2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Minden eddiginél többen gyűjtik a szemetet a TeSzedd!-en

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80093"><img class="image image-preview" src="/files/images/fazekas_sandor_2461_fb.preview.jpg" border="0" width="469" height="312" /></a></span>2014. május 9.-én  reggel rekordszámú önkéntessel és minden eddiginél több szemétgyűjtési helyszínen kezdődött meg a TeSzedd! országos szemétszedési akció. „Ez a munka a legjobb befektetés a jövőbe. Megmutatjuk, hogy évről évre egyre több embernek fontos, hogy megtisztítsa szűkebb-tágabb környezetét az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől" - mondta az esemény megnyitóján a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.</p> <p> 

2014. május 9.-én  reggel rekordszámú önkéntessel és minden eddiginél több szemétgyűjtési helyszínen kezdődött meg a TeSzedd! országos szemétszedési akció. „Ez a munka a legjobb befektetés a jövőbe. Megmutatjuk, hogy évről évre egyre több embernek fontos, hogy megtisztítsa szűkebb-tágabb környezetét az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől" – mondta az esemény megnyitóján a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

 

2014. május 9.-én  reggel rekordszámú önkéntessel és minden eddiginél több szemétgyűjtési helyszínen kezdődött meg a TeSzedd! országos szemétszedési akció. „Ez a munka a legjobb befektetés a jövőbe. Megmutatjuk, hogy évről évre egyre több embernek fontos, hogy megtisztítsa szűkebb-tágabb környezetét az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől" – mondta az esemény megnyitóján a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

 

Ma reggel megkezdődött a negyedik TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy az országos szemétgyűjtési akcióra minden eddiginél többen, összesen több mint 120 ezren jelentkeztek, hogy az ország mintegy 1800 pontján bezsákolják a közterületeken felhalmozódott szemetet. A TeSzedd! idén három napon át, május 9-étől 11-éig tart. Az akció ebben az évben csatlakozik az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében meghirdetett „Tisztítsuk meg Európát!" kezdeményezéshez. Az együttműködésnek köszönhetően május 10-én 16 európai uniós és 5 közösségen kívüli országában tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

 

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a tavalyihoz képest több mint 60 százalékkal nőtt az előzetesen regisztrált önkéntesek és a találkozási pontok száma is. A szervezők ennek megfelelően több eszközt készítettek elő a szemétszedéshez. Az előre bejelentett találkozási pontokon országosan 170 ezer TeSzedd!-logóval ellátott zsákot és 300 ezer pár gumikesztyűt osztanak szét az önkénteseknek.

 

A Fegyverneken létrehozott találkozási pontra 250 fő regisztrált előzetesen, még óvodás korúak is érkeztek az akcióra.

 

A Teszedd! célja, hogy összefogja azokat az embereket, akik tenni akarnak azért, hogy tisztább környezetben éljenek, hogy eltűnjenek az illegálisan lerakott, gazdátlan szemétkupacok. Az országos szemétgyűjtési akció hosszú távon azt szeretné elérni, hogy el se dobjuk a szemetet, és vegyük fel a harcot azokkal szemben, akik illegális szemétlerakókat hoznak létre.

 

A miniszter külön köszönetet mondott a Jász-Nagykun-Szolnok megyeieknek, akik a lakosság számát tekintve kiugró arányban vesznek részt az akcióban. A megyében 8610 önkéntes jelentkezett 84 találkozási pontot hozva létre, ami Budapest és Pest megye után a legtöbb. Budapesten 214 találkozási pontra 17 136 önkéntes, Pest megyében 206 találkozási pontra 13 548 önkéntes jelentkezett.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai és az előzetes regisztráció alapján összesen 180-200 ezer önkéntesre számítunk az idei TeSzedd!-en – mondta az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője a megnyitón. Vámosi Oszkár hozzátette: jó esély van rá, hogy az önkéntesek túlszárnyalják a tavalyi eredményeket. Az elmúlt években 2-3 ezer tonna szemét gyűlt össze egy-egy akcióban, és került biztonságos lerakókba – ez a mennyiség 50 villanymozdony súlyának felel meg.

 

A TeSzedd! keretében Fegyverneken labdarúgótornát, esszéíró versenyt és rajzpályázatot is hirdettek, így a részt vevő gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak a munka után.

 

 2014. május 10.-én A TeSzedd! országos szemétszedési akció második napjára, május 10-ére 65 ezer önkéntes jelezte előzetesen részvételét – ez a nap a TeSzedd! legerősebb napja a háromból. Az idei akcióban rekordot döntött mind a jelentkezők, mind a létrehozott találkozási pontok száma – mondta el sajtótájékoztatóján Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Ez európai viszonylatban is komoly eredmény: az 1800 magyarországi szemétszedési helyszín a kontinensen az akció keretében megtisztuló helyszínek felét adja.

 

Második napja tart a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció, ez a nap az esemény csúcspontja. Május 10-re jelentkezett a legtöbb önkéntes: összesen 65 ezren regisztráltak előzetesen az akció szombati napjára. Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmában előzetesen mintegy 120 ezer ember jelezte részvételét. Soha nem fogtak még össze ennyien az ország megtisztításáért.

 

A pestszentimrei Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola diákjaival együtt szedte a szemetet a közeli erdőben Dr. Illés Zoltán. A környezetügyért felelős államtitkár az akció útnak indításakor úgy fogalmazott: „Minden elismerésem az iskolásoké, hiszen a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra jelentkezők mintegy felét, 60 ezer főt ők adják."

 

Az akció szombati napjával Magyarország csatlakozott az Európai Unió szemétszedési akciójához, a Let's Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) mozgalomhoz, aminek keretében ezen a napon 16 európai uniós és öt közösségen kívüli országban szedik egy időben a szemetet az önkéntesek. A 3600 európai szemétszedési helyszín felét Magyarország adja.

 

A „Kapocs" iskola zöldiskola, ahol minden szempontból és területen igyekeznek környezettudatosságra nevelni a gyerekeket. Nemcsak tanítják, hanem tettekkel is bizonyítják elkötelezettségüket, és a gyakorlatban is segítenek elsajátítani a legfontosabb tudnivalókat a témában.

 

„A tavalyihoz képest 60 százalékkal nőtt az előzetesen jelentkezők és a szemétszedési pontok száma – mondta el Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője. – Az ország több mint 1800 pontján közel 120 ezer ember vállalta a munkát, a tavalyi 1075 találkozási pont és 100 ezer jelentkező után. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, látva az előzetesen regisztráltak számát, összesen 180-200 ezer önkéntesre számítunk" – tette hozzá az OHÜ vezetője.

 

A háromnapos eseménynek része a TeSzedd a Kéken! akció is, amit a Magyar Természetjáró Szövetség szervezett meg azzal a céllal, hogy az Országos Kékkör több mint 2500 kilométer hosszú túraútvonalának egyes szakaszait megtisztítsák. A TeSzedd a Kéken! akció keretében közel 70 ponton körülbelül 700 önkéntes szed szemetet az Országos Kékkör mintegy 650 kilométerén. Budapesten és Pest megyén kívül Pécs környékén és Székesfehérvár mellett tevékenykednek a legnagyobb csoportok.

 

A TeSzedd! keretében a legtöbb találkozási pontot Budapesten és Pest megyében jelölték meg az önkéntesek. Budapesten az 1,7 millió lakosból 17 136, Pest megyében az 1,2 millió lakosból 13 548 jelezte csatlakozási szándékát. Ez nem jelenti azt, hogy az itteniek arányaikban is a legaktívabbak lennének: Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 8610 önkéntes jelentkezett, azaz a megye teljes lakosságának 3,5 százaléka beszáll a szemétszedésbe. A vidéki városok közül a résztvevők száma szerint Karcag a legerősebb: 13 önkéntes csoportot regisztráltak összesen 2373 fővel.

 

A TeSzedd!-et a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szervezi. További közreműködő a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény kiemelt médiatámogatója az MTVA, kiemelt logisztikai támogatója pedig a Magyar Posta.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.