2022.június.25. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy igazi „Kate” igaz történetei

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52512"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image24_2.jpg" border="0" width="446" height="202" /></a></span></p><p>Nincs egyértelműen hibás fél, ez sokszor tyúk vagy a tojás esete - vezet be Komlóssy Vera mediátor a kényes viták megoldásába. A Békét Bíró sorozat Kate Reed nevű főszereplője hasonló helyzetekkel találkozik, mint Vera a valódi életben, a munkája végzése közben. Kiderül a következőkben, hogy a tiszta kommunikáció hiánya miatt bele ragadhatunk egy szerelembe és a mediáció segítségével akár egy drámai válás is elkerülhető, és nemhogy nem válunk el, de még második nászútra is készülhetünk.

image24 2

Nincs egyértelműen hibás fél, ez sokszor tyúk vagy a tojás esete – vezet be Komlóssy Vera mediátor a kényes viták megoldásába. A Békét Bíró sorozat Kate Reed nevű főszereplője hasonló helyzetekkel találkozik, mint Vera a valódi életben, a munkája végzése közben. Kiderül a következőkben, hogy a tiszta kommunikáció hiánya miatt bele ragadhatunk egy szerelembe és a mediáció segítségével akár egy drámai válás is elkerülhető, és nemhogy nem válunk el, de még második nászútra is készülhetünk.

image24 2

Nincs egyértelműen hibás fél, ez sokszor tyúk vagy a tojás esete – vezet be Komlóssy Vera mediátor a kényes viták megoldásába. A Békét Bíró sorozat Kate Reed nevű főszereplője hasonló helyzetekkel találkozik, mint Vera a valódi életben, a munkája végzése közben. Kiderül a következőkben, hogy a tiszta kommunikáció hiánya miatt bele ragadhatunk egy szerelembe és a mediáció segítségével akár egy drámai válás is elkerülhető, és nemhogy nem válunk el, de még második nászútra is készülhetünk.

 

A mediáció egy konfliktuskezelő módszer- meséli Vera – Az egyetlen, ami hivatalos, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által felügyelt folyamatvezérelt békítő technika. Nem akarok túl tudományos lenni, de az egész arról szól, hogy egy konfliktusban is van közös pont, egy cél, amit mind a két fél el akar érni. Ezt kell megtalálni a vitás feleknél és így, mint a matekban közös nevezőre hozni őket. Ha sikerült, akkor ezt papírra vetjük, mediátorként ellenjegyezzük.

A mediátornak pártatlannak kell lennie. A sikeres megállapodás érdekében nem állhat egyik fél oldalára sem. Nem mondhat véleményt és nem erőltetheti rá saját jó megoldását a felekre. Kedvenc mediátortanárom szerint ne kísérjük át a vak nénit az úton, ha nem akar átmenni. Igyekszem persze követni a tanácsát. Egyébként azt hittem még az első mediációs tárgyalásomkor, hogy nehéz lesz ezt betartanom, aztán azóta, az a tapasztalatom hogy minden több emberen múlik. „Minden vitában, minden konfliktusban több olyan pont van, ahol meg lehet állni és egy pillanatra megnézni a másik oldalt, kicsit túlkukucskálni saját önös érdekeinken és igazságérzetünkön." Nincs egyértelműen hibás fél, ez valahogy tyúk vagy a tojás kérdés.

Volt egy érdekes történetem, egy fiatal párról és a családjáról. Első vagy talán második szerelem és a fiú, nevezzük Tamásnak építési kivitelezőként dolgozott, épp akkoriban kezdett saját vállalkozásba. Barátnője édesapja, Imre úgy gondolta megtámogatja egy kicsit a fiatal pályakezdőt és a sok éve tervezett háromállásos kocsi beállót a lánya barátjával csináltatja meg. A fiú, bár nem értett teljességgel ehhez a technológiához elvállalta, úgy gondolta szívességet tesz barátnője családjának és csupán az anyagdíjat kéri el, hogy ő is megbecsült tag legyen a család szemében. Folytak-folytak a munkálatok, az édesapa látta a kivitelezés során felmerülő problémákat, de sajnos nem szólt. Úgy gondolta egy ideig kiáll a kétkezi munkás fiú mellett. Aztán ezek a hiányosságok rendesen elharapóztak, már egy egyenes gerenda rögzítése is problémás lett és az egyre szaporodó látható csúnyaságokat Imre már nem bírta ki szó nélkül. Szó szót követett, még a beálló teljes befejezése előtt elküldte a fiút. Az apa állította, hogy jót akart azzal, hogy őt bízta meg a munkával, de az anyagot is elrontotta és már el sem lehet rendesen használni, és több évig gyűjtötte rá a pénzt, így óriási csalódás volt számára Tamás munkája és hozzáállása. Ráadásul még egyszer nem is tudja egyhamar összerakni azt a pénzt, amibe a beálló elrontott anyagai kerültek. Tamás fiatalos óriási energiával, már felbőszülten esett neki Imrének, hogy ha mindent rendesen be tudott volna fejezni nem lett volna probléma és amúgy is tartozik még neki, nem fizette ki rendesen az anyagdíjat. Végül is óriás veszekedés folyt a beállón és a pénzen, amibe a került és Tamás vérmérsékletéből adódó viselkedés miatt a családtól kapott és befektetett bizalom is pillanatok alatt oda lett.

