Az 58 éves Déry Tibor 1952-ben egy baráti összejövetelen találkozott először a 33 éves Kunsági Máriával. Az író éppen válófélben volt második feleségétől, a színésznő is túl volt már egy házasságon és több szerelmi kapcsolaton.

Az 58 éves Déry Tibor 1952-ben egy baráti összejövetelen találkozott először a 33 éves Kunsági Máriával. Az író éppen válófélben volt második feleségétől, a színésznő is túl volt már egy házasságon és több szerelmi kapcsolaton.

A kiskunmajsai malomtulajdonos lánya viszonylag későn, 25 évesen került a színészi pályára. A feltűnően szép lány a Vígszínházban kezdetben jó szerepeket játszott, mellette modellkedésből, reklámokból élt. Ahogy a naiva-szerepek lassan elfogytak, átkerült az Operettbe, ahol jelentéktelenebb feladatok várták. „Déry Tibornál ebédeltem, fantasztikus ember. És milyen nagy író! Mindenki csodálja, én is. Még aznap a barátnője lettem.” – írja naplójában Mária, vagy ahogy eredeti neve (Hullman Erzsébet) után mindenki hívta, Böbe.

Kezdetben könnyű kapcsolatnak indult a viszonyuk. Böbének imponált az ismert író közeledése, Tibornak pedig a játékos, vidám, fiatal színésznő vonzalma. Déryt kortársai nőcsábásznak tartották, a fiatal barátnő nem keltett különösebb meglepetést. Erről később így vallott az író: „Fiatalabb koromban Don Juannak tartottak, oktalanul. Hűséges természet vagyok, ami kizárja, hogy bármikor is nőcsábász lehettem volna. Noha voltak szerelmeim… De azok őszinték voltak, egy életre szóltak, amíg amíg végük nem szakadt. Többnek éreztem magamnál azt, akivel szerelembe estem, tehát nem lehettem Don Juan.” Mindenesetre a kalandból szerelem lett, Déry megkérte Böbe kezét. „Sose legyek boldogabb, mint veled vagyok immár egy éve”, – írta válaszában a nő.

A házassági tervre Déry barátai megbotránkoztak, a nem különösebben művelt, impulzív színésznőt nem tartották az íróhoz valónak. „Böbe ellen egész írói összeesküvés bontakozott ki” – jegyezte fel Méray Tibor. „Örkény István és mások teljesen fel voltak háborodva. Abból indultak ki, hogy Böbe … megfogta magának az idős írót, csak a hírnév és a pénz érdekli. Erősen melléfogtak, mert Böbe nagyon jó feleségnek bizonyult.”

1955. novemberében kötöttek házasságot. Boldogok voltak, gyerek híján kutyájukat, Nikit kényeztették. Másfél évet élhettek együtt: Déryt az 56-os forradalomban vállalt szerepe miatt 1957-ben letartóztatták, és kilenc év börtönre ítélték. Első levele a feleségének szólt: „Édes kis Böbém, egyetlenem! Legfőbb mondanivalóm számodra, hogy nagyon szeretlek, nagyon boldog vagyok veled, s hogy további életem során egy percig sem akarnék nélküled élni. … szerelmedre, derűdre olyan szükségem van, mint a levegőre.”

Déry édesanyja 93 éves volt, egy fiát már elveszítette, ezért Tibor nem akarta, hogy a letartóztatás híre sokkolja. Külföldi filmforgatásokról írt leveleket, Böbe pedig eljátszotta a neki írt szerepet a kegyes hazugságokban. Akárcsak Déry, aki a börtönben egyre betegebb lett, de folyamatosan feleségét bíztatta: „Sohase gondoltam volna, hogy ez az öregedő szív még ennyi szeretetre képes, s hogy ennyire be tudod tölteni. … Nehéz sorsot kaptál tőlem, édes egyetlenem.”

Böbe sokáig nem merte elárulni Tibornak, hogy a mama az óvintézkedések ellenére meghalt. Mindent követ megmozgatott férje ügyének méltányosabb kezeléséért. Ontotta a leveleket, hol a politikai bizottságnak, hol Kádárnak, hol Hruscsovnak írt. „Életemmel tudom garantálni, erre önnek szavamat adom, hogy a hátralévő életében munkájával tesz tanúbizonyságot a kommunizmus ügye mellett.” – írta kétségbeesésében a szovjet pártfőtitkárnak.

A nemzetközi tiltakozások és Böbe kitartása végül eredményt hoztak: a 66 éves író 1960-ban egyéni kegyelemmel szabadult. Hazatérése történetét a magyar irodalom egyik legszebb elbeszélésben, a Szerelem-ben írta meg, amelyből Makk Károly rendezett halhatatlan filmet. Hogy Hruscsov megkapta-e Böbe levelét, nem tudjuk, de ígéretét számon kérte rajta a hatalom. Nem akarta újra elveszíteni a férjét, ezért óvta, sőt tiltotta az ellenzéki mozgalmaktól és akcióktól.

Amikor Déry alá akarta írni a Charta '77 ellenzéki szolidaritási nyilatkozatot, felesége eltántorította a szándékától. Sőt, Aczél György Böbén keresztül azt is elérte, hogy az akkoriban külföldön legismertebb magyar író az osztrák tévében elhatárolódjon az akciótól. A felvételen látszik, ahogy Déry kényszeredett nyilatkozata közben kinéz a feleségére, és megkérdezi: elég lesz már? Nehéz eldönteni, hogy kinél volt ebben a pillanatban a morális igazság.

Amikor Déry néhány hónappal később meghalt, az addig egészséges, mindössze 58 éves Böbe szinte azonnal súlyosan megbetegedett. Másfél évvel élte túl a férjét.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük