2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyedülálló diák megosztaná… március 28-án itt az 5. BETON kurzus

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/89622"><img class="image image-preview" src="/files/images/beton%20(1).preview.jpg" border="0" width="476" height="337" /></a></span>Hat felsőoktatási intézmény mintegy 60 diákja vesz részt az idei, immár ötödik BETON kurzuson Budapesten. A fiatalok ebben a félévben a „megosztás" jegyében készítenek köztéri alkotásokat betonból az S'39 Hibrid Design Manufaktúra tervezőinek irányításával. A munkákat az OFF-Biennále Budapest nevű kortárs művészeti eseményen mutatják be májustól. A témához kapcsolódóan március 28-án, szombaton ingyenes előadásokat is tartanak az érdeklődőknek a Design Terminál konferenciatermében.

beton%20(1).previewHat felsőoktatási intézmény mintegy 60 diákja vesz részt az idei, immár ötödik BETON kurzuson Budapesten. A fiatalok ebben a félévben a „megosztás" jegyében készítenek köztéri alkotásokat betonból az S'39 Hibrid Design Manufaktúra tervezőinek irányításával. A munkákat az OFF-Biennále Budapest nevű kortárs művészeti eseményen mutatják be májustól. A témához kapcsolódóan március 28-án, szombaton ingyenes előadásokat is tartanak az érdeklődőknek a Design Terminál konferenciatermében.

beton%20(1).previewHat felsőoktatási intézmény mintegy 60 diákja vesz részt az idei, immár ötödik BETON kurzuson Budapesten. A fiatalok ebben a félévben a „megosztás" jegyében készítenek köztéri alkotásokat betonból az S'39 Hibrid Design Manufaktúra tervezőinek irányításával. A munkákat az OFF-Biennále Budapest nevű kortárs művészeti eseményen mutatják be májustól. A témához kapcsolódóan március 28-án, szombaton ingyenes előadásokat is tartanak az érdeklődőknek a Design Terminál konferenciatermében.

 

Az S'39 Hibrid Design Manufaktúra (korábbi nevén a Szövetség'39 Művészeti Bázis) szervezésében immár ötödször indult el a BETON kurzus és workshop, amelyre elsősorban építész, mérnök, forma- és bútortervező, valamint képzőművész hallgatók jelentkeztek. A fiatalok a most zajló szemeszterben először elméletben, majd gyakorlatban ismerkednek a betonnal, amelynek számos kreatív felhasználási módja van. Az idei mottó a „Megosztás/Sharing", vagyis a résztvevők ennek jegyében tervezik meg és készítik el köztéri beavatkozásaikat. A korábbi években a diákcsapatok egyebek mellett puhabetonból készült bútort és napelemmel működő csillagtérképet készítettek, újjáépítettek egy díszkutat, valamint balesetveszélyes kátyúkat töltöttek fel betonnal játékos módon. Az idei kurzust a Visegrádi Alap támogatja, a munkákat pedig a nagyközönség májusban az OFF-Biennále Budapest nevű nemzetközi kortárs művészeti esemény programjában láthatja, amelyet 2015. április 24 és május 31. között rendeznek meg.

 

A BETON kurzus első alkalommal, 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) indult el, de később más felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak. Idén már a BME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (NYME-AMI) mintegy 60 hallgatója tervez és készít különböző köztéri beavatkozásokat betonból. A BETON kurzus és workshop egyik különlegessége, hogy a fiatalok olyan anyaggal, a betonnal dolgoznak, amit egyre gyakrabban használnak művészeti alkotásokhoz. Ugyancsak különleges a kurzus azért, mert a csapatokban együttműködnek mérnök és művészhallgatók, építészek és designerek, vagyis megismerhetik egymás gondolkodásmódját, szakterületét, és megoszthatják a tudásukat, tapasztalataikat.

 

A tudásmegosztást nyilvános előadások is segítik, amelyek ingyenesek és nyitottak az érdeklődők előtt is. A következő ilyen alkalom március 28-án, szombaton 11 és 17 óra között a budapesti Design Terminál konferenciatermében lesz, ahol magyar, cseh és szlovák előadók a beton felhasználásának tágabb értelmezhetőségéről, a public art és az emlékművek kapcsolatáról, az urbánus terek alakíthatóságáról és az innováció szerepéről beszélnek. Az előadások ingyenesek.

 

A BETON kurzus idei mottója, a „megosztás" abban is tetten érhető, hogy a kurzusnak otthont adó Stoczek utcai műhelyben szerszám örökbefogadási akciót hirdettek. Ezt azt jelenti, hogy várják azok felajánlásait, akiknek van felesleges szerszámuk, létrájuk vagy bármilyen hasznos eszközük, amit ingyen megosztanának a fiatalokkal, hogy segítsék a munkájukat.

 

A BETON kurzus és a workshop teljes mértékben non-profit kezdeményezés, amely a Visegrádi Alap, valamint hazai cégek és szakemberek támogatásából, a szervezők és a diákok lelkesedéséből jött létre. A BETON szervezője idén is az S'39 Hibrid Design Manufaktúra (korábbi nevén a Szövetség'39 Művészeti Bázis), amely elsősorban komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. Nevéhez fűződik egyebek mellett a Budapesti Gettó Emlékfala a Dohány utcában, valamint a CALTROPe nevű élő gátrendszer ötlete, amellyel a magyar tervezők elnyerték a francia Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti versenyének fődíját.

 

2015. március 28. (szombat) 11.00 -17.00

BETON kurzus – nyilvános és ingyenes előadás-sorozat

Design Terminál konferenciaterme (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)

 

Az S'39 Hibrid Design Manufaktúra által szervezett 2015-ös BETON kurzus és workshop a második nyilvános előadás-sorozatához érkezett. Az előadások az OFF-Biennále Budapest programjához kapcsolódóan a beton felhasználásának tágabb értelmezhetőségét, a köztéri beavatkozásokhoz szorosan kapcsolódó public art és emlékművek témakörét, az urbánus terek alakíthatóságát és az innováció szerepét járják körül. A 2015-ös BETON kurzus és workshop támogatója a Visegrádi Alap. 

 

Az előadásokra a belépés ingyenes.

 

Az előadás-sorozat programja:

11:00-11:50: Kertész László: A nyilvános terek művészetei

Kertész László művészettörténész, a Képzőművészeti Lektorátus egykori igazgatója. A köztéri művészet elkötelezett kutatója és szószólója. Nevéhez fűződik, egyebek mellett, a Képzőművészeti Lektorátus által, éveken keresztül működtetett Public-art és A mi kis falunk pályázat, mely nagyon sok új típusú köztéri alkotás létrejöttét támogatta 2008 és 2012 között. Előadásában a köztéri művészet műfajaiban segít eligazodni, hazai és nemzetközi, kortárs példákon keresztül.

 

12:00-12:30: Igor Kovačević: Urban Concrete

Igor Kovačević építész, várostervező, kurátor és tanár. Prágában él és dolgozik. A prágai Centre for Central European Architecture (CCEA) és a MOBA építészeti platform alapítója, 2003-tól a CCEA vezetője. Munkájában a város új értelmezéseit kutatja, kulturális és kutatási projektekben vesz részt, új alapokra igyekszik helyezni az építész – művész – szakember – város képviselői közti kommunikációt. A CCEA-n keresztül több alulról jövő kezdeményezést támogat. 2010 óta a prágai ARCHIP, nemzetközi építészeti iskola tanára. Előadásában a beton városi környezetben való használatának kortárs vonatkozásait mutatja be.

 

13:00-13:50: Mélyi József: Nemzetközi beton-emlékművek

Mélyi József kritikus, művészettörténész, egyetemi oktató. Amellett, hogy Mélyi kritikusként és a Képzőművészeti Egyetemen a kurátorképzésben folytatott oktatói tevékenységeként amúgy is több területen aktív a hazai művészeti életben, rendre megszólal fontos és aktuális közéleti, kultúrpolitikai témákban. Tavaly a Szabadság téri világháborús emlékmű és a köztéri zsánerszobrászat legújabb darabjai kapcsán többször is kifejtette véleményét éppúgy, mint a holokauszt emlékezetének kérdésében, de ugyancsak több fórumon szólt a tervezett múzeumnegyeddel kapcsolatos fenntartásairól, a szakmai konszenzus hiányáról. Kritikusként, szakíróként gyakran fogalmaz véleményt az emlékművek témájában.

 

14:00-15:30: Tomáš Džadoň: Re-told Concrete

Tomáš Džadoň szlovák képzőművész, jelenleg Prágában él, tanul és dolgozik. A '80-as évek szülötteként a szocializmushoz és az azt követő vadkapitalizmushoz bipoláris érzelmek kötik. Nosztalgiával fordul a rendszerváltás előtti lakásépítészet elemeihez, azokat számos installlációjában felhasználja. Előadásában az utóbbi évek projektjeit mutatja be, melyekhez nagyon gyakran a CETRIS nevű, cement-fa panelt használja, amit a beton interpretációjának tart.

 

15:40-16:30: Bognár Botond: Innováció

Bognár Botond üzletember, egykori ingatlanfejlesztő. A gazdasági válságban való érintettsége okán új érdeklődéssel fordult az innováció, a jelen technológiai fejlesztései felé. A NASA kutatóközpontjának területén működő, annak és a Google-nek a támogatását élvező Singularity Universityn elvégzett továbbképzést követően az egyetem magyarországi követe lett. Programokat koordinál, hallgatókat toboroz és rendszeresen beszámol a közelgő technológiai cunami kutatásairól, eredményeiről, társadalmi és gazdasági kihívásairól.

 

https://www.facebook.com/events/1582376622046762

https://www.facebook.com/betonworkshop

http://szovetseg39.hu

http://offbiennale.hu

 

Videók a 2014-es BETON kurzusról:

 

https://www.youtube.com/watch?v=oXnCXeOHjOY

https://www.youtube.com/watch?v=VrsVC79Y34A

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.