Régiónként ilyen jelentős különbségek mutatkoznak, így például egy lakás kétszer annyit ér Pest megyében, mint Baranyában, egy budapesti ház tulajdonosa pedig két és fél Nógrád megyei házra cserélhetné ingatlanját. Az alábbiakban az elmúlt egy év ingatlanpiacát vizsgáljuk.

 

Régiónként ilyen jelentős különbségek mutatkoznak, így például egy lakás kétszer annyit ér Pest megyében, mint Baranyában, egy budapesti ház tulajdonosa pedig két és fél Nógrád megyei házra cserélhetné ingatlanját. Az alábbiakban az elmúlt egy év ingatlanpiacát vizsgáljuk.

 

Házat tessék!

A tavalyihoz képest kétszeresére nőtt az ingatlanhirdetések száma.

Egy év alatt számos régióban megugrott az eladásra kínált ingatlanhirdetések száma. Az egyes megyék között lehetnek eltérések, de jól látható a tendencia, hogy az emberek szabadulnának ingatlanjaiktól. Budapesten és Pest megyében például nagyjából kétszer annyian adnák el lakásukat vagy házukat, mint az előző évben. A négyzetméter árak mégsem csökkennek drasztikusan.

 

Míg az ingatlanhirdetések száma országszerte növekedett, az eladási árak nem csökkentek – derül ki a Jófogás.hu statisztikájából, amely régiónként vizsgálta az elmúlt egy év ingatlanpiacának tendenciáit. Megyei szinten jelentős árkülönbségek mutatkoznak; a legszembetűnőbb talán a Baranya megyében és a Pest megyében kínált lakások összehasonlítása. Míg Pest megyében idén szeptemberben a lakások átlagos ára 191 ezer forint/m2 körül mozgott, addig Baranyában a vásárlók egy négyzetméterre 80 ezer forinttal számolhattak.  Ennél is nagyobb eltérés mutatkozik a budapesti és Nógrád megyei házak esetében, amelynek átlagára Budapesten 220 ezer Ft/m2, Nógrádban viszont mindössze 88 ezer Ft. Érdemes egy percre elgondolkodni, hogy eszerint egy budapesti ház árából két és fél házat vásárolhatunk Nógrád megyében – de egy lakás is kétszer annyit ér Pest megyében, mint Baranyában…

 

„Mivel az elmúlt egy évben jelentősen növekedett az eladásra kínált ingatlanok száma, azt várnánk, hogy a négyzetméter árak ennek arányában csökkentek. Nem így lett, sőt egyes régiókban inkább nőttek – fedi fel Budai László, a kimutatást készítő Jófogás.hu ügyvezető Igazgatója. –  Míg tavaly nagyjából 184. 700 Ft-ba került egy budapesti ingatlan átlag négyzetmétere, addig idén már 17 ezerrel többet kell fizetni érte, de Bács-Kiskun és Baranya megyében is pár ezer forinttal nőtt a tavalyi négyzetméter ár. Ez azt is jelentheti, hogy most valamivel többet kaphatunk ingatlanainkért, mint tavaly ilyenkor."

 

Hozzá kell tenni, hogy akadnak azért olyan régiók is, ahol megközelítőleg ugyanannyit kérnek az ingatlanokért idén is, sőt néhol pár ezer forintot spórolhatnak a vevők. Igaz ez Komárom-Esztergom megyére, ahol 5 ezer forinttal kevesebbe kerül egy négyzetméter, vagy Fejér megyére, ahol jelentősen, 23 ezerrel lett olcsóbb az ingatlanok négyzetméterenkénti ára – derül ki a jofogas.hu/trendek oldalról, amely számos egyéb ingatlan és ingóság piaci trendjeinek kimutatásához nyújt felületet. A szabadon paraméterezhető kutatások Magyarország legismertebb apróhirdetési oldalának felhasználói szokásait veszik alapul.

 

Summa summarum, 2013 szeptemberében a főváros mellett Pest, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye került a legdrágább ingatlanok dobogójára, a legolcsóbbak térképén pedig Nógrád megye mellett Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megye látható.

 

A közeljövőben a gépjármű és az álláshirdető piac feltérképezése várható – tudtuk meg Budai Lászlótól.

http://www.jofogas.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük