Tóth Gábor látássérült fiatal a NASA űrtáborbanTóth Gábor látássérült fiatal a NASA űrtáborban

Idén második alkalommal juthatott el látássérült fiatal a Magyar Asztronautikai Társaság és az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány pályázatának első helyezettjeként az Alabama állambeli Huntsville-ben megrendezett űrtáborba.

 

 Tóth Gábor látássérült fiatal a NASA űrtáborbanTóth Gábor látássérült fiatal a NASA űrtáborban

Idén második alkalommal juthatott el látássérült fiatal a Magyar Asztronautikai Társaság és az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány pályázatának első helyezettjeként az Alabama állambeli Huntsville-ben megrendezett űrtáborba.

 

Az idei pályázat nyertese, Tóth Gábor budapesti gimnazista a nemzetközi és a magyar űrrepülés történetét bemutató esszéjével nyerte el a részvételi lehetőséget. A szeptember utolsó hetében tartott rendezvény alatt Gábor amerikai és más európai országok vak és gyengénlátó fiataljaival együtt tapasztalhatta meg az űrkutatók mindennapjait. Az űrkutatás elismert szakemberei tartottak előadásokat az űrtechnika legújabb vívmányairól. A résztvevők azonban nemcsak elméleti képzést kaptak, hanem a gyakorlatban is próbára tehették tudásukat. Az űrbeli közeghez hasonlító körülmények között kellett végrehajtaniuk feladatokat, megoldaniuk problémákat. Egy úgynevezett kutatócsapatban más-más szerepbe helyezkedve átélhették például az űrhajó mérnökének, az űrben kutató tudósnak vagy a földi irányítónak a szerepét. A pontosan előírt, magas színvonalú elméleti tudást és fizikai erőnlétet igénylő feladatok bizonyítják, hogy itt nem csupán egy szimulációs játékról, hanem szaktudást és nagy önfegyelmet igénylő csapatmunkáról van szó. Az egy hét elteltével az újdonsült „űrhajósok" átvehették oklevelüket az űrhajón betöltött beosztásukról. Gábor számára nem csupán azért felejthetetlen élmény az űrtáborban eltöltött hét, mert nyitott és kíváncsi az új ismeretekre, hanem főleg azért, mert olyan fiatalokkal lehetett együtt, akik között nem a látássérültségük, hanem a közös érdeklődési terület és az együttes feladatmegoldás volt az összekötő kapocs. A rengeteg élmény mellett sok új gondolattal, kérdéssel és számos barátsággal gazdagodva tért haza Gábor Amerikából. Az érettségire készülve sem fogja hanyagolni az emberes űrrepülés témáját, sőt igyekszik majd még jobban megismerni és másokkal is megismertetni az űrkutatás érdekességeit.

 Tóth Gábor látássérült fiatal és kísérője Bóta Kornél a NASA űrtáborbanTóth Gábor látássérült fiatal és kísérője Bóta Kornél a NASA űrtáborban

Az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány (INFOALAP) folyamatosan honosítja, adományozza és forgalmazza azokat a látássérültek számára kifejlesztett programokat és speciális informatikai eszközöket, melyek megkönnyítik a vak és gyengénlátó emberek hétköznapjaikat.

Működése elmúlt több mint 10 évében 1000-nél is több szoftvert illetve szoftverfrissítést, közel 600 db számítógépet és 830 db digitális diktafont adományozott összesen 148 millió Ft értékben. Speciálisan felszerelt oktatótermében informatikai tanfolyamokat tart látássérült résztvevők számára, valamint szemléletformáló képzéseket pedagógusok, könyvtárosok részére. Napi szinten tart telefonos és e-mailes tanácsadást, bemutatótermében szoftvereket és hardver eszközöket próbálhatnak ki az érdeklődők.

Az alapítvány látássérült és látó munkatársainak közös célja, hogy az informatika eszközeivel segítse a látássérült embereket a tanulásban és a munkavállalásban, előmozdítsa társadalmi integrációjukat.

www.infoalap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük