyabb módon biztosítja az egyenletes hűtési kapacitást az adatközpontokban. A konstrukció kihasználja a külső levegő és az informatikai eszközök által kifújt levegő hőmérséklete közötti különbséget, így az adatközpont gazdaságos hűtésével csökkenthető az energiafogyasztás. Az EcoBreezeTM megfelel az ASHRAE 90.1/TC 9.9 hatékonyságra és hűtési megoldásokra vonatkozó követelményeinek, illetve különböző feszültség- és fázisviszonyok között alkalmazható, különböző méretű adatközpontok hűtési igényeinek is.

Az adatközpontok folyamatos terjeszkedése miatt a helyi energiaszolgáltatók komoly akadályokat gördítenek azok növekvő energiafogyasztása elé, ezért növekszik az igény az áramfogyasztás csökkentésére az energiahatékonyság növelésével, illetve szabadhűtéssel. Az EcoBreezeTM minden egyes moduljában többféle szabadhűtési megoldás található annak érdekében, hogy a rendszer az igényeket megfelelően ki tudja szolgálni. Az adatközponton kívül elhelyezett egység kihasználja a helyi klíma előnyei, és automatikusan kapcsol át a két szabadhűtési megoldás között.

A két szabadhűtési megoldás

  • Levegő-levegő hőcserélő – A modulok elektronikusan szabályozott ventilátorai beszívják az informatika meleg levegőjét az adatközpontból, ami ezután keresztülmegy a levegő-levegő hőcserélőn. Miután az informatika levegője lehűlt, átmegy még egy hűtőtekercsen, és visszatér az adatközpontba.
  • Közvetett elpárologatású hőcserélő – Amikor a kültéri levegő hőmérséklete túl magas a levegő-levegő hőcserélős hűtéshez, akkor a hűtést a közvetett elpárologtatású hűtő szolgáltatja, amelyik úgy vonja ki a hőt az informatika levegőjéből, hogy vizet párologtat el a hőcserélő csatornáinak külső oldalán.

Az EcoBreezeTM az első megoldás a piacon, amelyik megakadályozza, hogy a külső levegő közvetlen kapcsolatba kerüljön az adatközpont levegőjével függetlenül attól, hogy milyen hűtési módban működik (levegő-levegős- vagy közvetett elpárologtatású hőcserélővel).

Az EcoBreezeTM rendelkezik egy illeszkedő R410a gázzal működő hűtő-, valamint egy kémiai vízkezelést szükségtelenné tévő vízkezelő rendszerrel is. Ez a megoldás az egyes hűtőközeg vagy víz alapú rendszerekkel szemben felmerülő környezetvédelmi aggodalmakra adott válasz. Mindkét EcoBreezeTM-ben alkalmazott szabadhűtési mód maximálisan kihasználja a helyi időjárási körülményekből adódó előnyöket, így a hűtés egész évben a legnagyobb energia- és hűtési hatékonysággal működik.

Az EcoBreezeTM 50kW kapacitású modulokban érhető el, amelyekből a modulok egy csoportba rendezésével 200kW-os (négy modulból), illetve 400kW-os (8 modul csoportosításával) érzékelhető hűtési kapacitású rendszer építhető. Ez a moduláris, skálázható konstrukció lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy csak akkora hűtési kapacitást vásároljanak meg, amekkorára éppen szükségük van. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy az adatközpontjuk növekedésével együtt bármikor bővíthessék a hűtési kapacitást is. A moduláris megoldás magasabb rendelkezésre állást tesz lehetővé, mivel a keretek szintjén biztosítható a redundancia, valamint karbantartás vagy szervizelés esetén a szükséges hűtési kapacitás. Az energia- és vízellátás, a levegőelosztás, valamint a kommunikációs csatlakozók központi megoldásként a keretben találhatók, így leegyszerűsítve a telepítési követelményeket. Mivel az EcoBreezeTM az adatközpont területén kívül helyezkedik el, nem foglal el helyet az informatikai berendezések elől, lehetővé téve az informatikai vezetők számára az adatközpontjuk kapacitásának növelését anélkül, hogy helyet kellene fenntartaniuk a hűtőegységek számára.

„Az EcoBreezeTM nemcsak többféle szabadhűtési móddal rendelkezik, de moduláris konstrukciójának köszönhetően lehetővé teszi azt is, hogy a hűtési kapacitást az adatközpont jövőbeni igényeihez igazítsák. Ez a tulajdonsága, valamint az a tény, hogy az egység a külső levegőt használja, és képes automatikusan átkapcsolni a leghatékonyabb hűtési módra, különbözteti meg igazán más hűtési megoldásoktól" – mondta Pat Johnson, az APC rack- és hűtési megoldásokért felelős alelnöke. „Új adatközpont építésekor az informatikai vezetők úgy tekintenek az APC termékekre és megoldásokra, mint amelyekkel a leghatékonyabb és legjobban adaptálható adatközpont építhető. Mindig örülünk, ha olyan terméket ajánlhatunk ügyfeleinknek, mint az EcoBreezeTM, amellyel nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőbeni igényeiket is ki tudjuk szolgálni" – tette hozzá Pat Johnson.

Az EcoBreeze 2011-től kezdve, több szakaszban lesz elérhető Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük