2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyetemisták az ingatlanpiacon

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/4641"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kislakas.thumbnail.jpg" border="0" width="78" height="100" /></a></span>Lassan itt az új tanév kezdete, s a felsõoktatási intézmények leendõ hallgatói számára megoldandó kérdés a szálláskeresés. Milyen lehetõségek közül választhatnak a hallgatók Budapesten és a nagyobb vidéki egyetemi városokban? A kollégiumi férõhelyek korlátozott száma miatt a diákok gyakran albérlet mellett döntenek, vagy saját lakásba költöznek. </strong></p><p>

 

kislakas.thumbnailLassan itt az új tanév kezdete, s a felsõoktatási intézmények leendõ hallgatói számára megoldandó kérdés a szálláskeresés. Milyen lehetõségek közül választhatnak a hallgatók Budapesten és a nagyobb vidéki egyetemi városokban? A kollégiumi férõhelyek korlátozott száma miatt a diákok gyakran albérlet mellett döntenek, vagy saját lakásba költöznek.

 

kislakas.thumbnailLassan itt az új tanév kezdete, s a felsõoktatási intézmények leendõ hallgatói számára megoldandó kérdés a szálláskeresés. Milyen lehetõségek közül választhatnak a hallgatók Budapesten és a nagyobb vidéki egyetemi városokban? A kollégiumi férõhelyek korlátozott száma miatt a diákok gyakran albérlet mellett döntenek, vagy saját lakásba költöznek.

Az Otthon Centrum adatbázisa alapján vizsgáltuk, hogy milyen lakásokat keresnek az egyetemista életkorban lévõ 18 és 25 év közöttiek Budapesten és a vidéki egyetemvárosokban. Az elemzésbe bevont hatszáz tényleges ingatlanvásárló fiatal átlagosan 14 M Ft-ért keresett lakást. A leggyakoribb keresett ár a 9 M Ft volt, s a vásárlási igények fele nem lépte át a 12 M Ft-ot, a keresett lakások mérete általában 45 és 50 m2 között alakult.

Budapesten a 11 M Ft körüli ingatlanok a legkeresettebbek a fiatalok körében, míg a vidéki egyetemi városokban (Gyõr, Pécs, Sopron, Szeged, Veszprém) a 8-9 M Ft közötti ingatlanok a legkedveltebbek. A fõváros-vidék ingatlanpiaci viszonyoknak megfelelõen alakulnak a keresett alapterületek is; Budapesten a 40 m2 körüli ingatlanok a legnépszerûbbek, míg vidéken az 50 m2-es alapterület áll az elsõ helyen.

A fiatalok jellemzõen az olcsó, kis alapterületû ingatlanokat keresik – figyelembe véve anyagi lehetõségeiket, illetve életvitelüket – ez egyáltalán nem meglepõ. Ráadásul ezek a lakások késõbb könnyebben értékesíthetõk. ?Egyre gyakoribb, hogy módosabb szülõk befektetésként megvásárolják a kiszemelt lakást, majd a tanulmányok befejeztével azt értékesítik. Õk általában a jobb minõségû, téglaépítésû lakásokat keresik." elemezte Bõhm Ferenc a gyõri Otthon Centrum iroda vezetõje. Ezt támasztja alá a soproni iroda munkatársa is: ?Sopronban, néhány tehetõsebb szülõ megvásárolja gyermekének a lakást, garzont vagy 2 szobást, egy a fontos, a jó közlekedés. Általában újszerû, vagy új lakás a favorizált, s mivel nálunk az egyetem a Lõverek aljában van, ahol nagyon borsosak az árak, ezért inkább picit távolabbi ingatlant választanak."

Nagyobb hallgatói létszámmal rendelkezõ egyetemvárosokban, mint például Pécs, ahol összesen párszáz kollégiumi férõhely jut a csaknem 33.000 hallgatóra, még elterjedtebb a saját lakás vásárlása. ?Az egyetemisták nagy többsége elsõsorban vásárol és az ár, illetve az elhelyezkedés a meghatározó szempont, kevésbé érdekli õket a minõség. Többségében panellakásokat vásárolnak, méretben min. 1,5 szobásat keresnek, mert akkor egy szobát ki tudnak adni albérletbe. A plusz bevételt a rezsi fizetésére, vagy ha hitelbõl vásárolnak, a törlesztõrészlet fizetésére fordítják. Árban jellemzõen 9 millió forintig mennek el." – állítja Adriányi Nóra a pécsi OC iroda vezetõje. Kisebb vidéki városokban, Nyíregyházán, Kecskeméten, Székesfehérváron inkább a lakásbérlet az elterjedtebb.

A bérleti piac lehetõségei – többen, összefogással

Budapesten a kiterjedtebb kereslet- és piac-méret miatt nehezebb meghatározni, hogy az egyetemisták inkább albérletet keresnek vagy a vásárlás mellett döntenek, mindkét esetre találunk bõven példát.