A beálló valóban nem sikeredett épp a legszebbre az én laikus szemem is látta, hogy itt valami nagyon nincs rendben, ráadásul szélben erősen csattogott a teteje a rossz összeszerelés miatt. Mindkét fél hajthatatlan volt a saját igazával kapcsolatban és ennek hosszútávon a párkapcsolat is érezte a hatását. A lány, Tamás barátnője és Imre lánya őrlődött, hiszen mindkét oldalról a másik ellen fűtötték hol Imre, hol Tamás. Végül is egy nagyobb veszekedésnél odáig fajult a dolog, hogy Imre válaszút elé állította lányát, vagy ő vagy Tamás. Ne ássuk el első látásra Imrét, megvolt az oka, amit alaposan titkolt a lánya előtt. Néhány nappal azelőtt hogy kibéküljenek, felkereste Tamást, hogy kettesben megbeszéljék a dolgot és Tamás Imrének esett, kezet emelt rá az elharapózott vita hevében. Imre elég nagydarab lévén hamar elfojtotta a készülő verekedést és kavargó érzésekkel hazament. A lány ezt nem tudva szerelmét, Tamást választotta így komoly három hétig nem is beszélt az apjával. Ekkor keresett fel engem az apa, hogy szeretné legalább a lányával visszaállítani a jó kapcsolatot. Félti, hogy egy olyan ember mellett van, aki mellett nem tudhatja biztonságban, egyáltalán helyre szeretné rakni a történteket, nem akar békülni (az elején senki sem akar), de szeretné, ha mindenki tisztán látna az ügyben.

Leültünk, mediációs eljárással végigvittük a történteket és egy csomó olyan pont kiderült, ahol ha mindent egyenesen kimondanak a felek egymásnak, akkor még a mai napig minden rendben megy a családban. Ha Tamás nem vállal el egy olyan technológiát, amit nem ismer, ha Imre már az első jelnél szól, amikor látta, hogy nem megy rendben az építkezés, vagy ha őszintén beszél a lányával megelőzhető lett volna a veszekedés. Mindenkit elsősorban a jószándék vezérelt, de nem sült ki belőle semmi jó és a kommunikáció hiánya és a tisztázatlan érzések miatt feltörő indulatok pedig már csak negatív történéseket vonzanak magukhoz.

A dolgok a mediáció során tisztázódtak. A szerelemnek hamar vége szakadt a lány tudván az igazságot nem állt ki többet szerelme mellett, érthetően nem tudta megbocsátani Tamásnak hogy idáig fajult a dolog.

Sajnos nem mindig azt mondjuk és tesszük, amire valójában gondolunk. Valahogy természetesnek vesszük, hogy a másik pontosan tudja, hogy most miért vagyunk idegesek, vagy mi esett rosszul vagy épp mit gondolunk arról, amit tesz. „Pedig ha mindent őszintén és nem köntörfalazva beszélnénk meg a másikkal, sokkal könnyebb és egyértelműbb lenne az életünk."

Volt még sok válási és gyermek elhelyezési ügyem is. Elsősorban azok fordulnak hozzám, akik helyesen felismerik, hogy nem jó, ha a gyermek látja a szüleinek a vívódását. A gyermek ráadásul egy egész életre tartó kapcsolatot jelent a felek között és gyakran nincsenek olyan lelkiállapotban, hogy ezt egyáltalán felismerjék, őket a gyermekük bizony összeköti válás ide vagy oda. Ilyenkor általában megkérdezem, hogy fel vannak-e készülve arra, hogy ezt a veszekedést egész életükben folytassák, mire kissé furán néznek rám majd pár másodperc múlva döbbenten állnak, amikor megemlítem gyermekük nevét. Akkor ráeszmélnek, hogy nem csupán ők szerepelnek a történetben, hanem egy olyan emberke is, akit mindketten szeretnek akkor már meg is van a közös nevező. Volt olyan vicces- válós esetem is, ahol szintén egymás torkának ugorva jöttek a felek és úgy távoztak, hogy elmennek egy második nászútra. Furcsa volt itt is látni, hogy néha emberek mennyire elbeszélnek egymás mellett és egy idő után mennyire csak az önérvényesülés számít egy kapcsolatban.

Jobb lenne, ha nem jutnának el idáig az emberek és amikor a probléma felmerül, akkor jelentkeznek párkapcsolati tanácsadásra, konfliktuskezelésre, merthogy a mediáció erre is jó. Ha a pároddal nem jössz ki jól vagy a szomszédoddal, ha a cégben a két legjobb munkaerő nem tud egymással dolgozni, ha az anyóssal nem túl rózsás a helyzet, ha a szomszédban épülő ház eltakarja a napot is, vagy a megbízó cég nem fizet… mindenre megoldást jelenthet, hiszen minden helyzet megoldható.  Nem kell komoly bírósági perpatvarig eljutni, hanem saját kézben, mi magunk mindenféle statáriális eljárás nélkül képesek vagyunk dönteni saját sorsunkról. Erről szól a mediáció.

 A valódi mediátorhoz, Komlóssy Verához hasonlóan, a sorozathős Kate Reed is megbékíteni próbálja a feleket, a Universal Channelen ismét látható lesz a Békét Bíró sorozat 2011. július 29-től péntekenként dupla epizódokkal, ahol Kate-nek nemcsak mások konfliktusain, hanem saját életében felmerülő nehézségeket is egyensúlyba kell billentenie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.