A Balaton az elmúlt évek tudatos termék-, és turisztikai infrastruktúra fejlesztéseinek köszönhetően négy évszakos úti céllá válhat.

A Balaton az elmúlt évek tudatos termék-, és turisztikai infrastruktúra fejlesztéseinek köszönhetően négy évszakos úti céllá válhat.

A régió fő turisztikai terméke továbbra is a vízparti, családi üdülés, amely elsősorban a nyári időszakban jellemző, ugyanakkor a folyamatosan bővülő aktív lehetőségeknek (pl. ökoturisztikai és kerékpáros fejlesztések, kalandparkok, vitorlázás, stb.), valamint a gazdag balatoni bor és gasztrokultúrának köszönhetően egész évben elérhető programokkal, télen is nyitva tartó, magas színvonalú éttermekkel, borteraszokkal, attrakciókkal várja a régió az aktív kikapcsolódás és a gasztronómia szerelmeseit. Emellett szintén egész évben elérhetőek a gyógy-, és családi fürdők, wellness hotelek által kínált minőségi szolgáltatások, így az átstrukturálódó balatoni kínálat révén az év minden időszakában, mind a négy évszakban egyedi turisztikai kínálattal rendelkezik a Balaton.

A Magyar Turizmus Zrt. számos akcióval népszerűsíti a Balatont

A Balaton régió népszerűsítése és szolgáltatásainak piacra juttatása mind a belföldi, mind pedig a beutazó turizmus vonatkozásában hangsúlyosan jelenik meg a Magyar Turizmus Zrt. 2015-2017-es marketingstratégiában. Cél, hogy a Balaton régió Európa legbiztonságosabb, könnyen elérhető short-break úti céljává váljon kora tavasztól késő őszig, minden korosztály számára, az aktív kikapcsolódás, a fesztiválok, a családi pihenés és a gasztronómiai kirándulások terén. Emellett Európa első számú gyógyturisztikai desztinációja lehet az európai és orosz vendégek körében.

A Magyar Turizmus Zrt. 2015-ben – az előző évhez hasonlóan – folytatja az élmény alapú, termékekre épülő kommunikációt.

Az MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága (RMI) a 2015-ös vásári szezonban külföldön Prágában, Bécsben, Stuttgartban, Münchenben és Utrechtben népszerűsítette a Balatont. Belföldön, Budapesten az Utazás kiállításon, és Debrecen mellett Miskolcon, Szolnokon és Kecskeméten mutatja be az RMI a Balaton régió turisztikai kínálatát.

Az RMI őszi szezonélénkítő kampányt tervez Budapesten, illetve meg kívánja ismételni a Balatoni Körrel közös, 2014-ben sikeres Borkarácsony rendezvényt, amelynek során a színvonalas éttermekre, kiváló borokra és az egész évben nyitva tartó magas minőséget képviselő szolgáltatásokra fókuszálnak.

A régió gyógy-, és egészségturisztikai lehetőségeire is fel kívánja hívni az RMI a figyelmet mind belföldön, mind pedig külföldön. Előbbi esetében a nyugat-balatoni gyógyhelyekkel együttműködve szerveznek közös megjelenéseket, a külföldi piac tekintetében pedig ausztriai és németországi relációban szervez tanulmányutakat és online kampányokat a Balatoni RMI. Németország mint fő küldőpiac esetében nagyszabású, a stratégiai partnereket is bevonó kampánymegjelenést tervez a Balaton régió.

A Balaton stratégiai termékként jelenik meg külföldön, amelyhez kapcsolódóan kiemelt feladat a Balaton külföldi marketingkommunikációjának erősítése.

A fő küldőpiacokon, így Németországban, Ausztriában, a Benelux államokban és a környező országokban központi piacspecifikus termékkampányokat tervez a Magyar Turizmus Zrt., amelyekben a Balaton mint turisztikai desztináció népszerűsítése a cél. A nagyközönségi és szakmai kommunikáció a leghatékonyabb elérést biztosító eszközmix segítségével valósul meg, összhangban a regionális, a külképviseleti és a szolgáltatókkal közös aktivitásokkal, kampányokkal.

Fentiek mellett számos rendezvényen települ ki a Balaton RMI, utánnyomja a régió aktív térképét és általános jellegű kiadványait, illetve részt vesz az újságírói és szakmai tanulmányutak balatoni programjainak összeállításában.