Stratégiai partnerünk az ingatlan.net adatbázisát segítségül hívva a bérleti piacon is tájékozódtunk. Az egyetemek környezetében egy átlagos 45m2es lakás havi bérleti díja elhelyezkedésétõl függõen 50-80 ezer forint között alakul. Az átlagárakat gyakran felhajthatják a drágább, nem egyetemistáknak szánt albérletek, ezért a leggyakrabban elõforduló bérleti díjakat is figyelembe véve, utóbbiból számoltuk a teljes lakásra jutó havi bérleti költségeket. Az egyetemi kerületek pontos számait az alábbi táblázat foglalja össze:

Kerület

Leggyakoribb bérleti díj /m2/hó

Átlagos bérleti díj/m2/hó

45 m2-es lakás leggyakoribb bérleti díja/ hó

Budapest

1.250 Ft

1.946 Ft

56.000 Ft

XI.

1.350 Ft

1.700 Ft

60.000 Ft

VIII.

1.200 Ft

1.370 Ft

54.000 Ft

IX.

1.750 Ft

1.750 Ft

78.000 Ft

Vidéken, Debrecenben 1.050 Ft/m2-es átlagos bérleti díjjal kell számolni, ez 45 m2-re vetítve havi 47.000 Ft. Gyõrben az 1.100 Ft/m2-es bérleti díj, 50.000 Ft-os havi átlagos költséget jelent. Bõhm Ferenc szerint az egyetemisták még ennél is kevesebb összeget, 25.000 – 40.000 Ft-ot szánnak albérletre Gyõrben. ?A legtöbben bútorozott albérletet keresnek , vagy csak szobát. Általában kis alapterületût (a rezsi és a bérleti díj miatt), de nem ritka, hogy 2-3 tanuló összeáll és így vesznek ki egy lakást közösen. A választásban jellemzõen nem a minõség, hanem az egyetemhez való közelség, vagy közlekedési lehetõség és az ár dominál. Az albérletkeresésnél, lakásbérlésnél a döntés viszonylag gyorsan történik, hiszen a diákok csak nyár végén kezdik a nézelõdést és õsszel már indul az oktatás." – foglalja össze tapasztalatait a gyõri irodavezetõ. Pécsen az átlagos bérleti díj 1.300 Ft/m2 körül alakul, ami 58.000 Ft-os átlagos bérleti díjat jelent egy 45 m2-es lakásra. Az egyetemisták, gyõri társaikhoz hasonlóan azonban kevesebbet költenek albérletre, bútorozott, másfél szobás lakást 40.000 – 50.000 Ft-ért keresnek.. ?Bérlés esetén egyedi fûtésû ingatlanokat keresnek, elõnyben részesítik a bútorozott ingatlanokat. Augusztus elejétõl figyelhetõ meg a bérleti piac élénkülése és általában egy – két hét alatt megszületik a döntés a vásárlásról." – mondja Adriányi Nóra a pécsi irodavezetõ. Sopronban 30.000 – 40.000 Ft körül keresnek az egyetemisták ingatlant, ami a város átlagos bérleti díj szintje alatti összeg. A hallgatók bevett szokása, hogy az elsõ éves diákok szobát bérelnek, majd késõbb többen összeállva lakást, olcsót, bútorozottan, jó közlekedéssel, így az egy fõre jutó bérleti díj alacsonyabb lesz. Nyíregyházán az OC munkatársának elmondása szerint egy 80 m2-es lakás egy szobára jutó bérleti díja 15.000 – 20.000 Ft körül alakul. Ugyanezt erõsíti meg Kovács Tibor a veszprémi Otthon Centrum iroda tulajdonosa. ?Veszprémben is gyakori, hogy a szülõk által vásárolt lakást a tulajdonos diák többi hallgatótársával osztja meg, így extra 'ösztöndíjra' tehet szert."A szegedi egyetemistáknak átlagosan 1.150 Ft/m2-es árat kell fizetniük, ez egy 45 m2-es lakás esetén 51.000 Ft-os havi kiadást jelent.

Város

átlagos bérleti díj/m2/hó

45 m2-es lakás leggyakoribb bérleti díja/ hó a

Debrecen

1.050 Ft

47.000 Ft

Gyõr

1.100 Ft

50.000 Ft

Pécs

1.300 Ft

58.000 Ft

Szeged

1.150 Ft

51.000 Ft

Veszprém

1.175 Ft

53.000 Ft

A diákok albérlet keresési szokásairól összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy az olcsó, az átlag alatti árú bérleményeket keresik, s gyakran többen, fõleg bútorozott lakásokat bérelnek ki. A döntés – a rövidre vett keresési idõ miatt – gyorsan megszületik. Az albérlet kiválasztásánál az ár mellett az iskola közelsége, illetve a jó közlekedés játszik kulcs szerepet, a minõségre kevesebb hangsúly kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.