2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy fénykép a múltból: Nemes Nagy Ágnes

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65360"><img class="image image-preview" src="/files/images/nemersn.preview.jpg" border="0" width="255" height="190" /></a></span>Egy talált levél 1943-ból. Szerb Antal írta a 21 éves Nemes Nagy Ágnesnek a munkaszolgálatból. Egy nagyon sürgős, létfontosságú feladat. Néhány vers kéne. A talált képen Nemes Nagy Ágnes talán '46-ban.

nemersn.previewEgy talált levél 1943-ból. Szerb Antal írta a 21 éves Nemes Nagy Ágnesnek a munkaszolgálatból. Egy nagyon sürgős, létfontosságú feladat. Néhány vers kéne. A talált képen Nemes Nagy Ágnes talán '46-ban.

nemersn.previewEgy talált levél 1943-ból. Szerb Antal írta a 21 éves Nemes Nagy Ágnesnek a munkaszolgálatból. Egy nagyon sürgős, létfontosságú feladat. Néhány vers kéne. A talált képen Nemes Nagy Ágnes talán '46-ban.

Kedves Ágneske,
visszaélve eddigi szíves ügybuzgalmával, további szívességeket kell kérnem. Úgy volt, hogy egynapi szabadságot kapok, és magam elintézhetem ezeket a dolgokat, de nem sikerült a szabadságot megkapnom, és most Magában van minden bizalmam. A köv. versek eredeti szövegére lenne szükségem:
Lafordue: L'hiver qui vient
Poe: Ulalume
Ez eddig nem nehéz, ezt könnyen megtalálja az Egyetemi Könyvtárban. Na de most jön a nehéz: keresse meg a köv. versek eredetijét, melyeket én csak Kosztolányi fordításában ismerek:
V. Hugo: Az éj, az éj, az éj (bent van az Illyés-féle antológiában is)
Carducci: Ritornel

(Így hangzik:
Ó sápadt orgona,
A csillagok a tengerárba hullnak
s kihül szivem a vágyak otthona,
– ez az egész.)

Kedves Ágneske, és mindez ráadásul elég hamar kellene nekem. Ha szép kis írásával leírja a verseket, azt hiszem, nem is kell legépelni, csak arra kérném, hogy a papirosnak csak az egyik oldalára írjon.
Amennyiben valami nehézség merül fel, hívjon fel telefonon; talán péntek este is otthon vagyok, de szombat délután minden valószínűség szerint, továbbá vasárnap délelőtt.
Egyébként úgy hírlik, és nagyon bízom benne, hogy rövidesen leszerelnek bennünket.
Ágneske, tudom, hogy nagy és unalmas feladatot rovok Magára, röstellem is, de mit csináljak… Elnézését kérem és
Budapest, 1943. X. 6.
kezét csókolom
Szerb Antal

 

Készítette: Nyáry Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.