94 milliárd forintot költöttünk tavaly a Balatonnál

A Balaton régió 2014-ben is jó vendégforgalmat regisztrált: a Központi Statisztikai Hivatal 2014. évre vonatkozó előzetes adatai szerint 2014-ben 1 millió 445 ezer vendég 4 millió 887 ezer vendégéjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken.

A belföldi vendégéjszakák száma meghaladta a hárommillió-nyolcvanezret, ez 4,0 %-os emelkedést jelent az előző évhez képest. A külföldiek mintegy egymillió-nyolcszázötezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyi forgalom mellett azonban jelentős az egyéb szálláshelyek forgalma is a Balatonnál. A KSH szerint 2014-ben több mint 2,8 millió többnapos belföldi utazás irányult a Balaton régióba, ami 6%-kal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Ezeken az utazásokon a magyar lakosság közel 94 milliárd forintot költött el tavaly, ami 14,4%-kal több mint 2013-ban. Ezzel a költési adattal a Balaton régió messze vezet az összes többi magyarországi régióhoz képest.

A belföldi vendégek körében továbbra is a Balaton régió az első számú belföldi úti cél és ezt a címet évről évre sikerül megőriznie: a tóhoz érkezők háromnegyede belföldi vendég volt, s az általuk eltöltött vendégéjszakák az összes balatoni vendégéjszaka 63%-át tették ki. A magyarországi kereskedelmi szálláshelyek együttes vendéglétszámának 15%-a, regisztrált vendégéjszakáinak pedig a 20%-a ebben a turisztikai régióban jelent meg.

A külföldi vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken, magas területi koncentrációt mutat, 2014-ben a három legnépszerűbb régióban regisztrálták a külföldi vendégéjszakák 85,5%-át: a Budapest-Közép-Dunavidék régióban (60,1%), a Balatonnál (14,7%) és a Nyugat-Dunántúlon (10,7%). Elmondható tehát, hogy a Balaton régió Budapest után a második legkedveltebb régió a beutazók körében.

A külföldiek 2014-ben átlagosan 5,0 éjszakára foglaltak szobát a kereskedelmi szálláshelyeken. Ennél hosszabb volt azonban az itt tartózkodása a svájci (5,2 éjszaka), a holland (6,6 éjszaka), a német (6,8 éjszaka), a dán (7,7 éjszaka), az orosz, valamint az izraeli (egyaránt 8,0 éjszaka) látogatóknak. A belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje 2,8 éjszaka.

A legfontosabb küldőpiacok tekintetében Németországból (91,6 ezer fő), Ausztriából (51,5 ezer fő) és Oroszországból (36,4 ezer fő) érkeztek a legtöbben a Balatonhoz – a három küldőterület együttesen a régió külföldi vendégkörének felét adta.

Szlovákiából 2, Csehországból 3, Lengyelországból 4 és félezerrel több vendéget regisztráltak a szálláshelyek, s ugyancsak emelkedett – közel 1600 fővel – a Kínából érkezők száma. A vendégszám növekedésével összhangban a lengyel és a cseh vendégéjszakák száma is jelentősen emelkedett – előbbi +37,7 %-kal, utóbbi +10,9 %-kal. A szlovák vendégéjszakák száma 13,9 %-kal bővült 2014-ben az előző évi adatokhoz képest.

A működő balatoni szálláshelyek 80%-a fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, s ezeknél az egységeknek a kártyás fizetések tették ki a belföldi szállásdíj-bevétel egynegyedét. A régióba érkező vendégek közel 4,2 milliárd forintnyi szállásköltséget egyenlítettek ki SZÉP-kártyával. Ez az összeg 102 millió forinttal több, mint 2013-ban.
A Balaton régió legnagyobb vendégforgalmú települései 2014-ben (vendégéjszakák száma):

1. Hévíz (982 760)

2. Siófok (700 611)

3. Balatonfüred (543 801)

4. Zalakaros (433 829)

5. Zamárdi (248 031)

6. Balatonszemes (169 129)

7. Keszthely (158 518)

8. Fonyód (130 839)

9. Zánka (129 375)

10. Balatonalmádi (123 373)

11. Tihany (117 250)

12. Alsópáhok (112 777)

Forrás: Magyar Turizmus Zrt., KSH

Nyitott Balaton – május 1 – 11. között

A Balaton Régió a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes a tóhoz utazni. A Balatoni Regionális TDM Szövetség 2015-ben második alkalommal is megszervezi a Nyitott Balaton akciót: május 1. és 11. között kerékpártúrákkal, gyalogtúrákkal, gyermek programokkal várják a tavaszi Balaton szerelmeseit. Az akció ideje alatt Nyitott Balaton Happy Hour-t és 3+1 szálláskedvezményt is kínálnak.

Több, mint 200 szálláshelyen vehető igénybe a kedvezményes szálláscsomag, amit mindenképp érdemes kihasználni, mert a 10 napos akció számtalan programjára nem elég egy-két nap.

Ízelítő a Nyitott Balaton programlehetőségeiből:

  • A Keszthelyi Belvárosi Múzeumok pecsétgyűjtő múzeumtúrára várja a látogatókat a Nyitott-Balaton május 1-i hétvégéjén. A Sétáló utcai múzeumokban pecséteket lehet gyűjteni, amelyek után ajándék jár.
  • A Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetett túrákon várja az érdeklődőket többek között Tihanyban a Geotúra a vulkánok és tüzes borok félszigetén, Nyitott Balaton túrán, Tavaszi virágmező túrán a Kornyi-tónál vagy a Madarak és Fák Napja túrán Gyenesdiáson. Emellett a Balatoni Hajózási Zrt hajójegyét, kompjegyét ebben az időszakban felmutató vendégek gyermekjeggyel látogathatják meg a balatonfüredi Lóczy-barlangot. Jellegében kicsit más, de gyalogtúrára invitálják az érdeklődőket Keszthelyen is, ahol ingyenes gyalogos városnézés indul minden nap 10 órától a Tourinform Iroda „Festeticsek nyomában" címmel.
  • Kedvezményes kerékpárbérlésre több helyen is van lehetőség, így például Gyenesdiáson, Balatonőszödön, a balatonfenyvesi kisvasúton a Nyitott Balaton ideje alatt díjmentes a kerékpár-szállítás, míg a menetrendszerinti személyhajókon május 1-11. között 50% kedvezményt adnak a felnőtt kerékpárjegy árából.
  • Balatonföldváron rendezik meg május 2-án a Nyitott Balaton nyitórendezvényét, a McDonald's BringaMánia Tour de Balaton kerékpáros tókerülő verseny. Május 1-3. között a földvári kikötő ad helyet a XVI. Balaton Boat Vízisport- és Szabadidő kiállításnak, ahová a belépés díjtalan.
  • Május 2-án különleges élményben lehet részünk a Balatoni Múzeum jóvoltából: a múzeumalapító atyák nagyot álmodtak a múlt század elején: többről, mint egy klasszikus múzeum. Egy olyan kultúrpalota vágyképe lebegett előttük, amely a kultúra széles palettáját, a művészeti ágak színes tárházát mutatja be a nagyérdeműnek. Ezen elképzelés szellemében született meg lilában és napszínekben az „Előnyári kalandok a Balaton Kultúrpalotában" című programcsokor, amellyel a Nyitott Balaton Tavasz rendezvénysorozathoz csatlakozik a Balatoni Múzeum.

Programajánló:

–          Kultúr-sokk: Bor & Színház – másképp, mint eddig (május 2. 16 óra)

–          Kultúr-desszert ínyenceknek: irodalom & csokoládé (május 6. 17 óra)

–          "Itália és a Balaton napos oldala" – Családi Nap (május 9. 14 órától)

  • Happy Hour! Siófokon a "TÜNDE" nosztalgiahajón: május 1-11. között a 16:00 órakor induló 1 órás sétahajózás során minden vendéget meghívnak egy csésze capuccinóra! A gyerekeket üdítővel várják.
  • A gyermekeket emellett még állatsimogatók, kalandparkok, keramikus tanoda, és ökoműhely is várja.

Idén is Balaton Mix az akció ideje alatt! A Balaton Mix jegyet a Nyitott Balaton akció alatt kétféle időtartamra lehet kiváltani: a 7 napos változatot 2 szabadon választott nap helyett 3 napig, a 3 napos változatot pedig 1 szabadon választott nap helyett 2 napig lehet felhasználni. A jegyek a kiválasztott napokon 0-24 óráig jogosítanak korlátlan számú díjmentes utazásra a Balaton körüli vasútvonalakon és a tavon átkelő hajójáratokon.

www.nyitottbalaton.hu

Majális a Balatonnál

 

Hagyományos gyermekprogramokkal, majálissal várják régió-szerte a május 1-én szabadba és szórakozni vágyó családokat. Majálist szerveznek többek között Balatonföldváron, Balatonfüreden, Balatonlellén, Vonyarcvashegyen, Zalakaroson és Siófokon.

Keszthelyen ezen a napon szervezik meg a Keszthelyi Évadnyitó programját is!

www.balatonszinhaz.hu

Valljuk be, néha mindenki szeretné visszahozni az elmúlt korok hangulatát, a fess ruhákat, a kávézók teraszán eltöltött kellemes perceket, a majális zsibongó színeit. Erre tökéletes alkalom, az ötnapos hévízi fesztivál, mely „Boldog Békeidők Hévíze" címmel kívánja visszahozni a városba a békebeli korok hangulatát. Az április 30. és május 3. között megtartandó rendezvényen bárki átélheti az 1867-es kiegyezést követő időszak, az úgynevezett boldog békeidők hangulatát. Neves művészek, előadók, zenekarok műsora szórakoztatja a nagyérdeműt a több napos rendezvény alatt. www.heviz.hu  

Ajánlat (nem csak) édesszájúaknak: Palacsintafesztivál Balatongyörökön

Idén már harmadik ízben rendezik meg május 2-án a nyugat-balatoni településen a sós és édes palacsinták sütőversenyét a falu központjában lévő felújított, régi plébániaépület – most közösségi ház – udvarán. Az előző években már sokféle különleges ízkombinációval találkozott a szakmai zsűri és a finomságokat kóstoló közönség egyaránt. Gyermekprogramok, játszóház, táncbemutatók, zenés produkciók kísérik az eseményt.

 

 www.balatongyorok.hu

Vízre szállunk – ünnepélyesen is megnyitják a balatoni vitorlás szezont!

 

A balatonfüredi Vitorlabontó Ünnepség régi hagyományokra tekint vissza. Az első 1935-re datálódik, azóta három háborús esztendőt leszámítva minden tavasszal megtartják a látványos eseményt. Míg a füredi vitorlabontó kezdetben csak a hajósoknak jelentette az idény kezdetét, mára az turizmus számára is fontos rendezvénnyé, a nyári turistaszezon megnyitójává is vált. Az eseményt idén május 16-án rendezik meg.

Balatonfüredi tipp:

Tavaszra megnyílik a Vitorlás étterem felső szintjén kialakított vitorlástörténeti kiállítótér is. A múzeum felszereltsége kiváló programot kínál a vitorlázás és hajózás tudománya, a hajók kialakítása iránt érdeklődő látogatóknak. A kialakítandó szimulátorral, kép és hanganyagokkal, kiállított eszközökkel például megismerhetővé válik egy balatoni vihar érzése a vizet járó vitorlásban, navigálási, vagy éppen csomózási ismeretek lesznek elsajátíthatóak.

www.balatonfured.hu

Siófokon is rendeznek Vitorlás Szezonnyitót május 9-10-én!

www.siofokportal.com

Pünkösdi programsoroló

Balatoni Szezonnyitó (május 22-25., Siófok)

Ünnepi események, felvonulás, könnyűzenei koncertek, családi programok, gasztronómia és vásár. A pünkösdkor tartott Balatoni Szezonnyitó régi hagyomány Siófokon, amely egyben a nyári idegenforgalmi szezon nyitó eseménye.

www.kulturkozpont-siofok.hu; www.siofokportal.com 

Pünkösdi Borpiknik Csopakon (május 23-24., Csopak)

Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a Csopaki strandon a Pünkösdi Borpiknik. Nemcsak finom csopaki borok várják a csopaki strand látogatóit, hanem szombaton egy egész napos vigassággal választják meg Csopak Pünkösdi Királyfiját is! Számos próbán kell keresztül menniük a jelentkező legényeknek (lehetnek csopakiak vagy akár nyaraló ifjak), a strand egész területén zajló viadalokon mérik össze erejüket és tudásukat, hogy elnyerjék a Pünkösdi Királyfi címet, majd este mulatsággal zárul a nap. Vasárnap és hétfőn táncbemutatók, egészségnap, kézműves játszóház, vidám koncertek és gyermekműsorok várják azokat, akik a pünkösdi hétvégén a csopaki strandot választják.

www.csopak.hu

Várfesztivál (május 23-25., Szigliget)

A pünkösdi hosszúhétvégére háromnapos programsorozattal készülnek Szigligeten. A Várfesztivál szombat délelőttől egészen hétfő estig várja a látogatókat. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják a közönséget. Szakértők segítségével bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A gyerekeknek bábszínházi előadásokkal, solymászbemutatóval kedveskednek, és amennyiben teljesítik a Várkapitány próbatételeit, a szigligeti vár apródjává is válhatnak erre a hétvégére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük