Barátaim nyaggatnak. Te figyelj! Hogy tűnhet el egy bankból százmilliárd (100.000.000.000) forint? Valaha mérlegképes könyvelő voltál, te biztos tudod. Nem tudom, hagyjatok békén. Ha én ennél lényegesen kisebb összeget eltüntetnék, a feleségem lecsavarná a fejemet.

Barátaim nyaggatnak. Te figyelj! Hogy tűnhet el egy bankból százmilliárd (100.000.000.000) forint? Valaha mérlegképes könyvelő voltál, te biztos tudod. Nem tudom, hagyjatok békén. Ha én ennél lényegesen kisebb összeget eltüntetnék, a feleségem lecsavarná a fejemet.

   Tényleg nem tudom, lövésem sincs. Találtam viszont hasomló esetet egy portugál napilap, a Correra de Manhá 1970. május 29.-én megjelent számában. A történet úgy kezdődött, hogy Anilbal Froilaz Tomé de Pombal lisszaboni üzletember alapított egy háromszemélyes káeftét feleségével és kiscsoportos óvodás korú gyermekével 1 millió escudo alaptőkével, fogyasztási cikkek exportjára és importjára.

   Másnap a Cégbíróságnál bejegyeztetett egy zártkörű részvénytársaságot vegyes szolgáltatási tevékenységre. A működési területét három nap múlva szabályosan módosította. Kiterjesztette bank- és pénzügyi szolgáltatásokra is. Felvett egy portugálul jól csengő, bizalomgerjesztő nevet, Fülöp Király Bankház ZRT.

   Újabb három nap elteltével elkezdte népszerűsíteni pénzintézetét. Napilapok, hetilapok, tudományos folyóiratok, rádió, mozihirdetések, utcai plakátok ismertették a bankház előnyeit. Az ügyes Plombal elnök-vezérigazgató jelmondatokkal célozta meg az egyes társadalmi csoportokat. Gyermekeknek: Fülöp Király Bankháza / Szereti a srácokat / iskolákat és nyaralást / tiszta szívvel támogat. Időseknek: (szakállas öregúr mondja) Száz éves lettem / Mert pénzemet / A Fülöp Király Bankház / Trezorjába tettem. Középkorúaknak: Családomra tekintettel / Gondoskodom jövőmről / Harminc éven keresztül / Félreteszek pénzemből. (Természetesen a Fülöp Király Bankházban.)

   A propagandán felül csábító kamatokat ígért, évi 10-16,55 százalékot hároméves lekötés esetén  És elkezdte a betéteket szorgalmasan gyűjteni. Havonta küldött ügyfeleinek kimutatást folyószámlájuk folyamatosan növekvő egyenlegéről.

   Néhány nappal a hároméves futamidő lejárta előtt a betétek összege elérte a száz milliárd (100.000.000.000) escudot. Ekkor az ügyes bankár IG. Farben részvényeket vásárolt a frankfurti tőzsdén. Az értékpapírokat aztán hitelre eladta saját háromszemélyes káeftéjének. Amely másnap a New-York-i tőzsdére vitte és csekély veszteséggel eladta négy milliárd dollárért. A pénzt azon nyomban átutaltatta a közben megnyitott, Seychelle-szigeteki bankszámlájára. Majd feleségével és az akkor már nagycsoportos óvodás fiacskájával Victoriába, a szigetek fővárosába utazott. Ahol vett egy huszonöt szobás tengerparti villát, két Rolls-Royce gépkocsit és a család megkezdte a magánzók boldog életét.

   Salazar miniszerelnök őrjöngött, amikor az eset nyilvánosságra került. Még szerencse, hogy nem a Fülöp Király Bankházban tartotta pénzecskéjét, a hatvanezer károsulttal ellentétben. Az ügyes bankár százéves korában hunyt el. Fiára, unokáira és dédunokáira egyetlen jó tanácsot hagyott végrendeletében. Vigyázzatok nehogy szélhámosok karmaiba kerüljetek.

 Láng Róbert 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük