2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy új eljárással egy óra alatt, vágás nélkül kezelik az ízületi betegségeket

8 perc olvasás

lipo-.jpgA sajátsejtes kezelés 100%-ban természetes megoldást nyújthat a modern népbetegségre, a porckopásra. Megtörtént a 350. páciens sajátsejtes ízületkezelése Magyarországon. Így összesen már több mint ezer váll-, csípő-, térd-, boka-, könyök- és csuklóízületet gyógyítottak 10 hazai klinikán az új eljárással.

 

Az alig egy órás, helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás során a beteg külső anyag nélkül, csupán a saját sejtjeinek felhasználásával kezelhető. A Lipogems eljárásnak köszönhetően a fájdalmas ízületi betegségekben szenvedők életminősége gyorsan javulhat és a beavatkozás után saját lábon távozhatnak, nem kell kórházban feküdniük, és a munkából sem esnek ki a lábadozás ideje alatt. Magyarországon a lakosság mintegy 20%-ának mindennapjait nehezíti meg valamilyen ízületi betegség, gyulladás vagy porckopás, vagyis mintegy 2 millió ember számára járhatnak fájdalommal még az olyan hétköznapi mozdulatok is, mint a sétálás vagy a lépcsőzés.

 

Népbetegség a porckopás

A porckopás világszerte népbetegségnek számít. A szervezet ízületeit gyulladásos formában megtámadó, a mai orvostudomány szerint krónikus betegség, egész életen át elkíséri az érintetteket, jobb-rosszabb állapotok hullámzásával. A kopás okozta fájdalom kezelésének több módja is ismert, ám eddig az enyhébb panaszok esetén alkalmazott kenőcsök, porcerősítő gyógyszerek, és injekciós kúrák valamint az ízületi betegségek legsúlyosabb stádiumában alkalmazott, fájdalmas és hosszú felépülési idővel járó protézis beültető műtétek között nem volt olyan eljárás, amely a betegek életminőségét gyorsan, rövid felépülési idővel javította volna.

 

Erre a problémára kínál megoldást a 2010-ben Olaszországban kifejlesztett és 2014-ben szabadalmaztatott, ma már hazánkban is elérhető és számos klinikán alkalmazott Lipogems sajátsejtes eljárás. A módszer lényege, hogy a páciensről zsírleszívással kb. 20 perc alatt kinyert, tisztított és mechanikusan feldolgozott zsírszövetet ugyanazon eljárás során vissza is ültetik a kezelésre szoruló ízületbe. A gyógyulás így a páciens saját regeneratív sejtjei segítségével, külső anyag használata nélkül zajlik és az 1 napos, helyi érzéstelenítéssel történő beavatkozás után a beteg a saját lábán mehet haza.

 

Dudás Ádám, Szabó Győző és Gryllus Vilmos is saját sejtjeivel gyógyult

A sajátsejtes porckezelési eljárás egyik első hazai páciense Dudás Ádám, többszörös válogatott labdarúgó volt, aki a kezelés óta újra edzett, visszatért a pályára, de profi karrierje befejezése után a mai napig is aktívan sportol.

„Az első kezelés olyan jól sikerült, hogy újra elkezdtem edzeni. A felkészülés 80-90%-át végig csináltam, de végül sajnos túl megerőltetőnek bizonyult a sok edzés. Most másodszorra már a hétköznapi életem jobbá tételéért kértem a kezelést, és elégedett vagyok az eredménnyel” – nyilatkozta a sportoló.

 

A labdarugó gyors felépülését látva Szabó Győző színész és Gryllus Vilmos zenész is alávetették magukat a beavatkozásnak.

„Elsősorban a magánéletemben okozott gondot a porckopás, mivel nagyon sokat sportolok, a fájdalom miatt gyakran le kellett mondanom az edzéseimet. Sajnos már a színházban is nehézségeim voltak a térdfájdalom miatt, ezért döntöttem úgy, hogy bevállalom a kezelést” – mondta el Szabó Győző színművész.

 

„Zenészként a legrosszabb, ami történhet az emberrel, ha fáj a keze. Nekem sajnos egy baleset miatt a csuklómban alakult ki ízületi fájdalom. Sajnos a csuklóm mellett a csípőm se volt már a régi, így amikor hallottam a sajátsejtes kezelésről, rögtön jelentkeztem a kezelésre. A kezelés óta kevesebb a fájdalmam. Épp most tértem vissza a síelésből” – mondta Gryllus Vilmos zenész.

 

A saját testünk: a természetes megoldás

„Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat, köztük – a legismertebb néven – mezenchimális őssejteket (MSC-k). Ennek következtében, a zsírszövet például a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája” – mondta el Prof. Dr. Csernátony Zoltán, a debreceni Elite Clinic szakorvosa. „Az őssejtek, pontosabban regeneratív sejtek képesek átalakulni a szervezet bármelyik sejtjévé, így segítve saját gyógyulásunkat, ezért a zsírsejtekre ma már egyre inkább sárga aranyként tekint az orvostudomány” – tette hozzá.

 

Túl az ezredik ízületen

Az ortopédia területén eddig már több mint 30.000 esetben alkalmazták sikerrel a sajátsejtes eljárást világszerte. Emellett a módszert egyéb orvosi területeken, valamint szépészeti beavatkozásokban, az arcforma javítására és az arcbőr feszességének visszaállítására is használják.

 

Az eljárást az „Orthopedics This Week” amerikai ortopédiai internetes szaklap 2016-ban a leginnovatívabb 11 új, a sport-medicinában használt eljárás közé választotta. A szakemberek bíznak abban, hogy ez a korszerű, fájdalommentes és gyors eljárás itthon is fokozott ütemben járul majd hozzá a betegek életminőségének javításához.

 

Honnan indult a sajátsejtes kezelés?

A sajátsejtes ízületi eljárást Dr. Carlo Tremolada, a jól ismert olasz száj- és plasztikai sebész dolgozta ki. Dr. Tremolada eredetileg szépészeti célokra fejlesztette ki az eljárást. Idővel azonban rájött, hogy a zsírátültetéssel járó zúzódások csökkentek, a feldolgozott zsírszövet pedig regeneratív hatást gyakorolt a kezelt területre.

Ezt a felfedezését megvitatta a University of Miami, Pasteur Institute, UCLA kutatóival is, majd visszajelzéseik alapján tovább finomította az eljárást, amelyet ezt követően több ország egészségügyi szervezete – CE (Európa), TGA (Ausztrália), FDA 510 (k) (USA) – is engedélyezett.

 

Hogyan lesz a zsírszövetünkből őssejteket tartalmazó regeneratív szövetállomány?

A sajátsejtes eljárás keretében a páciens hasfalából kinyert zsírszöveteken egy zárt, steril készülék segítségével minimális, enzimmentes kezelést végeznek, kizárólag fizikai behatásokkal és szűrőkkel. Így a sejtekből kinyerik a megfelelő szövetállományt az infúziókhoz is használt steril sóoldatban. Eközben csökkentik a zsírcsomók méretét, valamint a gyulladáskeltő olajokat, vérmaradványokat és egyéb szükségtelen sejttípusokat eltávolítják. Ennek eredményeképp, kimagasló hatásfokkal őrizhető meg a teljes, természetes szövetközeg, melyből adódóan kihasználható a zsírszövet maximális regeneráló képessége.

A kinyert mezenchimális sejteket (MSC) is tartalmazó szövetállományt ugyanazon eljárás keretén belül juttatják vissza a páciens ízületeibe, vagy egyéb kezelendő testtájaiba. Gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonsága miatt, az ízület gyógyulásának folyamata felgyorsul, akár teljes gyógyultság is elérhető. Az eljárással kinyert őssejtek a szervezetbe beültetve bármilyen, a környező sejtekhez hasonló sejtté, például porccá, csonttá, ínná, ínszalaggá vagy izommá alakulhatnak át és szaporodásra bírják a hasonló helyi sejteket.

A sajátsejtes eljárást több mint 30.000 esetben használták már a világon, a jelentősebb kutatóintézetekben pedig jelenleg is kutatják és fejlesztik az eljárást.

 

Milyen területeken használható az így kinyert, őssejteket tartalmazó szövet?

A sajátsejtes eljárás olyan területeken használható leginkább, ahol a sejtek regenerálásával szeretnének eredményeket elérni. Ilyen terület a szépészet, illetve az ortopédia. Utóbbi esetben leginkább az ízületi problémákra lehet megoldás, így például a nagyízületek kopása esetén. Ezen kívül nagy sikerrel használják az állatgyógyászatban is.

 

Hogyan hat az eljárás?

A zsírszövet egy dinamikus és aktív szövet, mely megfelelő mennyiségben tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat.

Az eljárás forradalmisága abban rejlik, hogy a zsírszövetek levétele során épségben megőrzi a szövettípus dinamikus, szerkezeti mikrokörnyezetét, vagyis a szövet működéséhez szükséges minden szövet- és sejtszintű alkotóelemet, beleértve a sejtek közötti kapcsolatokért és kommunikációért felelős biológiai és kémiai rendszereket is.

Ennek következtében a zsírszövet például a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő, de egyszerűbben kinyerhető és könnyebben kezelhető alternatívája. A tisztán „őssejteket” tartalmazó kezelésekkel szemben azonban a sajátsejtes eljárás a zsírszövet teljes élő szöveti környezetét megőrzi.

 

Mennyi ideig tart a kezelés?

Az eljárás mindössze 45-60 percig tart, amely után a páciens pár órán belül a saját lábán távozhat. Az elvégzett sikeres beavatkozások nagy száma alátámasztja, hogy az ízületi fájdalmak kezelésében az orvostudomány, azon belül is az egynapos ambuláns kezelések, hatalmas mérföldkőhöz értek.

 

https://www.facebook.com/carlo.tremolada

 

Lntai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.