2022.december.08. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy csepp június

15 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80840"><img class="image image-preview" src="/files/images/250px-Calendarium.jpg" border="0" width="250" height="215" /></a></span>Az én hibám, bevallom. Már rég jelentkeztünk ilyen terjedelmű programajánlóval, remélem, hogy a jelenlegit végigolvasva megbocsájtják ezt nekem. </p> <p> 

250px calendariumAz én hibám, bevallom. Már rég jelentkeztünk ilyen terjedelmű programajánlóval, remélem, hogy a jelenlegit végigolvasva megbocsájtják ezt nekem.

 

250px calendariumAz én hibám, bevallom. Már rég jelentkeztünk ilyen terjedelmű programajánlóval, remélem, hogy a jelenlegit végigolvasva megbocsájtják ezt nekem.

 

Siófoki Nyári Esték 2014; augusztus 01-ig. www.kulturkozpont-siofok.hu; Színházi előadások és könnyűzenei koncertek Siófok legendás, felújított szabadtéri színpadán, a Jókai parkban. A színpadi produkciók mellett kiállítás és filmvetítések is színesítik a Siófoki Nyári Esték programját.

 

15. Harley-Davidson Open Road Fest; június 08.-ig, Alsóörs; www.openroadfest.hu; A Harley-Davidson Budapest 2014-ban 15. alkalommal rendezi meg Magyarországon, a Balaton partján Közép-Európa legnagyobb nyárindító motoros fesztiválját. Ez a 15. Harley-Davidson Open Road Fest. Zenei Programok: AB/CD, Blues Company, Auróra, Balkán Fanatik, Deák Bill Gyula, Kiss Forever Band, Ossian, Zorall

 

Balatoni Szezonnyitó; június 06. – június 09.; Siófok; www.kulturkozpont-siofok.hu; A Szezonnyitó a Millennium parkban kezdődik, ahol átadásra kerül a Kálmán Imre-Emlékplakett. Ezután indul a néptáncosok, zenészek által felvezetett ünnepi menet, melynek élén díszes hintók és autók haladnak. A menet átvonul a városon, így érkezve a Hajóállomásra, ahol Siófok polgármestere átveszi a „Nyár fővárosa" kulcsát. A Színpadon négy napon keresztül neves hazai sztárok és helyi együttesek, művészeti csoportok szórakoztatják a látogatókat. Emellett gyermekprogramok, vásár és egyéb meglepetések várják a közönséget.

 

Csillaghajó Európa Bajnokság; június 06. – június 13.; Balatonföldvár; www.spartacus.hu; A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet jóvoltából, idén is vitorlás világverseny házigazdája lesz Balatonföldvár. A legendás hajóosztály 1936 és 2008 között, a vitorlázás sportágban messze a leghosszabb ideig szerepelt az Olimpiai Játékok műsorán. A több mint hetven év alatt megszámlálhatatlanul sok olimpiai és világbajnok versenyzett az osztályban. Mivel a bajnokság nyílt kiírású, júniusban a világ legjobb sztárosai mérhetik össze tudásukat Balatonföldváron.

 

Tihanyi Pünkösdi Pálinka és Hungarikum Fesztivál; június 07. – június 08.; www.tihany.hu; A pünkösdi hagyományokhoz és az ünnepkörhöz kapcsolódó programok mellett egy remek gasztronómiai élményt ígér a rendezvény. A Pálinka Fesztivál során a hazai pálinkafőzők legjava mutatja be a termékeit és mellettük a kézművesek vására is várja az érdeklődőket.

 

Korok Fesztiválja; június 07. – június 09.; Balatonfüred; www.reformkor.hu; A rendezvény célja a hagyományok csokorba fűzése, újrafelfedezése és megtanítása a jövő nemzedék számára. A két napos rendezvényen a római kortól egészen a 19. századig terjedő időszakról láthatnak átfogó képet a fesztiválra látogatók. A hagyományőrző társaságok korhű ruhákban vonulnak fel és változatos bemutatók keretében ismertetik meg azt a korszakot, melyet képviselnek. A programok között szerepel a Táltos dobosok bemutatója, reneszánsz táncok, királyi lakoma, zenés táncjáték, ének együttes fellépése. Jöjjön el családjával, barátaival és legyen részese ennek az időutazásnak.

