Három a magyar igazság és Ludas Matyi is háromszor vert rá Döbrögire, hát én is háromszor fáztam rá és áztam el a Budai Gourmeten! A vasárnap délelőtti eső sem vette el a kedvem és miként korábbi szösszenetemben írtam, a harmadik napon is meglátogattam a Millenárison kedvenceimet.

 

Három a magyar igazság és Ludas Matyi is háromszor vert rá Döbrögire, hát én is háromszor fáztam rá és áztam el a Budai Gourmeten! A vasárnap délelőtti eső sem vette el a kedvem és miként korábbi szösszenetemben írtam, a harmadik napon is meglátogattam a Millenárison kedvenceimet.

 

Első utam az általam eddig mellőzött sörök felé irányult és örömmel konstatáltam, hogy ujjé, nemcsak a Ligetben jó, hanem itt is, hiszen nagyszerű a választék. Volt ott közel harminc fajta belga sör, köztük a Delirium tremens, sőt Somersby erős ízű és aromájú alma cider, amit úgy minősítettek, hogy a frissitő pezsgés és természetes íz a jó tulajdonsága. Kacérkodhattam az Erdingerrel, Bitburgerrel, Kaltenberg ászokkal, kölesessel, hogy csak néhányat említsek. Egy sörbarát ragadta meg nézelődés közben a karom és rám kérdezett, hogy tudja uram mi a baj ezzel a Gourmettel? Miután széttárt kezemmel adtam tudtára, hogy nem sejtem nemtetszésének okát, folytatta: Hát az a baj, hogy közel három rongy a beugró és ezért csak egy üres poharat kapok, amit ugyebár otthonról is hozhatnék. A pohár pedig üresen nem ér semmit, azt fel kell tölteni – mondta. Ha nem lennének ilyen jó haverjaim, akik segítenek a teletöltésben, akkor szomorkodva mehetnék haza, mint egy letört Cézár, hogy jöttem, láttam, de nem ittam semmit. Elgondolkodtató vélemény, igazából én is többet láttam és keveset kóstoltam, jobb lett volna ezt fordítva leírnom.

 

Eddig még nem is említettem, de volt ott kisüzemi eljárással készült szűrt világos sör kézműves sörfőzdéből, aztán Hammurappi Álma fantázianevű intenzíven komlózott, szűretlen félbarna sör, Sörapu Narancsos-mézes Gyömbérsöre, tokaji aszú felhasználásával készült világos sör, a Korty és most már kiszáradt torkommal nem tudom folytatni a felsorolást. Mindenesetre nagyon tetszett, hogy a sörök készítője, mint sörapu volt feltüntetve a cégéreken.

 

A sörös szekcióból egyenes út vezetett a Wamp- spájzhoz, amire már előző nap is felfigyeltem, hogy ott rengeteg tanulnivaló akad a helyes táplálkozással kapcsolatban. Nagy betűkkel juttatták eszembe, hogy „Azzá leszel, amit eszel.” Ebből kifolyólag volt ott minden, ami bio, csak néhányat említve, a tönköly liszt, a kenyérliszt, hajdinatöret, kukoricadara, magok, pelyhek, pékárúk, sütemények, no meg olajok. Néhány nagyon hasznos tudást, amire felhívták a figyelmem, megosztanék Önökkel. Nos, a szőlőmag-, dió-, mandula-, mogyoró- és mákolaj egyaránt értékes mind gasztronómiai, mind élettani szempontból. A mák igen nagy kincs a magyar – és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté. Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag.

 

Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

 

Hogy teljes legyen a kép, rátaláltam az étrend kiegészítőkre, amelyekről ugyancsak fontos dolgokat tanultam, például:

 

A feketeszeder és a feketeribizli rendszeresen fogyasztva:

         védik a hajszálereket, erősítik azok falát

         baktériumölő hatásuk rendkívüli

         megszüntetik a gyomorsavtúltengést

         immunserkentők, gyulladáscsökkentők és daganatmegelőző

         magas C-vitamin, VAS, és antioxidiáns tartalommal rendelkeznek.

 

Ezek után vissza kellett rázódnom a valós, otthoni étkezési szokásaimhoz és a Miele gasztroszínpadhoz igyekeztem, bízva a különleges főzőcske illatában. Hát… éppen Gabonakonyha volt Soós Atilla ételreformerrel. A pénteki receptet már figyelmükbe ajánlottam, ezért most következzék szombatról két könnyű, nyáresti, gyümölcsös édesség.

Édesburgonyás kocka marinált cseresznyével
Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 17 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,2 dl tej
  • 30 dkg édesburgonya reszelve

A cukrot a tojást és a vajat habosra keverjük. A lisztet a sütőporral, a tejjel és a reszelt édesburgonyával összekeverjük, majd a tojásos masszához öntjük, jól összedolgozzuk.
200 °C-on, 18-20 percig sütjük. Pálinkában áztatott cseresznyével tálaljuk.

Pekándiós csokoládépuding
8 személyre / Párolási időtartam: 30 perc / Adagonként: 1455 kJ /348 kcal
Hozzávalók:

  • 100 g étcsokoládé
  • 5 tojás
  • 80 g vaj
  • 80 g cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 80 g darált pekándió
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 5 tojásfehérje
  • vaj a kikenéshez
  • porcukor

Olvasszuk fel az étcsokoládét és válasszuk szét a tojásokat. A vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot keverjük habosra, adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük össze. A pekándiót és a zsemlemorzsát a kihűtött csokoládéval együtt forgassuk a vajas-tojásos masszába. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk a masszába. Kenjünk ki vajjal 8 felfújtformát vagy csészét és szórjuk be porcukorral. A csokoládémasszát osszuk szét a felfújtformákba, hőálló fóliával fedjük le, és a rácsra helyezve pároljuk meg.
Beállítás: 90°C
Időtartam: 30 perc

Megéri a fáradozást, nagyon finom!

 

Sajnos a látogatásom itt véget ért, sötétedni és dörögni kezdett, majd szemerkélve megindult az eső. Félve az ismételt elázástól, sietősre fogva lépteimet magam mögött hagytam a Budai Gourmetet. Mára csak az emléke maradt a rengeteg fotóval, melyekből néhányat Önökkel is megosztok. Jövőre pedig ugyanitt, ugyanekkor találkozhatunk?

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük