A kékszakállú herceg vára – "A férfi és a nő erőviszonyai" címmel nyílik kiállítás 2014. május 12-én 17 órakor a százhalombattai „Matrica" Múzeumban, Éder Vera munkáiból. A kiállítást Vicze Magdolna PhD, a múzeum igazgatója nyitja meg.

 

A kékszakállú herceg vára – "A férfi és a nő erőviszonyai" címmel nyílik kiállítás 2014. május 12-én 17 órakor a százhalombattai „Matrica" Múzeumban, Éder Vera munkáiból. A kiállítást Vicze Magdolna PhD, a múzeum igazgatója nyitja meg.

 

A kiállítás anyaga Cser Krisztián basszus operaénekes és Vizin Viktória mezzoszoprán operaénekesnő és a fotós közreműködésével valósult meg, mely egyéni látásmódban jeleníti meg a művészeket és a darabot. A 2013 nyarán készült sorozat három ember a két szereplő és a fotós gondolatainak képi lecsapódása, Bartók Béla és Balázs Béla „A Kékszakállú Herceg vára" operájának boncolgatása, ki Judit és mit akar Kékszakálltól, és fordítva.

A két művész énekelte a szerepet többször különböző rendezői felfogásokat megmutatva, most a fotós felkérésére saját véleményüket formálhatták meg a gép lencséje előtt a műteremben. A kapuk adták a támpontot, de ezen belül maguk mozogtak a zene és a szavak hatására, egymás felé, vagy épp ellen, a fotográfus pedig kérdezett, világított, kimondott egy-egy hangsúlyos szót.

Közel kilenc órás munka végére érkeztek, mire lett egy kerek történetük, melyet elmesélnek a képekkel a közönségnek. Mire végére értek a történetnek, akár azonnal újból is kezdték volna a fotózást, egy másik út megmutatását, mert rengeteg verziót tesz lehetővé a mű.

E pillanatok megmutatásával különleges utazást tehet a látogató a kiállításban a művészek és a fotós közös gondolatisága között.

 

Éder Vera, az egyik legsokoldalúbb, legszínesebb alkotó, akinek munkája, hivatása, szolgálata a fotográfia. Fiatal fotográfusként munkáját Miskolcon kezdte egy helyi napi és hetilapnál, majd a Miskolci Nemzeti Színház hivatalos fotográfusa lett. Innen került a Budapesti Operettszínházhoz. Színházi és rendezvényfotósként sok felkérése van. Leginkább a színházi világ fotográfusa. 2006-ban a fővárosba költözött, néhány évig az Operaház fotósa volt. Ebben az időszakban kezdte el a reklám és divatfotózást saját ötletei alapján.

Mint a Rózsavölgyi Szalon fotográfusa, a MÚOSZ a hét fotósának választotta. A Rózsavölgyi Szalon, a Budapest Bábszínház és a Budapesti Operettszínház hivatalos fotográfusa.

Dolgozott a Cervantes Spanyol Intézet, az Izraeli Nagykövetség rendezvényfotósaként is.

2013 januárjától Gálos Mihály Samuval önálló műtermet hozott létre Abrakadabrafotó néven.

Gyermekkora óta tudja, hogy a fotózás varázslat.

Éder Vera: „Elbújunk a gépünk mögé, ráhelyezzük a szemünket a keresőre és tőlünk függ, mikor exponálunk. A pillanat megáll, az idő eltűnik, részesévé válunk egy olyan pillanatnak, ami egy sóhajtásnyi idő után már történelem. A jó fotó a történelem részesévé teszi a nézőt az által, hogy hat rá ez a pillanat. Hiszek abban, hogy az ihlet univerzális. Olyan, mint egy pillangó, amely mindnyájunkra rászáll – tőlünk függ, hogy képesek vagyunk-e látni, láttatni. Nem tarthatjuk magunkénak soha. Akkor válik értékessé, ha hagyjuk tovaszállni, hogy más is gyönyörködhessen benne."

http://edervera.wix.com/eder_vera#!

http://www.abrakadabrafoto.com/#!aktualis/cl3g

https://www.facebook.com/AbrakadabraFotografia

 

2014. május 12. 17:00

Éder Vera fotográfus fotókiállítása

A kékszakállú herceg vára – "A férfi és a nő erőviszonyai"

A kiállítás a „Matrica" Múzeumban június 9-ig látogatható!

 „Matrica" Múzeum

Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

 

www.matricamuzeum.hu

www.facebook.com/matricamuzeum

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük