Eger városának életét szinte egész évben szőlő- és borünnepek tarkítják, melyek közül méltóképpen emelkedik ki az Egri Szüreti Fesztivál, amely a hagyományos egri szüret kezdetét jelzi. Az idei szüreti rendezvény hangsúlyos eleme, hogy idén 100 éves az Egri Bikavér Szabályzat. 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, mely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez köthető.

 

Eger városának életét szinte egész évben szőlő- és borünnepek tarkítják, melyek közül méltóképpen emelkedik ki az Egri Szüreti Fesztivál, amely a hagyományos egri szüret kezdetét jelzi. Az idei szüreti rendezvény hangsúlyos eleme, hogy idén 100 éves az Egri Bikavér Szabályzat. 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, mely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez köthető.

 

2012 szeptember 21-én, pénteken délután a szőlőáldásra várva, a Bazilika előtt a város és a hegyközség elöljárói mellett Eger apraja-nagyja felsorakozik. Megjelennek a helyi hagyományőrző együttesek, a jelmezesek, csőszök, vödrös asszonyok, puttonyos férfiak, az Egri Borbarát Hölgyek, és nem maradhat ki az Európai Borlovagrend Bikavér Legátusa és százráncú köpenyükben az Egri Fertálymesteri Testület sem.  

 

A sorakozó után a díszes menet megindul a borospincéiről híres Szépasszony-völgybe.

A menet élén a város és a hegyközség zászlójával két lovas, őket két hintó követi.

Az első bakján a hajtó mellett az Egri Szüret ceremóniamestere, a kisbíró ül, a hintóban pedig a polgármester és a hegybíró foglal helyet Dobó István társaságában. Eger városa idén ünnepelte a 460 éve történt (1552) egri vár viadalát: a csata eseményeit újrajátszották, melyhez több fordulós válogatáson keresték meg Dobó, Bornemissza, Vicuska, Sárközi és Jumurdzsák megformálóit. Dobó István, Bornemissza Gergely és Vicuska részvétele az Egri Szüreti Fesztiválon azt jelzi, hogy Eger egész évben emlékezik a jeles évfordulóra.

A másik hintóban, Bornemissza Gergely és Vicuska utazik a zenészekkel és nótás asszonyokkal. A hintók után az egri legények a vállukon viszik a feldíszített szüreti koszorút, utánuk következik a városi testületek, a hagyományőrzők csapatok és az egri lakosok hosszú sora.

 

A Szépasszony-völgybe leérve a menet körbemegy a pincesor előtt, folyamatosan meg-megállva, kóstolgatva a pincék borát. Egy egri bor sem maradhat ki a szüreti fesztiválból: a Szépasszony-völgyben 12 befogadó pince lehetőséget ad a nem a völgyben működő egri borászatoknak is a kóstoltatásra. A Szépasszony-völgyben a szőlőkoszorút átadják a hegybírónak, aki megnyitó beszéddel köszönti a szüretet. Az egriek egy szőlőkoszorúhoz kapcsolódó ősrégi népi játékot is felelevenítenek: aki lopni merészel a koszorúból, az zálogot ad, amit csak egy személyes produkcióval válthat ki a színpadon – ezzel el is kezdődik az önfeledt szüreti ünneplés.

 

Az Egri Szüreti Fesztivál első napján a pincéknél borbemutatók, kóstoltatások, vetélkedők zajlanak, a színpadon pedig a folk műsoroké a főszerep: a néptáncegyüttesek, népzenekarok fellépése után táncházzal zárul a nap.

Az Egri Szüreti Fesztivál második napján vetélkedők, népi játékok és családi programok várják a Szépasszony-völgy látogatóit. A szüret fő műsorszáma szombaton a Hot Jazz Band koncertje.

 

Az Egri Szüret színpadán főként egri művészek lépnek fel:

a Buszkasi, az Agria Voces, az Extázis, a Rejtező zenekar, a kicsiket a Bábika kézműves játszóház és a Babszem Jankó Gyermekszínház szórakoztatja.

 

2012. szeptember 21. péntek

15.30: Gyülekezés a Bazilikánál

16.00: Polgármesteri köszöntő, koszorúáldás, felvonulás

17.00: SZÍNPADI események (Szépasszony-völgy) szüreti koszorú átadása, hegybíró beszéde

18.00: Színpadi programok:

Dobó Katalin népdalénekes, kísér Berki Péter és zenekara                         

Szederinda néptáncegyüttes

Egri Csillagok Népdalkör

Ostorosi Népdalkör

Felsőtárkányi Néptáncegyüttes

Novaji Népdalkör

Gajdos zenekar koncertje

Borvirág férfikórus és a Tekergő zenekar

Egres néptáncegyüttes koncertje, majd táncház

 

2012. szeptember 22. szombat

11-18.00: Bábika játszóház és kézműves foglalkoztató

11.00: Babszem Jankó Gyermekszínház zenés műsora

13.00: Rejtező zenekar koncertje

14.00: Legek órája – vetélkedő

15.00: Buszkasi együttes koncertje

16.00: Legek órája – vetélkedő

17.00: Agria Voces zenekar koncertje

18.00: Eredményhirdetés

18.30: HOT JAZZ BAND koncertje

20.30: Extázis zenekar koncertje

 

„A feljegyzések szerint éppen 100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása. Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri bikavért, hogy megmutassa Eger sokszínű borvidékén termő vörös borok szépségét, erejét, s velejét. A jól csengő név és a válogatott fajták szabályozott házasításával készülő bor meghozta a várt eredményt: a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett. Az elmúlt száz évben azonban a bikavérnek, mint ahogy a magyar bornak általában, voltak rossz évtizedei. A rendszerváltás után újjáéledt egri borászatok az elmúlt két évtizedben azonban sokat tettek a márkanév régi rangjának visszaállításáért. Sok minden történt, hogy a mai kor fogyasztói ismét elismerjék: a gondosan összeállított egri bikavér nagy minőségű, remek bor, mely élve a házasítás végtelen lehetőségével ezerarcú, mégis jellegzetesen egri."

 

www.mheger.hu

http://www.bikaverunnep.hu/

 

Egri Szüret 2012

2012. szeptember 21-22. (péntek – szombat)

Eger, Szépasszony-völgy

2012. szeptember 21. péntek

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük