Ülök itt a sarokban, és szívom a szivaromat. – itt még szerencsére nem ért utol a modern fajgyűlölet, a dohányzók életből való kitiltása. Ekkor hallom, hogy a rendvédelmi szakszervezetet egyik prominens vezetője azt nyilatkozta: Ha a kormány nem tekint el a számukra hátrányos helyzetet eredményező „reformoktól” akkor nem tudja a biztonságot garantálni, mert a rendvédelmiek "szabadcsapatokat” alakítanak, ami felett nincsen ellenőrzése.

 

Ülök itt a sarokban, és szívom a szivaromat. – itt még szerencsére nem ért utol a modern fajgyűlölet, a dohányzók életből való kitiltása. Ekkor hallom, hogy a rendvédelmi szakszervezetet egyik prominens vezetője azt nyilatkozta: Ha a kormány nem tekint el a számukra hátrányos helyzetet eredményező „reformoktól” akkor nem tudja a biztonságot garantálni, mert a rendvédelmiek "szabadcsapatokat” alakítanak, ami felett nincsen ellenőrzése.

 

Orbán Viktor kijelentése, mely szerint a rendészetieknek a rend pártján kell állniuk, úgy tűnik méltó válasz erre, ha a rendvédelmis vagy rendvédelmi nyugdíjas törvénybe ütközőt cselekedik az dezertálás. Csak éppen Viktor fejében nem fordult meg, képes-e egy ilyen, a rendvédelmisek által kialakított esetleges puccshelyzetet, vagy éppen kilengéseket kezelni?

 

http://hirszerzo.hu/belfold/20110605_orban_viktor_rendvedelem

 

 

Azt tudjuk, hogy ezen szervezetek azonnal, minden ellentétet félretéve zárják soraikat, egymásért lopnak, csalnak hazudnak. Így gyakorlatilag nem felelősségre vonhatóak, mert nem veszik figyelembe az ehhez szükséges dolgokat. Például nem tanúskodnak egymás ellen, nem vallanak egymás ellen. Ez a stratégia hatásos, ezt számos hazai (csapaerős) rendőrök elleni sikertelen eljárás, majd az, hogy a tűzcsapnyitogatós tüntetést nem követték felelősségre vonások, bizonyítják.

 

De mit is tehet ellenük Orbán Viktor? Jó érzékkel létrehozta –nulláról – a TEK-et, A Terrorelhárító központ azonban nem alkalmas a nagy létszámú zavargások megfékezésére. Ha ezt rendvédelmisek csinálják, akkor azt nem lehet elvárni, hogy a rendes rendőrség komolyabban bármit is fellépjen. (Síri csend van a korábbi egyetlen konkrét ügyben, amikor a tűzcsapnyitogatók  megverték a BRFK videósát, aki rögzítette az eseményeket…)

 

A rendes rendőrségi apparátus kiesik, sem a terrorvédelmi központ, sem pedig az újonnan létrejött HM Koronaőrség csak arra képes, hogy személyes biztonságukat és (esetleg a Parlament) biztonságát garantálja. Orbán Viktor nagy hibája, hogy elmulasztotta az állami átszervezés kapcsán – bár megtehette volna – létrehozni azokat a független erőket, amelyek egy ilyen helyzet kezelésére képesek lettek volna.

 

Nem véletlen, az Európai Unióban nem ennyire monolítikus a rendészeti erők tömbje mint Magyarországon. Most értettem meg csak miért. A hagyományos EU-s országokban vagy a rendőri erők vannak szegmentálva, vagy pedig teljes monolítikus, egymás ellen szükség esetén a fegyelmezésre is felhasználható erők jöttek létre. Ez lehet egy nagyon erős, akár csapaterőkkel is rendelkező Katonai Rendőrség-Ügyészég –Biróság, vagy pedig a legtöbb helyen meglévő Csendőrség, vagy akár több eltérő feladattal rendelkező Csendőrség. (A magyar hagyományoknak a Csendőrség-et tartalmazó modell a megfelelőbb) Ehhez természetesen egy megfelelő katonai törvénykezési rendszer is járul. Azaz a rendvédelmi szervezetek hierarchikusan a katonai törvénykezésbe tagozódnak be, amelyek egyrészt a civilek védelmét, másodsorban a szükség esetén nagyobb jogi fenyegetettséget jelent a rendbontó, erőszakoskodó rendvédelmiekkel szemben.