 

Levendula Fesztivál; június 16. – június 22.; Tihany; www.tihany.hu; A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Az első levendula fesztivál 2005-ben volt, sok-sok érdeklődővel és nagy sikerrel. A program szervezésében szorosan együttműködnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal. Az ő segítségükkel valósul meg a Fesztivál fénypontja, a levendula-aratás, melynek során az érdeklődők kipróbálhatják ezt a munkát is.

 

IX. Térzene Fesztivál; június 18. – június 21.; Balatonföldvár; www.balatonfoldvar.info.hu; A rendezvényen többségben vannak a fúvószenekarok, ennek oka egyszerű: a fizikai korlátok nekik kedveznek leginkább. Ettől függetlenül bárkit szívesen látnak a fellépők között a szervezők, idén is sikerült igen változatos formációkat felvonultatni, lesznek országos hírű együttesek és helyi, környékbeli bandák is. Napközben hagyományosan a strandolás és a gyermekprogramok kerülnek középpontba, délután azonban fokozatosan veszik át a stafétát a különféle zenei produkciók. A csúcspontot minden este egy-egy nagykoncert jelenti, mely után még késő éjjelig rophatják a táncos lábú zenekedvelők élőzenére.

 

Balatoni Hal- és Borünnep; június 19. – június 22.; Balatonfüred; www.balatonfured.hu; A kezdeményezés mára Balaton-felvidéki és kisrégiós ünneppé alakult, ahol egy jó pohár bor mellett cserélhetünk eszmét jelenről, jövőről vagy a múltról. A programok Füred mellett Csopakon, Tihanyban és Paloznakon is zajlanak. A borbemutatók és borvásár mellett számos más rendezvény várja az érdeklődőket. Az idei évben Lestyán-Goda János kültéri halszobrai láthatóak lesznek a Vaszary Villa kertjében.

 

Surf Beach Fesztivál; június 19. – június 22.; Balatonfűzfő; www.beachfeszt.hu; A rendezvény célja, hogy a nyári előszezonban minőségi Balaton parthoz köthető programokat nyújtson az aktív szabadidő hasznos eltöltésére, az embereket közelebb hozza a Balatonon űzhető sportokhoz, mint például szörfözés, vitorlázás, wakeboardozás, Stand Up Paddle, kerékpározás, így e sportágakban nem csak versenyek, hanem bemutatók, kipróbálási lehetőségek is lesznek. Fellépők közül csak néhány: Brains, Hősök, Delta, Carbonfools, James Zabiela (UK), Bárány A., Julia Carpenter, Chris Lawyer, Dandy, Newik és még sokan mások. Indítsuk ismét együtt a nyarat június 19 és 22 között a Beach Fesztivállal! Nappali programok ingyenes / éjszakai rendezvény látogatása belépőjegy megváltásához kötött. https://www.facebook.com/beachfesztival

 

Pünkösdi Tor-túra; június 7.; Egerszalók; www.egerszalok.hu; A Tor-Túra során helyi ételkülönlegességeket kínálnak a vendégek számára, melyeket az egyes vendégházaknál lehet elfogyasztani. Emellett számos színvonalas kézműves foglalkozással és színházi előadással örvendeztetik meg az ide látogató vendégeket.  

 

Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál; június 13-22.; Miskolc; www.operafesztival.hu; Nevükben a „plusz" utal a Bartók utáni operaéletre. Arra, hogy az operaműfaj jövője a széles tömegeket megszólítani képes népopera megszületésén, valamint az olyan előadásokon múlik, amelyek a legszélesebb közönség számára teszik elérhetővé az operát. Leghangosabb sikereiket ingyenes, szabadtéri operaelőadásaikkal érték el, amely a nézők számára utalva az „ezrek operája" néven vonult be a köztudatba. Cél, hogy az Operafesztivált mindenki magáénak érezze, igazi részt kapjon belőle akár a miskolci színház falai között, akár a szabadtéri produkciók alkalmával.                                                                                                                                                               

Nyeregszemle és Hortobágyi Lovasnapok; június 20-22.; www.hortobagy.eu; 2014 júniusában a Nyeregszemlével karöltve megrendezett 48. Hortobágyi Lovasnapok gazdag programkínálattal és kirakodóvásárral várja a lovaglás szerelmeseit, a több mint 300 éves Mátai Ménes lovaspályáján. A rendezvény idején elvegyülhet a kézműves és kirakodóvásárban, jellegzetes pusztai, hortobágyi ételeket kóstolhat.                                                                                           

Debreceni Nyár – Debreceni Cívis Korzó; június 20.- augusztus 9.; Kossuth tér; www.fonixinfo.hu; Hagyományos kézműves kirakodóvásár, gyermekmatinék, folklórbemutatók, népzenei, könnyű- és komolyzenei koncertek várják a látogatókat                                                    

 

Öhön főző verseny, NNTE Nóta; június 21.; Hajdúnánás; www.hajdunanas.hu; Hajdan, amikor esténként pásztortüzek gyúltak a nánási határban, előkerült a száraztíszta, a kolompír és valami zsírozó, öhönt főztek estebédre a pásztorok. Na persze a tűzrevalóról is a természet gondoskodott taposott ganyé, vagy marhalepény formájában. Ez és talán a nyáron megavasodott szalonna adott különleges ízt az öhönnek. Öhön és nem slambuc, mint azt nagyon sokan hívják manapság.        

 

Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja; június 21-28.; http://www.kisvarda.szinhaz.hu; A fesztiválon több szomszédos országban működő magyar nyelvű színházak mutatkoznak be, széles körű műfaji kínálattal. A színházi előadások mellett gyerekprogramok, kiállítás, koncertek, gasztronómiai bemutatók is várják az érdeklődőket.

 

Pécsi Nyári Színház; június 14. – augusztus 10.; Szabadtéri Színpad, Anna-udvar; www.pecsinyariszinhaz.hu; Az 1978-ban létrehívott Pécsi Nyári Színház, névváltoztatások után, 2012-től ismét az eredeti „márkajelzéssel" várja a Nagyérdemű Publikumot a Kultúra Városában. A Pécsi Nyári Színház a város kulturális életének – művészeti és turisztikai szempontból egyaránt – kiemelkedő jelentőségű eleme. Az előadások a Pécsi Országos Színházi Találkozó zárását követően láthatóak a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon és az Anna Udvarban. A Pécsre, Baranyába látogató vendégek fürdőzéssel, kirándulással, városnézéssel, a megye szép borainak kóstolásával eltöltött napjait méltóképpen koronázza meg a semmihez sem fogható élmény, a nyáresti varázslat, a színház, melynek kupolája a csillagos égbolt.

 

Fishing on Orfű; június 18-22.; www.fishingonorfu.hu; Újra összeáll az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb hazai formációja, a Kispál és a Borz. 2014-től évente egyszer, kizárólag a Fishingon Orfű nulladik napján ad majd összesen 3 tematikus koncerteket a zenekar. Ha egy zenéhez és bulizáshoz is értő brigád szervez egy nagyobb nyári összezörrenést, akkor jó eséllyel egy eszméletlen hangulatú fesztivál fog születni, pont olyan, mint a Pécs melletti Orfű – egész pontosan a Panoráma Camping – legállatabb nyári lakója, a FishingOnOrfű vagyis a FOO. Mert született egy új fesztivál, az alterfeszt, ahová sorra járulhat a hazai alternatív zenekarok színe java, hogy a Mecsek árnyékában egy olyan barátságos fesztivált csináljon, hogy mind a két fülünket – a kevésbé vad adottságú többség esetében mind a tíz ujjunkat – megnyaljuk.

 

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé; Békéscsaba, Városi Sportcsarnok zöldövezete; június 12-15.; www.csabaisorfesztival.hu; Az ország legnagyobb sörfesztiválja, az egyik legkedveltebb nyárnyitó élménye már 2001-óta, a Csabai Sörfesztivál, ahol a literes korsókba csapolt ambrózia és a mesterszakácsok szaftos csülökremekei kötnek olyan barátságot, amelynek valamennyi Békéscsabára látogató garantáltan részese akar lenni.

 

XVI. Karcagi Birkafőző Fesztivál; június 27-28., www.karcag.hu; A jellegzetes kunsági étel készítésének tudománya évszázadokon át apáról – fiúra öröklődött. Erre a hagyományra épült a karcagi birkafőző verseny, ahol a legjobb „birkatestet" főző felnőttek,- az utóbbi években már a diákok is- mérhetik össze tudásukat. A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya 2010-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A birkafőző verseny mellett sor kerül a jászkun kerület hímzéskultúrája – kiállítás megnyitására és a jászkunság élő öröksége tudományos ülésre is. A nagyközönséget pedig számos szórakoztató program várja.

 

VIII. Abádszalóki Kompér Fesztivál; június 28.; Tisza-tó strand; www.abadszalok.hu/komper; Burgonya felhasználásával készült ételek kóstolása a Tisza-tó Strandon. Megtudhatjuk, hogy ebből az egyszerű alapanyagból milyen sokféle, finométel készíthető.

 

Csipkeverők IV. Országos Találkozója; június 28.; Abádszalók; www.abadszalok.hu; A bemutatóval egybekötött találkozóra az öt abádszalóki csipkeverő mellett érkeznek még Atkárról, Budaörsről, Nagykátáról, Dunaújvárosból, Szegedről, Putnokról, Karcagról, Kunhegyesről, Törökbálintről és Jászalsószentgyörgyről is ezt a szép kézimunkát szeretettel és nagy-nagy türelemmel készítő lányok, asszonyok.  

 

Pápai Játékfesztivál; június 12-15.; www.papa.hu; A fesztivál vezérfonala a „homo ludens" gondolat középpontba állítása, az együttes játék, a kreativitás, a mozgás és a sportolás örömének biztosítása a legkisebb korú gyermekektől egészen a szépkorúakig. A tartalmas szórakozást jelentő, széles műfaji skálán mozgó programok (zene, tánc, képzőművészet, film, pódiumműsorok, folklór) kínálata mellett megtaláljuk az egészséges életmódra történő fokozott odafigyelést és a vidék szokásaiból, kincseiből fakadó hagyományápolás elemeit is.

 

15. Tatai Sokadalom; június 13-15.; Angolpark; www.kenderke.hu, www.tataisokadalom.hu; A Tatai Sokadalom össznépművészeti fesztivál. Minden érdeklődő láthat díjazott néptánc együtteseket, meseelőadásokat, táncszínházas produkciókat. Hallhat népzenei és világzenei koncerteket, megvásárolhatja a kézműves mesterek zsűrizett munkáit, és megkóstolhatja a hagyományos módon elkészített ételeket

 

Kabóciádé Családi Fesztivál; Június 14-15.; Veszprém; www.kabocababszinhaz.hu; A fesztivál idejére a helyszín átalakul Kabóciádévá, Boróka tündérkirálynő és Habakuk tündérkirály csodálatos birodalmává. A tündéri uralkodók vendégül látják birodalmuk mutatványosait, játékmestereit és mindenféle varázsportékák készítőit, vidáman kínáló árusait.

 

Koronázási Hétvége Gödöllőn; június 7-8.; ; Idén is megrendezésre kerül a gödöllői Grassalkovich-kastélyban a koronázási hétvége. A kastély 1867-ben, koronázási ajándékként került Erzsébet királyné és I. Ferenc József használatába. Erre – a kastély életébe jelentős változást hozó – eseményre emlékezünk minden évben a koronázási szertartás felelevenítésével, kellemes kikapcsolódást kínáló hétvégi családi programokkal. Az estét legnépszerűbb operettek válogatása zárja.

http://www.kiralyikastely.hu/tartalom.223.koronazasi_hetvege_junius_8-9

 

Borvidékek Hétvégéje 2014; június 7.; www.borvidekekhetvegeje.hu; Sokszínű, ingyenes kulturális programokkal várják a családokat, a szakmai közönséget és a bort kedvelőket az Orbán-tér környéki hangulatos, összefüggő pincesoron Monoron, június 7-én, szombaton 10 és 20 óra között. A borkínálásra a helyi borosgazdák pincéiben kerül sor, ők lesznek az országból érkező vendég borászok vendéglátói. A rendezvényt színes borrendi felvonulás, borrendi tagavatás és fúvószenekari koncert nyitja Monor város főterén. Ezt követően a Monori Pincefaluban vetlékedők, kirakodóvásár, ajándéktárgyak, állatsimogató, „Strázsa-hegyi mini vidámpark", kézműves foglalkozások, népi mesterségek bemutatói, méhészeti termékek bemutatója, helyi több évtizedes múltú mézeskalácsosok és persze autentikus zenei programok, néptáncosok, vidám, családias forgatag és kiváló hangulat várja az érdeklődőket.  Monoron a távolságok leküzdésében egész napos kisvonat járat lesz a látogatók segítségére a Vigadó – Orbán-tér útvonalon.

 

Pünkösdi Sokadalom, Szellemi Kulturális Örökség Nemzetközi Találkozója; Szentendre; június 8-9.; http://skanzen.hu; A magyarországi közösségek mellett nemzetközi vendégek is bemutatják a pásztorélettel kapcsolatos örökségüket, így júniusban megismerhetjük Horvátország "karneváli harang felvonulás"  néprajzi örökségét, Olaszországból aCanto a tenore – Szardíniai pásztorénekek hagyományát és Szlovákiából a „Fujura" fúvós hangszerének és zenéjének örökségét.

 

IV. Budavári Sörfesztivál; június 12-15.; http://budavarisorfesztival.hu; A Budavári Sörfesztivál 2014-ben már negyedik alkalommal várja a tikkadt sör-rajongókat, és szerencsére a tavalyi évhez hasonlóan idén sem kell a nyár végéig tűkön ülnünk, már az évszak elején csillapíthatjuk szomjunkat – és persze fesztiválhiányunk – a Budai Várban.

 

Budapesti Nyári Fesztivál 2014; június 15 – augusztus 26.; www.szabadter.hu; 2014-ben is ismét változatos programokkal várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztivál. Néhány program a sok közül – a teljesség igénye nélkül: az opera rajongóinak nagy örömére idén is színpadra állítják Verdi Aidáját, valamint Bizet legkedvelteb operáját, a Carment. Ugyancsak színesíti a programot a Budapest Jazz Orchestra előadása és az egyik legismertebb musical klasszikus a My Fair Lady musical is, amit majd a Margitszigeten láthatunk. A kiemelt előadásokra már lehetőség van jegyet vásárolni.

 

Aerodrome Fesztivál; Budapest; június 16.; www.aerodrome.hu; A legendás Aerodrome Festival 2014-ben Magyarországon is megrendezésre kerül. A tavaly a hamvaiból újjáéledt kultikus rendezvény alaposan nekilátott a hódításnak és idén a Budapest Parkba is elér. A gigászi 'anya'-fesztivál 2004-ben osztrák földön született meg, s már az első évében az osztrák Rock am Ringként emlegették, hiszen naponta 65-75000 látogató is befutott a fesztiválra, valamint széles körben ismert rock és metál együttesek léptek fel. Az idei fellépők között szerepel Budapesten a Limp Bizkit és Rob Zombie is.

 

Gyerek Sziget 2014; június 7-29. minden szombaton és vasárnap 10:00-18:00-ig; www.sziget.hu/gyereksziget; Egy hónapon át minden szombaton és vasárnap program program hátán, egymást érő játszóházak, kézműves foglalkozások és megannyi elképesztő és kalandos helyszín várja a gyerekeket. A Gyerek Sziget minden ízében család és gyerekbarát. A programok és helyszínek ingyenesen látogathatóak, és reggeltől estig egy fergeteges kaland várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

VII. Ceglédi Bor- és Laskafesztivál; június 20-22.; www.laskafesztival.cegled.hu; A messze földön híres ceglédi gasztronómia fesztivál idén már hetedik alkalommal kerül megrendezésre. A hagyományos főzőversenyek mellett idén is számos szórakoztató családi és gyermekprogram várja majd a résztvevőek és a szervezők szorgos munkájának köszönhetően a színpadon sem lesz hiány híres és kedvelt fellépőkben. A Bor- és Laskafesztivál programjaihoz 2014-ben csatlakozik a II. Ceglédi Vágta, így fonódik össze Cegléden a gasztronómia, a sport és a lóverseny.

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.