 

A Kelet Európa klasszikus, és legrosszabb hagyományain alapuló megoldás a megfélemlítés a fenyegetés  csak olaj a tűzre. Ilyen a Szima Judit ellen most folyó hűtlen kezelés címén lefolytatott eljárás, vagy az, hogy szelektíven választja ki a kormány tárgyaló partnereit. Ez a leszalámizás nem működik, éppen a nagyfokú belső, amúgy is meglévő összetartás miatt. Csakis azért nem, mert ezeknek a szervezeteknek sokkal jobb a stratégiai ismerete, gondolkodása, embereik stressz tűrő képessége.

 

Az egyetlen bevethető erő a Honvédség lehetne, ott ugyanis a külföldön szolgálatot teljesítő ezredeknél van tömegkezelő, konfliktuskezelő kiképzés, éppen annak okán, hogy őket ilyen területekre rendelik ki. De ők is érintettek a nyugdij „reformban”.

 

Valljuk be: a rendvédelmiek azért vállalták a  rossz körülményeket, a sokszor alkalmatlan parancsnokokat, és a még rosszabb fizetést, mert a biztos korai nyugdíj megfelelő vonzóerőt gyakorolt számukra. Éppen ezért a megoldás ebből a slamasztikából nagy valószínűséggel nem az az út amit Orbán Viktor felvázol, az korkedvezményes juttatások átváltozása, megélhetési konfliktusba hajszolása, hogy újra elmenjenek dolgozni. (De hova? Keretlegénynek, kápónak, a kényszer-közmunkások közé? Ez kétélű fegyver, mert a kormány ellen fordíthatja a a közvéleményt.) A megoldás  a kimenő rendszer garantálása – azaz az újonnan munkába lépőkre vonatkozzon, de akik megszolgálták azokra nem, és a adófegyverrel való fenyegetés visszavonása lenne.

 

És természetesen e mellett a lehető leggyorsabban a katonai törvénykezés átalakítása – azaz a rendvédelmi szervezetek dolgozói egységesen a katonai törvénykezés hatálya alá tartozzanak, megfelelő külön BTK-val,  és az ehhez tartozó megfelelő méretű és jogú katonai rendőrséggel.

 

Ugyanakkor nem ártana a megfelelően szegmentált egymást kiegyensúlyozó, szükség esetében egymás ellenében is felhasználható rendészeti erők létrehozása. Minimálisan a rendőrség-csendőrség-katonai rendészet hármasa. És nagyon tartani azt az elvet, hogy honvédséget soha semmilyen esetben sem vetni be belföldön, magyar polgárok ellen.

 

Éppen ezért nagyon figyelemmel, és semmiképpen sem a szokásos hatalmi arroganciával kell figyelni a témát, hiszen NEM AMATŐRÖK a szembenálló fél tagjai. A helyzet viszont elmérgesült. Senki senkiben sem bízik, mindegyik át akarja verni a másikat.

 

 

http://www.euroastra.info/node/50762

 

 

És itt az nem segít, hogy az emberek teljesen jogosan nagyon szeretnék, hogy a Kormány megnyirbálja a rendvédelmisek kiváltságait. Mint tudjuk a rendőrség a hatalom pittbullja, ami átvitt értelemben vonatkozik az összes rendvédelmi dolgozóra is. A pittbullokat pedig nagyon kemény kézzel kell fogni. De nem akkor amikor megvadult. Akkor már tehetlenek ellene. Előtte.

 

ADVOCATUS DIABOLI

http://blikk.hu/blikk_aktualis/veszelyes-rendorok-2054446

http://www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1579-forgatokonyv-demonstraciohoz-20110606.html  

 Újabb fejlemény a teljes elutasítás:

http://nol.hu/belfold/20110606-ferfi_modjara_mondanak_nemet_

http://www.origo.hu/itthon/20110606-mar-nem-hisznek-a-megegyezesben-a-rendvedelmi-szakszervezetek.html

 

 

Bohócforradalmat hirdettek Orbán ellen a rendvédelmi dolgozók:

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/bohocforradalmat-hirdettek-orban-ellen-a-rendvedelmi-dolgozok-350581

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük